EKSKLUZIVNO: STING

Više nikad s Police

Slavni britanski glazbenik Sting stigao je u Zagreb oko podneva. Na Pleso je doletio u avionu iz Bukurešta, gdje je jučer održao koncert, a, iako vidno umoran, pokazao se kao pravi profesionalac. Nakon kraćeg odmora, otišao je u Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog, gdje je zajedno s Edinom Karamazovim održao probu za večerašnji koncert, na kojem promoviraju zajednički album “Songs From The Labyrinth”. Nakon probe, pak, odvojio je par minuta za razgovor za Gloriju, a posebno se razveselio posebnom daru – Glorijinom vinu.

S bujnom bradom, u kojoj se nazire dosta sijedih dlaka, 57-godišnji glazbenik pomalo je neprepoznatljiv obožavateljima koji nisu upoznati s njegovim radom posljednjih godina. Sting se odmaknuo od pop pjesama i upustio se u drugačije istraživanje glazbe, a u tome je potražio pomoć kod zagrebačkog lutnjista Karamazova.

Što najviše cijenite kod Edina Karamazova? – Cijenim ga kao glazbenika jer je jedan od najpredanijih svirača koje poznajem. Nikada nisam vidio glazbenika koji toliko isprobava kuda i kako s glazbom. No, volim ga i kao čovjeka. Pronašli smo zajednički jezik jer imamo isti smisao za humor. Nije važno hoćemo li taj humor nazvati britanskim ili hrvatskim, jer je humor samo jedan. A ako nađete osobu koja ima identičan smisao za humor, onda ste našli i prijatelja.

Kakvi su vam dojmovi nakon nedavne povratničke turneje grupe Police? – To je bila jedna od najuspješnijih turneja u povijesti glazbe. Kada sam pristao ponovno stupiti na pozornicu s njima, svi su se iznenadili, a pogotovo ostali članovi grupe, jer sam toliko dugo odbijao ponovno okupljanje. No, ovaj put sam bio zainteresiran jer sam htio vidjeti je li ta naša priča, koju smo započeli prije više od 30 godina, još uvijek funkcionira. Bilo je zabavno i drago mi je da smo to napravili, ali to su doista bili naši zadnji koncerti.

Mislite li da publika koja vas poznaje kroz pjesme grupe Police ima strpljenje za zahtjevniju glazbu kakvu svirate s Karamazovim? – U prvom dijelu koncerta svirat ćemo uglavnom pjesme s albuma „Songs From the Labyrinth“, dakle renesansnu glazbu, pa pretpostavljam da će to publici biti naporno. No, oni koji izdrže bit će nagrađeni i s nekoliko mojih poznatijih pjesama, koje ćemo, u novom aranžmanu, izvesti na kraju koncerta.

Ovo vam nije prvi nastup u Hrvatskoj. Sjećate li se svojeg prošlog koncerta? – Kako se ne bih sjećao koncerta u Puli. Pa to je jedno od najljepših mjesta na kojima sam ikada svirao.

Linker
29. travanj 2024 17:45