OPET BRUCOŠICA

Vlatka Pokos: Najstarija sam na faksu, ali kao da mi je 19

Voditeljica i pjevačica Vlatka Pokos (42) odlučila je svoje slobodno vrijeme i trud uložiti u visoko obrazovanje te se više od dvadeset godina nakon što je na Pravnom fakultetu odslušala dva semestra i položila sedam ispita vratila u fakultetske klupe. Ovoga puta Vlatka je upisala turistički i hotelski menadžment na Veleučilištu VERN s namjerom da se kasnije specijalizira za odnose s javnošću u tom sektoru.

– Ta me gospodarska grana jako zaintrigirala jer sam kao voditeljica usko surađivala s Hrvatskom turističkom zajednicom te zajednicama Zagreba i drugih gradova. Nedostajalo mi je i učenje jer to što volim dobru haljinu i lijepe cipele ne znači da sam zapustila ostale stvari. Od mene kao briljantne učenice, jedne od najboljih u generaciji, uvijek se očekivalo da završim fakultet. Pravo koje sam započela studirati 1989. nije me dovoljno motiviralo, a kako sam u to vrijeme već radila u butiku i pjevala sa Srebrnim krilima studirati uz rad bilo mi je teško. S turizmom imam budućnost, no ni u mojoj sadašnjoj branši bez diplome se više ne može napredovati. Neću kriti da imam uredničke ambicije, a taj se posao ne može raditi bez fakulteta – objašnjava Vlatka Pokos.

Vlatka se do sada obrazovala u vlastitom aranžmanu, pa ni nakon samostalno svladana četiri strana jezika nije prestala čitati i intenzivno pratiti društveno-politička zbivanja. Ipak je osjetila potrebu za stjecanjem formalne potvrde svoga znanja. Možda su joj i zato prvi dani u klupama protekli u idiličnoj atmosferi.

– Oduševljena sam predavanjima i euforično iščekujem sljedeća. Sve je vrlo zanimljivo, moderno i interaktivno. Infrastruktura je odlična, ugodna i lijepa, a dojam svjetski, pa je ugodno boraviti u prostoru fakulteta. Program za izvanredne studente odvija se samo vikendom, pa je intenzivniji i zgusnutiji. Jedini mi je bauk poslovna matematika, ali imamo divnog profesora koji ima razumijevanja za nas koji smo već zaboravili školu – smije se Vlatka.

Iako se na izvanrednom studiju voditeljica susreće sa zaposlenim i obiteljskim ljudima većina kolega ipak je mlađa od nje, no to joj ne predstavlja problem, pa se nada da će nekoga svojim primjerom možda i motivirati.

– Ionako se osjećam kao da imam 19 godina i na faks idem u tenisicama. Dobro mi je došla promjena i energija mladih ljudi. Ekipa je vrlo simpatična i šarolika, ima dvadesetogodišnjaka, ali i onih koji su po godinama bliži meni. Ipak sam najstarija, pa nemamo uvijek iste teme ni afinitete, ali odlično se slažemo. Ja sam kolegama zanimljiva i stoga jer me sigurno nisu ovakvom doživljavali – izjavila je pjevačica.

Vlatka ne strahuje od obimne literature niti je zanimaju aktualni problemi akademske zajednice, u rasponu od bolonjske reforme, preko irelevantnosti domaće znanosti u međunarodnim okvirima, do korupcijskih afera.

– Ja nisam prosječna osoba, marljiva sam, uporna i dobro pamtim. Radoholičarka sam koja je to efikasnija što ima više obaveza. Situacijom u zemlji se ne opterećujem jer svemu pristupam individualno i iz svakog sustava izvlačim najbolje. Imam specifično mišljenje o ljudima koji samo čekaju posao na burzi – to je pasivnost i naslijeđe prošlog sistema. Ako se sam pokreneš prilike će ti same doći. Svi samo kukaju i pljuju, a ne sviđa mi se ni što neki mediji pišu da obrazovanje nije važno i potiču mlade da odu u inozemstvo. Iako je lijepo da danas mogu raditi bilo gdje u Europi, jer ne mogu ni zamisliti do kuda bih ja dogurala da sam imala tu mogućnost, ako svi odu što će biti od ove zemlje? Djecu se bespotrebno demoralizira – ističe Pokos.

Linker
25. travanj 2024 10:59