Matej Dokić
TKANJE ISPOD KOŽE

Uršula Tolj: Prvi put na 'brisanju' bora

Uršula Tolj voli sve svoje bore smijalice, koje na njezinom licu odaju sretnu i zadovoljnu ženu, majku dvoje djece i autoricu nekoliko knjiga… No, s obzirom na “teror” mladosti i ljepote na televiziji, na kojoj se pojavljuje kao voditeljica raznih glazbenih priredbi (a nedavno je stala pred kamere u ulozi odbjegle nevjeste u spotu tamburaškog sastava Prijatelji), 40-godišnja Zagrepčanka ipak ne prepušta sve prirodnim procesima.

Dosad su se njene antiaging aktivnosti svodile samo na korištenje kvalitetne kozmetike, no kako lice nakon četrdesete plaća danak vitkoj liniji – vrlo ma lo masnog tkiva na tijelu obično znači i manjak volumena na koži lica – Uršula je prvi put ove jeseni pomislila da joj treba nešto “jače” od krema i seruma.

– Nisam poklonica filera i botoksa jer mi sve to izgleda neprirodno. Želim tretman koji će mi lice osvježiti, malo ublažiti bore i popraviti tonus kože, ali ne tako da mi se promijeni mi – mika – kaže Uršula Tolj čije je želje ispunio dr. Dinko Kaliterna. Zagrebački dermatolog ponudio joj je, naime, Mezonite – metodu po mlađivanja kože specijalno dizajniranim raz gradivim vlaknima od polydioxanona.

Ta se vlakna uvode pod kožu s pomoću savitljive igle, koja od njih “plete” mrežu na kojoj organizam stvara novi kolagen. Niti ostaju pod kožom, a nakon šest mjeseci se potpuno razgrade.

– Metoda ima višestruki učinak na pomlađivanje kože: uvlačenje niti iglom stvara mikrooštećenja koja potiču tkivo na samoobnovu i na stvaranje novog kolagena, potom se povećava prokrvljenost kože, što dodatno potiče te procese, a tu je i efekt blagog liftinga jer konac i zategne opuštenu kožu – objašnjava dr. Kaliterna, dodajući da se mezoniti, osim za lice, mogu koristiti za pomlađivanje vrata i dekoltea. Cijena ovisi o veličini područja na kojem se primjenjuju, najčešće od 2000 do 10.000 kn.

Iako je nadahnuta kirurškim liftingom, metoda – za razliku od operativnog zahvata – ne ma nikakvih rizika i omogućuje da se odmah nakon izlaska iz ordinacije vratite svakodnevnim aktivnostima. Katkad na mjestima uboda nastanu podljevi, ali oni se bez problema prekriju puderom.

– Nije me boljelo – kaže Uršula Tolj. – Možda dobro podnosim bol, možda je anestetička krema vrlo efikasna, ali zaista nisam osjetila ništa osim blagog bockanja – kaže Uršula Tolj, na čijem će licu mezoniti pokazati pravi efekt tek za tri mjeseca. Toliko je, naime, potrebno za stvaranje novog kolagena, a lice bi trebalo zadržati osvježen izgled sljedećih 15-20 mjeseci.

Zahvat traje dvadesetak minuta, koliko i apliciranje hijaluronskih filera ili botoksa, krajnji efekt svih tih metoda je vrlo sličan – bore se korigiraju, a volumen kože se povećava – cijene su otprilike iste, no prednost uvođenja mezonita je u tome što lice sačuva prirodan izgled.

– To je i bio uvjet da se prvi put podvrgnem nekom invazivnijem tretmanu: želim da se moje lice i dalje smije zajedno sa mnom – kaže Uršula Tolj, čijem će licu u sljedećim mjesecima odgovarati njega kolagenskim preparatima. Riječ je o kremama i serumima čiji aktivni sastojci također potiču proizvodnju kolagena (vitamin C, aminokiseline, retinol, peptidi…) i koji su ionako potrebni svakoj ženi nakon 35. godinu.

Linker
17. travanj 2024 04:27