TOMISLAV TOMAC

Vino iz amfora

Plešivicom, vinorodnim krajem nadomak Zagreba, pronio se glas da se u vinskim podrumima obitelji Tomac događa nešto neobično. Naime, doznalo se da je ta poznata vinarska obitelj svoje vino čuva u amforama zapremnine 20000 litara, umjesto u uobičajenim bačvama od drveta ili inoksa. No, kako su Zvonimir Tomac i njegov 33-godišnji sin Tomislav za svoja vina – chardonnay premier, chardonnay, rajnski rizling, graševinu, kao i za pjenušce classic, millenium, Tom te rose proizvedene po klasičnoj metodi – dosad dobili brojne domaće i inozemne nagrade, pretpostavka je da onda znaju i što rade s amforama.

– Vino iz amfora nije novost nego tradicija duga oko 5000 godina. Potječe iz Gruzije, odakle smo otac i ja i uvezli te ručno izrađene glinene posude, a smatra se da je Gruzija, kao i cijelo područje Kavkaza, prapostojbina vinove loze, odakle su je preuzeli stari Grci. Razlog zbog kojeg smo otac i ja odlučili koristiti te posude je taj da vinoljupcima želimo ponuditi sto posto prirodno vino, proizvedeno gotovo bez ikakvog upletanja čovjeka, kakvo se pilo u staroj Grčkoj i Rimu. Vrhunski poznavatelji vina diljem svijeta plaćaju ga suhim zlatom, jer je veoma rijetko i iznimne je kvalitete, a butelja stoji od 400 do 500 kuna – govori Tomislav Tomac, koji je odmalena učio tajne podrumarstva i vinogradarstva, a prije osam godina diplomirao je vinarstvo na zagrebačkom Agronomskom fakultetu.

Ideju da ponudu vina iz obiteljskog podruma nadopune ekskluzivnom kapljicom podržala je i Tomislavova supruga Martina Tomac (27), koja u obiteljskoj tvrtki vodi brigu o promidžbi, no osim toga pomaže u rezidbi, vezanju loze, berbi, pretakanju vina, čišćenju podruma… Ideju da nabave amfore dao im je slavni talijanski vinar slovenskog podrijetla Jože Gravner, začetnik pokreta Vini veri – koji se zalaže za potpuno prirodnu proizvodnju vina, bez ikakvih dodataka koji potiču kemijske procese. – Vjerujemo u to da postoji mnogo vinoljubaca koji žele piti prirodno vino iz ekološki uzgojenog grožđa, a naše vino iz amfora namijenjeno je njima – govori mlada gazdarica Martina, dodajući da će vino iz šest golemih amfora već najesen biti spremno za tržište.

Tanja Vučičević

Linker
20. travanj 2024 01:58