TEŠKI DANI

Uspon i pad Dražena Ladića

Prvog siječnja proslavljeni vratar Dra­­žen Ladić , do prošloga tjedna izbornik mlade nogometne reprezentacije, navršio je 47 godina, no umjesto rođendanske čestitke, dobio je kaznenu prijavu zbog sumnje da je od Croatia osiguranja pokušao naplatiti oko 140.000 kuna štete koristeći se sumnjivom policom kasko osiguranja. Lani početkom rujna, vozeći svoj mercedes E320, u središtu Zagreba sudjelovao je u sudaru u kojem su ozlijeđena petorica mladića u dobi od 16 do 21 godine, nakon čega je podnio odštetni zaht­jev Croatia osiguranju.

Osigura­vatelju je bilo sumnjivo što je polica rađena u Dub­rov­niku iako La­­dić živi u Zagrebu, a nisu bile predočene ni fotografije vozila, što je u takvim slučajevima uobi­­čajen postupak. Provjeravajući Ladićevu kasko policu, interna je kontrola Croatia osiguranja utvrdila da je napravljena nakon sudara i antidatirana te da ju je potpisala Klaudija Juras, voditeljica prodaje u dub­ro­va­čkoj autokući Antunović, koja je vanjski suradnik Cro­atijine prodaje police osiguranja. Klaudija Juras starija je kći Nedjeljka Antunovića, osnivača te dubrovačke autokuće, i udana je za Dragu Jurasa, biv­šeg igrača košarkaškog kluba Dubrovnik, a na njezin dosadašnji rad s autoosiguranjem nije bilo primjedbi.

Kaznenu prijavu Croatia osiguranja protiv Dra­žena Ladića i Klaudije Juras policija je zaprimila lani u prosincu i proslijedila je dubrovačkom Držav­­nom odvjetništvu, a početkom siječnja ta je vijest osvanula i u crnim kronikama dnevnih novina. Javnu pljusku Ladićevu ugledu dodatno je začinila neslužbena informacija da je kod Zdenka Zrinušića, predsjednika Uprave Croatia osiguranja, navodno oso­­b­­no pokušao intervenirati kako bi stopirao podnošenje kaznene prijave, ali bez uspjeha.

– Neki jednostavno tako funkcioniraju, probleme rješavaju varanjem i muljanjem, a tako se u sportu ne igra na duge staze i ne gradi budućnost – govorio je Dra­­žen Ladić dok je bio čuvar mreže hrvatske reprezentacije, ali o optužbama Croatia osiguranja još se nije oglasio. Dokaže li se da je muljao s kaskom, zabio si je najgori autogol u blistavoj karijeri, a prvu kaznu je već dobio kada ga je Hrvatski nogometni savez prošloga tjedna razriješio dužnosti izbornika mlade reprezentacije, što je funkcija na kojoj je bio od kolovoza 2006. godine.

Slučaj bez presedana

Paralelno s istragom o sumnjivoj polici kasko osiguranja teče i istraga o uzrocima prometne nesreće zbog koje je besprijekoran sportaš Dražen Ladić prvi put dospio u crnu kroniku. U toj je nesreći jedan od ozlijeđenih mladića skoro umro zbog nagnječenja mozga, drugi je izgubio četiri zuba u gornjoj čeljusti i operirali su mu bedrenu kost, a treći, najmlađi, imao je unutarnje krvarenje, nagnječenje pluća te teško ozlijeđena rebra i smrskanu bedrenu kost, koju su mu operirali i ugradili pločicu od titana. Preostala dvojica iz renault clija koji se sudario s Ladićevim mercedesom zadobila su lakše ozljede, a i on je prošao bez težih posljedica, osim što mu je uništen automobil registriran na njegovu ugostiteljsku tvrtku Gardien. Teško ozlijeđene mladiće posjetio je u bolnici i rekao da mu je žao što se nesreća dogodila, ali da se ne osjeća krivim. Premda oštećeni tvrde da je Dražen Ladić projurio kroz crveno svjetlo na križanju Kačićeve i Klaićeve ulice, on kaže da to nije istina, a na prometnim je vještacima da točno utvrde što se i kako dogodilo, nakon čega će se znati koga treba kazneno goniti zbog te umalo fatalne nesreće.

