POD STARE DANE

Vojvotkinja od Albe sablažnjava javnost udajom

Ljubav se ne trži niti ne kupuje, mudro kaže narodna pjesma, a to, čini se, vjeruje i 85-godišnja vojvotkinja od Albe koja je svoj golemi imetak, procijenjen na 3,5 milijarde eura, upravo razdijelila djeci kako bi i njima i cijelom svijetu dokazala da je 25 godina mlađi muškarac za kojeg se namjerava udati voli zbog nje same, a ne zbog njezina bogatstva.

Vojvotkinja od Albe, punim imenom Maria del Rosario Cayetana Alfonsa Victoria Eugenia Francisca Fitz-James Stuart y de Silva, koju najčešće zovu samo Cayetana, možda izgleda pomalo kao karikatura sa svojom afrofrizurom, napadnom odjećom i licem izobličenim nebrojenim estetskim zahvatima, ali ta je slikovita dama ponosna nositeljica najviše plemićkih titula na svijetu – oko 150, među kojima su 5 titula vojvotkinje, 18 markize, 20 kontese i još nešto sitniša kao što su naslovi vikontese, barunice i slično – i jedna od najbogatijih žena u Španjolskoj.

Posjeduje desetke raskošnih dvoraca, uz ostale i palaču Liriju u Madridu s vrijednom zbirkom starih majstora u kojoj su Tiziani, Rembrandti i Velázquezi te Goyin portret ondašnje vojvotkinje od Albe koja je slikaru navodno bila ljubavnica i model za slike gole i odjevene Maje, te toliko zemlje da bi mogla proputovati cijelu Španjolsku od sjevera do juga, a da ne napusti svoja imanja.

Njezin odabranik Alfonso Diez Carabantes nema nikakvih titula ni previše novca jer je običan činovnik u državnoj službi, ali vojvotkinja tvrdi da ga njezino bogatstvo ne zanima.

– Alfonso ne želi ništa osim mene – nedavno je odlučno rekla. Vojvotkinja i činovnik poznaju se više od tri desetljeća, ali ljubav među njima rodila se tek nakon što je 2001. Cayetana drugi put ostala udovica. Par se htio vjenčati još prije tri godine i tajno je vjenčanje već bilo isplanirano kad su se umiješala njezina djeca, očito u strahu da će ostati bez nasljedstva. Obratili su se izravno kralju Juanu Carlosu koji je telefonirao Cayetani i, više-manje, joj naredio da se ne udaje. Ogorčena Cayetana čak je zamolila kraljicu Sofiju da se založi za nju, ali bez uspjeha, pa je vjenčanje otkazano.

– Ne žele da se ja udam, a sami mijenjaju partnere češće nego ja – požalila se tad vojvotkinja na svoje šestero djece koja su sva redom razvedena.

Sva djeca, sinovi Carlos, Alfonso, Cayetano, Jacobo i Fernando te kći Eugenia, rođeni su u Cayetaninom prvom braku, s Luisom Martínezom de Irujo y Artacozom, sinom vojvode od Sotamayora, s kojim se vjenčala 1947. u katedrali u Sevilli. Tad 21-godišnja Cayetana, poznata po iznimnoj ljepoti i slobodoumnom ponašanju, nosila je vjenčanicu od bijelog satena i briselske čipke te dugi bijeli veo koji je pridržavala skupocjena tijara od bisera i dijamanata. Za svadbu je utrošeno oko dva milijuna eura u današnjoj vrijednosti i govorilo se da je “najskuplja na svijetu”.

Par je ostao zajedno 25 godina, sve do Luisove smrti, ali živahna Cayetana, ljubiteljica partija, korida i flamenka, nije se baš prečvrsto pridržavala bračnih zavjeta. Javna je tajna da otac njezina četvrtog sina, Fernanda, nije njezin muž, nego slavni plesač flamenka poznat kao Antonio el Bailarin.

Vojvotkinja je izazvala pravu buru negodovanja kad se, šest godina nakon muževe smrti, udala za vlastitog ispovjednika. Ne zna se je li sablažnjivije bilo to što se isusovac Jesus Aguirre y Ortiz de Zarate raspopio ili to što je bio nezakonito dijete – u svakom slučaju, konzervativna Španjolska bila je skandalizirana. Kao, uostalom, i danas, kad je Cayetana odlučila da pod stare dane želi biti u braku sa svojim mnogo mlađim partnerom jer, kako je rekla, “svaka prava ljubavna priča mora završiti vjenčanjem”.

Marta Štoos

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Cijeli tekst o vjenčanju vojvotkinje od Albe pročitajte u tiskanom broju Glorije (br. 871) ili se pretplatite na PDF izdanje

Linker
14. svibanj 2024 07:45