GRACE JONES

Uragan opet bjesni

Široka ramena, “muškobanjast” izgled i vrtoglavo duge, mišićave noge koje kao da su isklesane od ebanovine i danas su zaštitni znak američke pjevačice, glumice i bivšeg top-modela Grace Jones.

Tamnoputa diva, koja se albumom “Hurricane” nakon dva desetljeća izbivanja vratila na scenu, i sa šezdeset godina izgleda sjajno: na licu gotovo da nema bora, a na vitkoj liniji zavide joj i mnogo mlađe kolegice. Album promovira na svjetskoj turneji kojom je prošli mjesec poput uragana poharala i Veliku Britaniju, a njezin vrhunac bio je koncert u londonskoj dvorani The Roundhouse.

Na sceni je bila energična i u odličnoj formi, s ekscentričnim šeširom u obliku goleme “irokezice”, koji je za nju dizajnirao britanski kreator Philip Treacy. Dok je pjevala stare hitove poput “I Am Not Perfect, But I Am Perfect For You” i “Strange”, činilo se kao da “stanke” od dvadeset godina nije ni bilo. Vrijedi spomenuti da su na njezine koncerte dolazili i “klinci” koji se nisu ni rodili 1977., kad je objavila prvi album “Portfolio”… Za prepoznatljiv, muškobanjasti izgled Grace Jones zaslužan je njezin bivši životni partner, francuski fotograf Jean-Paul Goude, s kojim ima sina Paula (28), muzičara u francuskoj pop-grupi La Gouache.

Potkraj sedamdesetih, kad su se upoznali u Parizu – ona je bila top-model i pjevačica u usponu – Goude joj je savjetovao da u prvi plan istakne stroge crte lica, mrki pogled i savršenu, atletsku figuru… Sve to naglasila je ekscentričnom odjećom američkog dizajnera i kipara Davida Spade te kipara Alexandera Caldera, ali i kreacijama Alexandera McQueena, Giorgia Armanija, Yvesa Saint Laurenta, Isseya Miyakea….

Upadljiv izgled pomogao joj je da 1980., kad je objavila četvrti album “Warm Leatherette”, postane glazbena zvijezda. Naime, prva tri albuma s diskopjesmama, na kojima se nitko nije trudio oko njezina imidža, prošla su gotovo nezapaženo. Tamnoputa diva i jedna od muza Andyja Warhola, s kojim je tulumarila u legendarnom njujorškom klubu Studio 54, rođena je 1948. na Jamajki kao Grace Mendoza.

Početkom šezdesetih preselila se u SAD s ocem Robertom, propovjednikom, majkom Majorie, domaćicom, te bratom blizancem Randyjem. Svojedobno je u jednom intervjuu otkrila kako u roditeljskom domu u sveučilišnom gradu Syracuseu u državi New York nije smjela gledati televiziju, slušati radio, a ni nositi hlače – jer joj je sve to otac, zbog vjerskih uvjerenja, strogo zabranjivao. Bio je, naime, član veoma stroge, kršćanske sekte, malo znane izvan Jamajke. Zato ne čudi da je to u Grace potaklo bunt te je sa sedamnaest godina, ne završivši srednju školu, kao ni tečaj glume, otišla u New York. Ondje je zarađivala za život kao go-go plesačica u noćnim klubovima, a angažman u jednoj njujorškoj modnoj agenciji otvorio joj je vrata modne scene u Parizu. Sedamdesetih je snimila brojne naslovnice, među ostalim i za francusko izdanje Voguea, te je bila podjednako cijenjena kao legendarna manekenka Iman, danas supruga Davida Bowieja. Zahvaljujući izgledu, dospjela je i na veliko platno: 1984. je glumila divlju ratnicu Zulu u filmskom hitu s Arnoldom Schwarzeneggerom, “Conan razarač”, a godinu poslije negativku May u filmu “Pogled na umorstvo ” iz serijala o Jamesu Bondu.

I privatni život Grace Jones bio je u skladu s imidžem “divlje tigrice” koji je godinama gradila u javnosti. Poznato je da je bila je “slaba” na bodybuildere. Zbog devet godina mlađeg švedskog “mišićavka” i akcijskog glumca Dolpha Lundgrena, kojeg je upoznala na snimanju filma o Jamesu Bondu, ostavila je Jean-Paul Goudea. A Šveđanin je, pak, dobio nogu zbog danskog bodybuildera i kaskadera Svena-Olea Thorsena, četiri godine mlađeg od Grace. Pratio ju je glas da bez kompleksa poseže za muškarcima koji joj se svide, a među njima je bio i njezin osobni čuvar Atila Altaunbay, Belgijac mađarskih korijena za kojeg se udala 1996. Malo tko zna da je tamnoputa “tigrica” umalo postala engleska lady. Naime, u kolovozu 2006. zaručila se s dvadeset godina mlađim producentom Ivorom Guestom, vikontom od Wimbornea, no o toj ljubavi nikad nije pričala za novine. Za nju se, zapravo, saznalo tek kad je već bila gotova: u intervjuu prije nekoliko mjeseci, na pitanje dobro upućenog novinara – ne žali li zbog toga što nije postala vikontesa – odgovorila je da bi radije bila kraljica. Iako je ona već davno postala kraljica – ekstravagancije.

Tanja Vučičević

Linker
03. svibanj 2024 09:14