JULIO IGLESIAS

Uživam u očinstvu

Španjolski pjevač Julio Iglesias, koji ove godine slavi 40 godina karijere, krenuo je na veliku svjetsku turneju tijekom koje je 6. lipnja pjevao u Ljubljani. Dosad je snimio 77 albuma, prodanih u više od 250 milijuna primjeraka diljem svijeta, a 1988. dobio je uglednu diskografsku nagradu Grammy za album “Un hombre solo”. Njegov posljednji album, “Romantic Classic” , na neki je način rezime njegove cjelokupne karijere.

Pjevač s prvom suprugom Isabel Preysler ima troje odrasle djece, kćer Chabeli te sinove Julija Josea i Enriquea. Od nje se razveo 1978., a od 1990. je u vezi s 22 godine mlađim nizozemskim modelom Mirandom Johannom Marijom Rijnsburge, s kojom je dobio sinove Miguela Alejandra i Rodriga, blizanke Victoriju i Cristinu te lani u svibnju sina Guillerma.

Unatoč tome što mu je 65 godina, Julio Iglesias ne posustaje. Tijekom velike svjetske turneje našao je vremena i da, poslije prvih koncerata u južnoj Africi i Brazilu, obiđe tamošnje turističke znamenitosti. U Brazilu se, poslije koncerata u gradu Manausu, hidroavionom otputio u prašumu oko Rio Negra, susreo se s Indijancima, prisustvovao njihovim seoskim obredima, a slično se proveo i u južnoj Africi, gdje je posjetio crnačko selo u džungli i otišao na safari. Dapače, Afrika mu se toliko svidjela da je nakon ove svjetske turneje kani posjetiti s Mirandom i njihovom djecom. Razgovarali smo s njim uoči koncerta u Ljubljani, 6. lipnja u dvorani Tivoli.

Je li istina ono što su prenijele neke svjetske agencije da su vam se u Africi svidjeli lavovi, pa ste željeli jedno mladunče za kućnog ljubimca? – Na trenutak jesam, jer obožavam životinje, ali sam nakon početnog oduševljenja malo razmislio. A i Mirandi, koju sam odmah nazvao telefonom, ta je ideja bila toliko grozna da sam odustao.

S kojom ćete pjesmom započeti koncert u Ljubljani? – Volio bih da to ostane iznenađenje za posjetitelje. Reći ću samo da će je svi prepoznati. Budući da slavim 40 godina karijere, na ovoj turneji pjevam pjesme koje su ljudi voljeli slušati proteklih desetljeća.

Nedavno ste morali odgoditi neke koncerte zbog virusne upale, u novinama se čak pisalo da vam je ugrožen glas. Jeste li se izliječili i kako se sad osjećate? – Osjećam se savršeno. Nisam imao nikakvu čudnu virusnu upalu, nego običnu prehladu pa nekoliko dana nisam mogao pjevati. Prehlade ponekad mogu biti vrlo neugodne. No, ovo nije bilo ništa ozbiljno. Potpuno sam se oporavio.

Dosad ste prodali više od 250 milijuna albuma. Gdje nalazite motivaciju da i dalje nastupate nakon što ste toliko mnogo postigli? – Publika mi daje motivaciju da i dalje pjevam. Podržavaju me već četiri desetljeća i zahvalan sam im zbog toga. Toliko im toga dugujem da sam obvezan pružiti im najbolje što mogu kao pjevač.

Život na turneji nije lak ni mlađima od vas. Kako održavate tjelesnu formu? – Odmalena volim sport. Danas uglavnom plivam i svaki dan vježbam. Sport je važan za zdravlje i za održavanje dobrog raspoloženja.

Poznati ste i kao ljubitelj i skupljač vina. Koje vam je najdraže? – Imam dovoljno boca da ih podijelim s prijateljima koji mi dođu u posjet. Držim ih u vinskim podrumima u svoje tri kuće, u Miamiju u SAD-u, Marbelli u Španjolskoj i Punta Cani u Dominikanskoj Republici. Vino treba pažljivo čuvati, na određenoj temperaturi i vlazi. Što se tiče drugog dijela vašeg pitanja, imam nekoliko dragih vina: pauillac, romanee, graves, margaux, naravno i vina iz moje domovine. Zapravo, volim vina iz svih krajeva svijeta.

Nekad ste igrali nogomet, a znamo da ga i sad pratite i da ste navijač Real Madrida. Hoćete li pratiti Europsko prvenstvo? – Naravno. Bio sam u juniorskoj ekipi Real Madrida, i kao i svaki navijač tog kluba, sretan sam što je osvojio španjolsko prvenstvo, a uz to je dao najviše golova i najmanje primio. Što se tiče Eura 2008., neću propustiti nijednu utakmicu. Moći ćemo gledati odličan nogomet. Na žalost, zbog turneje ću ga pratiti samo preko televizije. Nadam se da će Španjolska pobijediti, ali to neće biti lako, jer ima mnogo dobrih reprezentacija.

Jeste li ponosni na svog sina Enriquea Iglesiasa, koji će pjevati “Can You Hear Me”, službenu himnu Eura 2008., na svečanom zatvaranju u Beču? – Kako ne bih bio? Sretan sam i ponosan zbog toga. Mislim da Enrique zaslužuje tu čast. Osim toga, i on veoma voli nogomet, a ovo mu je prilika da spoji ljubav prema nogometu i prema glazbi. Čuo sam pjesmu “Can You Hear Me” i mislim da odgovara i njemu i da je prikladna za ovo sportsko natjecanje.

Lani u svibnju ste ponovno postali otac. Pomažete li supruzi? – Uživam u očinstvu. Divno je dobiti bebu u 64. godini. Ponovno proživljavam čudo života, čak sam i uzbuđeniji zbog toga nego prije. Istina, ne pomažem mnogo supruzi jer nemam vremena. No, oboje pazimo na bebu i brinemo se za nju.

Feđa Kalebić

Linker
06. svibanj 2024 10:29