69. MOSTRA

Venecija u ritmu Michaela Jacksona

Američki redatelj Spike Lee poznat je po gnjevnim filmovima koji se bore protiv nepravde, ali u petak je na Filmskom festivalu u Veneciji ponudio nešto sasvim drugo – dokumentarni film pun ljubavi prema Michaelu Jacksonu . Povodom 25 godišnjice objavljivanja legendarnog albuma “Bad”, kojeg brojni Jacksonovi obožavatelji smatraju najboljim u karijeri pokojnog pjevača, Lee je snimio dokumentarni film “Bad 25”, koji ne daje samo uvid u nastanak kultnog albuma, već i u privatni život Michaela Jacksona.

– Za mene je ovo ljubavno pismo Michaelu Jacksonu. Mislim da smo previše godina bili koncentrirani na stvari oko Michaela Jacksona koje nemaju nikakve veze s glazbom. Sada je vrijeme da se posvetimo glazbi i Jacksonovoj genijalnosti – kazao je Spike Lee na press konferenciji, naglasivši da se film premijerno prikazuje točno 25 godina od dana izlaska albuma “Bad”.

Snimljen u suradnji s Jacksonovom obitelji, dokumentarni film donosi službene snimke sa snimanja albuma u studiju, ali i dosad neviđene privatne filmove koje je snimio sam Jackson i njegovi prijatelji te brojne intervjue s relevantnim osobama poput redatelja Martina Scorsesea, koji je snimio spot za pjesmu “Bad”. Zapravo, jedan od najzabavnijih trenutaka u filmu svakako je Scorseseovo prisjećanje snimanja spota u najsiromašnijem dijelu njujorške četvrti Harlem i trenutka kada je Michael, užasnut onim što vidi oko sebe, prestrašeno upitao: “Zar ljudi doista žive ovdje”.

Spike Lee sa sinom Jacksonom na predstavljanju filma u Veneciji Foto: Sipa / CROPIX

U čast Michaela Jacksona u petak su se cijeli dan sa službenog festivalskog razglasa mogle čuti pjesme Michaela Jacksona, a sam je film dočekan, uz manje zamjerke da je sa 123 minute trajanja ipak predugačak, prilično pozitivno.

Iz Venecije Josip Jurčić

Linker
23. travanj 2024 12:57