INFORMATIČKI GENIJ

Umro Steve Jobs, legendarni vizionar iz Applea

Steve Jobs , osnivač i CEO tvrtke Apple preminuo je u 56. godini života nakon višegodišnje borbe s rakom, piše Jutarnji list.

Jobs će ostati upamćen kao jedan od najvećih informatičkih genija našeg vremena, a iza sebe je ostavio suprugu Laureen, sina i tri kćeri.

Internetska stranica tvrtke Apple prikazuje fotografiju svog osnivača, a na drugoj stoji posveta:

– Apple je izgubio vizionara i kreativnog genija, a svijet je izgubio nevjerojatnog čovjeka. Mi koji su bili dovoljno sretni da upoznamo i radimo sa Steveom smo izgubili dragog prijatelja i inspirirajućeg mentora. Steve je iza sebe ostavio tvrtku kakvu je samo on mogao izgraditi, a njegov duh će uvijek biti osnova Applea.

Posvetu Steveu Jobsu je objavio i Google, na čijem početnoj stranici ispod tražilice stoji ‘Steve Jobs, 1955 – 2011’.

Jobs je Apple osnovao 1976. godine s prijateljem Steveom Wozniakom, a zajedničkim snagama su u prodaju pustili Apple II, prvo osobno računalo. No, bio je to samo početak.

Jobs je za svoje karijere kumovao mnogim novitetima, od grafičkog sučelja na računalima, do osnivanja Pixara, tvrtke koja danas vodi na polju kompjuterske animacije.

Posljenje godine njegova rada posebno su bile plodne, a Apple je iza sebe ostavio iPod, iPhone i iPad, tehnološka čuda koja su promijenila način na koji promatramo i koristimo tehnologiju.

Izrazi sućuti stižu iz cijelog svijeta, a među onima koji su izrazili tugu zbog njegova preranog odlaska su Mark Zuckerberg , osnivač Facebooka, Bill Gates , osnivač Microsofta, i Barack Obama , predsjednik SAD-a.

Linker
04. svibanj 2024 02:19