Andrew Magill / Flicker
ALTERNATIVA

Umjesto životinjskog odaberite jedno od ova tri mlijeka biljnog porijekla

Velik broj ljudi razvio je alergijsku reakciju na najčešće konzumirana mlijeka – kravlje i sojino. Kao odgovor na to, priroda nam je omogućila konzumaciju drugih mlijeka biljnog porijekla koja, iako su stoljećima poznata, danas se rijetko koriste u svakodnevnoj prehrani.

Izdvojili smo vam tri mlijeka biljnog porijekla koja biste mogli konzumirati umjesto kravljeg.

Rižino mlijeko

Rižino mlijeko je izvor lako probavljivih ugljikohidrata, antioksidansa i vitamina B. Ne sadrži zasićene masnoće, gluten ni kolesterol te vrlo rijetko izaziva alergije. Savršena je alternativa za alergične na laktozu, ali nije najbolji odabir za dijabetičare jer sadrži veliku količinu škroba.

Bademovo mlijeko

Dobre strane su da je izrazito niskokalorično, bogato vitaminom E i D te brojnim mineralima, a ne sadrži masnoće niti laktozu. Ima probiotska svojstva te unapređuje zdravlje probavnog sustava povećanjem broja poželjnih bakterija, a usporava i znakove starenja. Zbog niske količine bjelančevina nije pogodno za djecu mlađu od 2 godine.

Zobeno mlijeko

Smanjuje razinu masnoće i kolesterola u krvi. Zob ima više bjelančevina nego ugljikohidrata, bogat je izvor aminokiselina, vitamina i minerala. Potiče rad probavnog sustava, sadrži mnogo korisnih minerala, proteina, folne kiseline, nezasićenih masnih kiselina, antioksidanata i vitamina, a istovremeno pruža osjećaj sitosti.

Još korisnih savjeta i informacija o zdravoj prehrani saznajte prateći našu Facebook stranicu!

Linker
21. travanj 2024 16:07