NENO BELAN

Volio bih s kćerkom snimiti duet

Koji vam je od upravo osvojenih Porin najdraži? – Svaki podjednako: onaj za najbolju pjesmu je moj autorski rad, za najbolju vokalnu suradnju je moj izvođački izraz, za najbolju kompilaciju je moje cjelokupno životno djelo, a onaj u povijesno – tematskoj kategoriji zaokružuje priču o “Đavolima”, bendu koji je dobrim dijelom obilježio povijest hrvatske pop i rock kulture.

Gdje ćete držati osvojene kipiće? – Neke u splitskom stanu, a neke u riječkom.

Koje domaće pjevače smatrate najboljima? – Olivera Dragojevića zbog najboljeg glasa, Marijana Bana zbog najljepših pjesama, Massima kao najprofinjenijeg “šmek” pjevača, a Arsena Dedića kao najvećeg kantautora.

S kim ste od “splitske dice” ( kolega iz Splita) najbolji? S Marijanom Banom se često čujem i vidim, a dosta i surađujemo i sviramo zajedno.

Smatrate li se Splićaninom ili Riječaninom? – Ma gdje bio – Splićaninom. Ali, smatram se i naturaliziranim Riječaninom, koji je sada i u ovom trenutku na riječkoj adresi.

Što vam nedostaje iz rodnog Splita? – Ništa, jer sam sve ponio sa sobom u svojoj duši i u svom srcu, a i svaki mjesec sam obavezno u Splitu po nekoliko dana.

Po čemu je Rijeka posebna? – U Rijeci živim gotovo 15 godina i o njenim specifičnostima bi se dalo nadugo i naširoko pričati. U svakom slučaju, tu imam svoj bend, svoj stan, svoje prijatelje, svoj mir…Ukratko, tu imam svoj život.

Što ste učinili kad vam je na splitskom koncertu pukla žica na gitari? – Iako je bila nezgodna situacija, okrenuo sam je u svoju korist. Dok sam namještao novu žicu, zabavljao sam i šalio se s publikom, a kad sam “popravio” instrument, koncert je krenuo prema ekstazi.

Što vas razljuti? – Primitivizam, neciviliziranost, netolerancija, jal i zavist.

Koje su vaše vrline, a koje mane? – Vrline su mi muzikalnost, upornost, inteligencija, skromnost, samozatajnost i altruizam, a mane da sam neuredan, kampanjac i da volim puno papati.

Od koga ste naslijedili glazbeni talent? – Od pokojnog dide Jakova koji je svirao klarinet, pokojnog oca Jakova koji je odlično pjevao i od majke Marije koja je, barem tako kaže, bila odlična plesačica.

Kakav ste vi plesač? – Loš, ali volim plesati i cijelu sam mladost proveo po diskotekama. Imam ritma, ali ne znam tehniku, tek od plesnih koraka znam one za valcer, dvokorak i drmež.

Jeste li zadovoljni što je 18-godišnja kći Nikolina krenula vašim stopama? – Veoma sam zadovoljan što Nikolina završava treći razred srednje škole, turističkog smjera u Splitu i što paralelno pohađa i glazbenu školu, odsjek solo pjevanja. Želja mi je da ustraje u tome, jer je jako talentirana, a moju podršku već ima.

Hoćete li s kćerkom snimiti duet? – Jednog dana, zašto da ne?!

U čemu vam je kćerka još slična? – Kažu da je u karakteru dobrim dijelom moja kopija, iako je ponekad ‘papričastija’ i u tome je na majku. Znači, kao paprika pocrveni i naglo plane, ali je brzo prođe ljutnja, dok sam ja više cool tip i teško me izbaciti iz takta.

Biste li voljeli imati još djece? – Pa bi, zašto ne.

U kakvim ste odnosima s bivšom suprugom Marijom? – U odličnim. Dapače, usudio bih se reći – u nikad boljim.

Vjerujete li u horoskop? – Vjerujem dobrim dijelom, a po horoskopu sam vodenjak.

Jeste li praznovjerni? – Ne baš.

Kako zamišljate raj na zemlji? – Otok Brač.

Što biste bili da niste glazbenik? – Inženjer elektronike koju sam i studirao. Dogurao sam do apsloventskog, ali nikad nisam diplomirao zbog “Đavola”.

Kako se najbolje rekreirate? – Ponekad igram tenis, a volim se voziti biciklom i šetati. Ali, rekreiram se kvalitetno i ležeći na svom kauču…

Kako se snalazite u kuhinji? – Solidno, ali bih trebao više raditi na tome, iako svi hvale moju paštu s tunom. *Čime vas žena može osvojiti? – Pogledom i osmijehom.

Jeste li zaljubljeni? – Odbijam odgovoriti i pod prijetnjom najvećih muka.

Kojeg biste se poroka voljeli riješiti? – Ne želim ih se riješiti.

Kad ste zadnji put plakali? – Na pogrebu Dine Dvornika od tuge. A od radosti nedavno kad sam čuo da ću uskoro postati ujak, jer mi je mlađa sestra trudna.

Što vas može razveseliti? – Val pozitivne energije, bilo da je u obliku lijepe glazbe, dobrog društva, ukusne hrane, kvalitetnog vina, nekih pozitivnih događanja u svijetu i drugo.

Čega se bojite? – Bolesti, bolnica, doktora, ali i turbofolka u Areni Zagreb i Spaladium areni.

Marijana Marinović

Linker
26. travanj 2024 20:25