BLJEŠTAVILO ORIJENTA

Veličanstveni nakit za Sulejmanove sultanije

Sultan Sulejman bio je okrutan vladar i osvajač, ali i vrlo suptilan muškarac. Dokaz nježne strane njegova karaktera je veličanstveni nakit koji je, ne štedeći materijale, izrađivao za svoje sultanije. Narukvice, prstenje, ogrlice pa čak i ukrasi za kosu bili su od zlata i dragog kamenja poput smaragda, safira i rubina, a neki se primjerci mogu vidjeti u riznici palače Topkapi.

Otomanskim stilom, koji odlikuje filigranski rad te isprepletanje orijentalnih i bizantskih motiva, nadahnjuju se i mnogi suvremeni proizvođači nakita. Jedan od najpoznatijih brendova je Ottoman Jewellery, čije kolekcije osmišljava Turkinja Selva Uçansu koja živi na relaciji Istanbul-Milano. Uzor su joj stari majstori iz vremena Osmanlijskog Carstva – najpoznatiji zlatari i draguljari toga vremena bili su istanbulski Židovi i Armenci – a nakit izvozi u 15 svjetskih zemalja.

U Hrvatsku zasad ne, ali je u Zagrebu nedavno otvoren dućan bečke nakitarske kuće Frey Wille, čije primjerke od emajla često krase orijentalni motivi. Među turskim, ali i holivudskim zvijezdama, omiljen nakit su Gilan te Cem Lokmanhekim, koji su nosile glumice u serijalu ‘Strasti Orijenta’.

Linker
26. travanj 2024 08:47