STRANGER THINGS, Winona Ryder, (Season 1, aired July 15, 2016)., Image: 294573415, License: Rights-managed, Restrictions: ©Netflix/Courtesy Everett Collection, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Everett
 Foto: Profimedia / Profimedia, Everett
WINONA RYDER

Veliki povratak filmske ikone devedesetih u hit serijalu "Stranger Things"

Zahvaljujući filmovima poput “Heatherice”, “Bubimir” i “Prekinuta mladost”, Winona Ryder je postala filmska ikona jedne cijele generacije. No, njezina holivudska priča nije bila jednostavna: zbog borbe s depresijom, anksioznošću i neslavne krađe u kojoj je uhvaćena, 2001. godine je odlučila staviti karijeru na čekanje. Povratak na male ekrane uslijedio je nekoliko godina kasnije, a prvu upečatljivu ulogu ostvarila je tek 2010. godine u filmu “Crni labud”. Godinama se borila da vrati imdiž s početka karijere, a čini se kako je napokon u tome i uspjela: u novom Netflixovom serijalu Winona ima veliku ulogu za koju mnogi smatraju da će joj vratiti staru slavu.

U znanstveno-fantastičnom serijalu “Stranger Things” 44-godišnja glumica je utjelovila majku djeteta nestalog u vrlo sumnjivim i jezivim okolnostima. Kreatori horor serijala, braća Matt i Ross Duffer, odrastali su uz horor filmove s Winonom Ryder zbog čega su upravo nju odabrali za svoj serijal.

– Ona je jednostavno ikona. Obožavali smo njezine filmove i nadali se da postoje ljudi koji je žele ponovno gledati na malim ekranima jednako kao i mi – izjavili su redatelji serijala za koji mnogi smatraju da će biti najveći hit ovog ljeta, a sudeći po reakcijama na internetu, u svojoj nostalgiji za Winonom nisu bili usamljeni.

Radnja serijala je smještena u 1983. godinu te prati nestanak 12-godišnjeg dječaka u sumnjivim okolnostima. Njegova majka pokreće istragu koja će otkriti misteriozne vladine eksperimente, nadnaravne sile i jednu vrlo neobičnu djevojčicu… “Stranger Things” sadrži elemente filmova “Poltergeist”, “E.T.”, “Ostani uz mene” i “Goonies”, a atmosfera, način snimanja i cijeli ugođaj instantno vraćaju u osamdesete. Dok uživljeno gledate novi uradak braće Duffer obuzima vas osjećaj nostalgije i straha, a ugođaju doprinosi i fenomenalna Winona koja je idealan odabir za serijal jer gledatelje podsjeća na to razdoblje. Ona kao da je ostala zamrznuta u tom vremenu jer od incidenta s krađom 2001. nije ostvarila veliku ulogu. Winona je te godine bila uhićena pod optužbama da je ukrala dizajnersku odjeću u vrijednosti od 5.500 dolara u Saks Fifth Avenue trgovini. Osuđena je na tri godine uvjetno i 480 sati rada za opće dobro te na psihološko savjetovanje zbog uzimanja Vicodina, lijeka protiv bolova, bez recepta.

– Mislim da će me uvijek povezivati s tim. Sigurno. Ali kad sagledate cijelu sliku, to stvarno nije bio zločin stoljeća – izjavila je američka glumica čijem je povratku na scenu pomogao i američki modni dizajner Marc Jacobs. On ju je lani angažirao kao zaštitno lice modne kampanje za jesen/zimu, a nakon toga i kao ambasadoricu brenda Marc Jacobs Beauty. S obzirom na to da je često nazivaju posljednjom poveznicom sa starim Hollywoodom i nositeljicom glamura koji je danas izgubljen, nije čudno što je slavnom dizajneru “zapela za oko”, ali i što je, zahvaljujući upravo novoj ulozi, snimila editorijal za novi broj Net-a-Porterovog magazina.

Mnogi će s radošću prihvatiti povratak voljene heroine, a ako ste i vi jedni od onih koji obožavaju njezin rad – na Netflixu vas čeka cijela prva sezona serijala “Stranger Things” u kojem vas Winona neće razočarati.

Linker
25. travanj 2024 07:37