SPOJILA IH LJUBAV

Vlatka Pokos i Hrvoje Dumančić dijele strast prema konjima

Pjevačicu i TV voditeljicu Vlatku Pokos (40) i akademskog kipara Hrvoja Dumančića (36) često se može vidjeti na zagrebačkom Hipodromu, jer dugogodišnje prijatelje spaja i strast prema konjima. I kad god nađu malo slobodnog vremena, uživaju sat-dva jašući Hrvojeve konje: rasno trkaće grlo Etoile i sivog ponija Piccola.

Njegova kobila Etoile već prepoznaje Vlatku pa se ne buni što je ne jaše njezin gazda, a Hrvoje Dumančić, kao pravi džentlmen, pomogne Vlatki uspeti se u sedlo i zatim u kasu krenu prema savskom nasipu ili samo obilaze Hipodrom. Ponekad je prati i na toplokrvnom belgijskom Furanu, predivnom konju Dumančićeve prijateljice koja ga povremeno zamoli da ga “izvede u šetnju” ako ona ne stigne.

Kako je umjetnik – kojemu su konji najveća inspiracija u radu – i bivši viceprvak Hrvatske u preponskom jahanju, Vlatka Pokos je od njega mnogo naučila. Ali unatoč tome što je u Gucci čizmama, bijelim tajicama i kao salivenom Ralph Lauren sakou zasigurno najelegantnija jahačica na Hipodromu, Hrvoje Dumančić joj ni u čemu ne gleda kroz prste. Pa radi sve što i on. Sama stavlja sedlo na Etoile i skida ga s nje, hrani je, timari, provjerava joj kopita, a bogme i čisti štalu.

Za umjetnika koji je lani dva mjeseca proveo u Parizu gdje je imao samostalnu izložbu, a nakratko je bio i u Londonu zbog sudjelovanja na međunarodnoj izložbi The Horse in Art, na kojoj je osvojio prvu nagradu za skulpturu konja “The Power of Soul”, Etoile i Piccolo su mnogo više od omiljenih životinja i umjetničkih motiva. Već deset godina u njima vidi simbol svega što se oko njega događa, kao i svega što osjeća. A i Vlatka u njima vidi mnogo više od pukog hobija.

– Od prvog susreta odlično se slažem s Etoile. Nisam se nimalo bojala, a osjećaj je bio neopisiv. Cijeli je svijet bio moj. Činilo mi se kao da jašem sto godina. A onda sam polako počela učiti slušajući Hrvojeve savjete. Nije to lagano kako izgleda nekom promatraču sa strane, ritam tijela treba uskladiti s ritmom konja jer se inače međusobno “udarate”, ali meni je to uspjelo relativno brzo. I sad doista uživam. Jedino mi je žao što smo došli samo do kasa. Lijepo je i to, ali jedva čekam da se osamostalim i da Etoile potjeram u galop – kaže Vlatka.

Snježana Dragojević Harapin / Snimio Matko Stanković

Linker
17. travanj 2024 15:53