Posljednja zbivanja u životu Dražena Ladića mogla bi ugroziti i ostvarenje njegova životnog sna: izgradnju golf-igrališta na Marleri pokraj Ližnjana. Ladićev partner u tom poslu vrijednom oko milijardu kuna je tvrtka Global Trade Centar, koja je izgradila trgovački centar Avenue Mall u Novom Zagrebu. Kad su zacementirali partnerstvo osnivanjem zajedničke tvrtke Marlera, Shalom Mor, direktor GTC-a za Hrvatsku, ka­­zao je da je gradnja golf-igrališta u Istri najuzbudljiviji i najrizičniji projekt te investicijske tvrtke. Vje­rojatno nije ni znao koliko je u pravu, jer na Marleri još nije iskopana niti jedna od predviđenih 27 rupa. Premda su Dražen Ladić i njegovi partneri od općine Ližnjan dobili sve potrebne dozvole te još 2004. potpisali ugovor kojim na 40 godina dobivaju koncesiju nad 130 hektara državnog zemljišta, država ih svih ovih godina još nije uvela u posjed tog zemljišta pa stoga ne mogu početi gradnju planiranog golf-resorta u sklopu kojeg bi trebalo biti i luksuzno odmaralište s hotelima, apartmanima i vilama.

Kopačke o klin

– Da Dražen Ladić nije zaljubljenik u golf, i da nije tako uporan, odavno bi odustao od te priče – kaže Sreć­ko Ševerlica, načelnik općine Ližnjan. – Imaju potvrdu glavnog projekta, platili su sve komunalne doprinose, a razlog što se još nije počelo graditi je to što još nemaju odluku Vlade Republike Hrvatske da ih se uvede u posjed. Ne znam zašto se to već davno nije riješilo. To je za izludjeti i vjerujem da je Ladić zbog toga vrlo nervozan. Stalno obilazi Vladine urede i ministarstva, po­­kucao je na sva moguća vrata i više ne zna kamo da ide. Ali on se bori do kraja, ne želi odustati.

Kako su se komplicirale stvari s projektom Marlera, u koji je Dražen Ladić uložio svoju životnu ušteđevinu, počeo je pucati i njegov privatni život. U listopadu 2007., nakon 18 godina braka, rastao se od supruge Spomenke (44), tekstilne tehničarke, s kojom ima kćeri Sandru (21) i Saru (13). Dok je igrao nogomet, Spomenka Ladić je njegova česta izbivanja iz kuće stoički prihvaćala kao nužno zlo i jedva čekala da kopačke objesi o klin kako bi obitelj napokon češće bila zajedno. Ponadala se da je taj dan došao 28. svibnja 2000. kad se Dražen La­­dić u naponu snage na Maksimir­skom stadionu oprostio od nogometa, a s tribina se orilo skandiranje le­­gen­dar­nom vrataru koji je na golu reprezentacije stajao 59 puta i svojim maestralnim obranama bio najzaslužniji za najveći uspjeh hrvatskog nogometa – treće mjesto na Svjet­skom prvenstvu u Francuskoj.

No, tek što je otišao u nogometnu mi­­rovinu, Dražen Ladić cijelim se bi­­ćem posvetio gradnji golf-igrališta u Istri, ne sluteći da ulijeće u najdulju i najtežu utakmicu svog života. Nje­gova Spomenka, koja je nekoć u crkvi palila svi­jeće moleći Boga da joj muž ne primi gol, to više nije mogla podnositi pa su se sporazumno razveli. Bivšoj supruzi i kćerima Ladić je kupio novi stan, a on je ostao živjeti sam u ispražnjenom obiteljskom gnijezdu na Zelengaju. Sad kad igra najtežu utakmicu svog života, za njega više nema tko paliti svijeće, a od daljnjih poraza spasilo bi ga jedino da mu se napokon dopusti gradnja toliko željenog golf-igrališta na Marleri.

Nevio Pintar

Linker
16. travanj 2024 18:15