NOSTALGIJA

Vesna Pisarović: Čeznem za suncem, plavim nebom i zelenilom

Zašto ste album “With Suspicious Minds” posvetili Elvisu Presleyu? – Slagala sam i preslušavala stare ploče i ponovno se oduševila Elvisom. Bio mi je izazov kako na jazz način otpjevati jednostavnu pop-pjesmu, a da pritom ostane harmonijski nepromijenjena.

Hoćete li album predstaviti u Hrvatskoj? – Naravno, sa svojim kvartetom, u kojem su njemački trombonist i jazz-kompozitor Gerhard Gschlobl, australski bubnjar Steve Heather i njegov sunarodnjak, kontrabasist Clayton Thomas, planiram nekoliko koncerata u Hrvatskoj potkraj srpnja i početkom kolovoza.

Kada ste otkrili ljubav prema jazzu? – Poprilično kasno, tek s 18 godina. Prvo su me oduševili Billie Holiday, Ella Fitzgerald i Johnny Hartman, a poslije sam otkrila Stevea Lacyja, Charlieja Parkera, Johna Coltranea i Petera Brötzmanna. A kad se dogodilo i nekoliko slučajnih nastupa s Matijom Dedićem i Sašom Nestorovićem, više nije bilo povratka.

Koje glazbenike još volite?Carmen McRae, Dukea Ellingtona, Nicka Drakea, kao i klasičnu glazbu Johanna Sebastiana Bacha, Igora Stravinskog, Erika Satia i Giovannija Pierluigija da Palestrine.

Što vam najviše nedostaje iz dana estradne popularnosti? – Neki prijatelji, ali i neke miniprivilegije. Nije loše biti anoniman, ali sada moram čekati u redu za vizu.

Živjeli ste u Den Haagu, Londonu i sada u Berlinu. Koji vam je od tih gradova najdraži? – Berlin i London draži su mi od Haaga.

Po čemu je Berlin poseban? – Velik je grad, a zbog svojih prostranstava gotovo uvijek djeluje pomalo pusto. Kao da je u njemu uvijek nedjelja poslijepodne. Berlin je i najjeftiniji za život od svih svjetskih metropola i zbog toga privlači ljude iz umjetničke branše: glazbenike, dizajnere, slikare, glumce i druge, što mu daje posebnu energiju i šarm.

Nedostaje li vam ipak nešto iz Hrvatske? – Nakon gotovo sedam godina života na sjeveru, pomalo čeznem za suncem, plavim nebom, brdima i zelenilom šuma. Zagreb je zbog toga idealan grad.

Što ste sve studirali? – Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala sam fonetiku, hrvatski jezik i književnost, no magisterij iz lingvistike nisam dovršila. Učila sam jazz-pjevanje na Kraljevskom konzervatoriju u Haagu, a magistrirala jazz- izvedbu na Guildhall School of Music and Drama u Londonu.

Imate li neki hobi? – Čitanje i vožnju biciklom.

Što još radite u slobodno vrijeme? – Telefoniram, kuham, družim se na kavi ili pivu.

Što najčešće kuhate? – Talijanske specijalitete ili jela s curryjem, ali u hladnjaku obavezno mora biti slavonske kobasice i kulena.

Jeste li ljubomorni? – Ponekad, ali malo.

Kakvi ste kad se razljutite? – Nije dobro.

Što ste zadnje pročitali, a što pogledali u kinu? – Knjigu “Emil ili o odgoju” Jean Jacquesa Rousseaua i film “Melankolija”.

Što pjevate pod tušem? – Improviziram i fućkam.

Kako održavate kondiciju? – Redovito plivam, bicikliram i puno šećem.

Čime vas je osvojio suprug Ozren Pupovac? – Bila je to ljubav na prvi pogled.

Planirate li skoro imati djecu? – To nas svi pitaju.

Zašto skrivate svoj privatni život? – Ne skrivam, ali o njemu ne govorim u medijima.

Razgovarala Marijana Marinović

Linker
16. travanj 2024 12:00