TIHI VELIKAN

Veljko Rogošić završio je svoj životni maraton

Počasni građanin Kaštela, velikan maratonskog plivanja Veljko Rogošić preminuo je u utorak poslijepodne u splitskoj bolnici u 72. godini života. Višestruki rekorder i osvajač brojnih medalja nakon brojnih utrka bio se posvetio utrci sa vlastitom snagom na ultra dugim maratonima. Snaga ga je na kraju napustila, a iza njega ostao je život pun uspomena.

Brojke koje opisuju njegov sportski život zadivljujuće su, a posebno je zanimljivo kako je neke od najvećih maratonskih uspjeha ostvario tek nedavno. 2005. je preplivao La Manche, a 2008. ostvario san o spajanju Europe i Afrike, plivajući od Sicilije do Tunisa za malo više od 50 sati.

– Veljko je obilježio hrvatsko plivanje zauvijek, a kao čovjek iz Kaštela, tako je obilježio i naše mjesto. Svima može služiti na čast što smo imali našeg Veljka – izjavio je za Index gradonačelnik Kaštela Joško Berket.

Kada nije plivao, Rogošić je pisao ili sudjelovao u stvaranju knjiga i dokumentarnih filmova koji nisu služili za zaradu, već za edukaciju mlađih naraštaja o prednostima i ljepotama plivanja.

Sprovod će biti u njegovim rodnim Kaštelima.

Linker
15. lipanj 2024 09:00