JE LI KRIV?

Vozač Toše Proeskog odlazi u zatvor na dvije godine

Đorđi Georgievski , bivši vozač makedonske pop-ikone Toše Proeskog , morat će u zatvor na dvije godine zbog prometne nesreće koju je skrivio 16. listopada 2007. kod Nove Gradiške, kada se terencem Volkswagen Touareg zabio u šleper ispred sebe i tako skrivio smrt 26-godišnjeg pjevača, iznimno popularnog i u Hrvatskoj, piše Jutarnji list.

Tako je odlučio Prizivni sud u Skoplju, čime je samo potvrdio prvostupanjsku presudu Osnovnog suda. On je kao drugostupanjska instanca odlučivao po žalbi obrane, ali i tužiteljstva. Za ovakva djela zakon pak predviđa kaznu zatvora od jedne do pet godina. Zanimljivo je da je većina makedonskih medija jedva zabilježila presudu.

Tošini fanovi ogorčeni su jer smatraju da je za smrt njihova “kralja popa” isključivi krivac Georgievski i ne mogu se pomiriti s tako blagom kaznom.

Pravi razlozi smrti popularnog pjevača, čini se, ostat će vječna tajna. Mnogo stvari ide u prilog takvom razmišljanju. Obrana, koja je odmah najavila žalbu Vrhovnom sudu, smatra da je tijekom suđenja napravljeno niz propusta.

Prvo, tvrdi obrana, brzina terenca od 154 km/h je “proizvoljno određena”, a vozača kamiona Slaviša Kuzmanović sud nikada nije ni pozvao da svjedoči. Prema riječima odvjetnice Georgievskog, Silvije Džilvidžieve, on je morao svjedočiti jer je ranije tvrdio da se kamion uredno kretao svojim trakom, dok je Georgievski izjavio da se prikolica kamiona njihala lijevo-desno, čak prelazila u lijevi trak, zbog čega je on izgubio kontrolu nad Touaregom i, pri pokušaju pretjecanja, zabio se u kamion. U terencu je, uz Proeskog i Georgievskog, bila i Tošina menadžerica Ljiljana Petrović , koja se ničega ne sjeća jer je spavala, a i sama je bila teško ozlijeđena.

Tražeći ukidanje presude, ili prenamjenu kazne u uvjetnu, obrana se pozivala na hrvatske zakone, gdje se izriču blaže kazne, zbog ozljeda optuženog, a u ovom slučaju ozlijeđen je bio i Georgievski.

Sud je prilikom određivanja visine kazne optuženome kao olakotnu okolnost uzeo činjenicu da je mlad, nije bio osuđivan, da se ispričao Tošinoj obitelji, te da se iskreno žali.

– Izgubio sam najboljeg prijatelja. Neka mi sud odredi primjerenu kaznu, iako sam ja zauvijek kažnjen na patnju i bol za Tošom – rekao je kroz suze Georgievski, držeći u rukama svoju sliku s Tošom.

Georgievski je od Tošine pogibije prolazio razdoblje teških trauma. Psihički se nije oporavio od nesreće u kojoj je izgubio prijatelja od kojega se nikada nije odvajao.

Posebno su ga boljele optužbe na njegov račun koje su stizale sa svih strana. Ljudi su i danas uvjereni da je on jedini krivac za nesreću.

Jovica Trajković / Jutarnji list

Linker
28. travanj 2024 03:07