IVANA KOVAČ

Vrijeme je da promijenim ploču

Ovom modnom editorijalu najviše će se veseliti moja mama Anita, koja je u mladosti, nakon što je 1970. proglašena Miss Teen Jugoslavije, obožavala takva snimanja – kaže Ivana Kovač (30), pjevačica grupe Magazin. Zagrepčanka dalmatinskih korijena ističe da ne robuje trendovima i ne kupuje skupu odjeću, no priznaje da ipak ima jednu slabost – ne može odoljeti atraktivnoj bižuteriji. Kći pjevačke legende Miše Kovača prvi je put zapjevala upravo s ocem, s kojim je 2006. snimila duet “Nema mi do tebe nikoga”, a ubrzo nakon toga postala je pjevačica Magazina. Splitska grupa nastupit će na CMC festivalu u Puli s pjesmom “Migrena”, a onda slijedi priprema za snimanje novog albuma, na kojem će se naći obrade starih Magazinovih hitova u maniri bossa nove.

Kakvu odjeću nosite u privatnom životu? – Moram priznati, posve drukčiju od ove koju ste mi odabrali za snimanje: ne bih imala hrabrosti odjenuti dimije, iako bi mi na nekoj drugoj ženi odlično izgledale. Uvijek igram na sigurno.

A što je za vas sigurno? – Traperice i majice obogaćene nekim detaljem. Uz njih nosim tenisice, a ponekad cipele sa stabilnim potpeticama. Danju me nikad nećete vidjeti u štiklama, koje su u mom slučaju rezervirane za večernje prigode.

Kako se tada odijevate? – Elegantno i ženstveno. Tad su obvezni štikla, nakit, dobra frizura i jači make-up. Na večer gotovo nikad ne izlazim u trapericama već biram svečanije hlače i topić, ili haljinu, a svaku kombinaciju upotpunim nakitom.

Kakav nakit volite? – Bižuteriju. Danas doista ima prekrasnih komada pa smatram da za kupnju skupocjenog nakita više nema potrebe. Uvijek nađem razlog da si kupim novi komad, no pazim da se ne prenakitim. Najdraže su mi naušnice-ringovi, kakve nosim već godinama.

Trošite li mnogo na odjeću? – Ne kupujem skupe stvari. Zbog nastupa i koncerata često mijenjam kombinacije, pa nema smisla ulagati u odjeću koju ću najvjerojatnije odjenuti samo jednom. Zbog toga su mi super trgovine poput Manga, gdje sam kupila zelenu haljinicu za nastup u jednom diskoklubu. Samo se za posebne prilike, poput većih koncerata ili novogodišnjih nastupa, doista bacam u trošak.

A što ste odabrali za nastup na CMC festivalu? – Za tu sam priliku dala šivati kraću haljinu od svile boje leda.

U posljednjih ste godinu dana dosta smršavjeli. Kako održavate formu? – Nastupima. Na pozornici se psihički i fizički umorim i izgubim hrpu kalorija, a i nakon nastupa me drži uzbuđenje pa opet ne mogu jesti. No, moj metabolizam je takav: brzo dobijem kile, ali ih i brzo izgubim.

Kako ste prilagodili odjeću novoj liniji? – Sve sam trebala sužavati. Ali zato sad mogu kupovati stvari koje mi prije nisu pristajale. Veliki je gušt ući u dućan, odabrati odjeću koja mi se svidi, i ne brinuti se hoće li mi u tome pozadina, ruke ili noge izgledati pozamašno.

Što ste zadnje kupili? -Crnu haljinicu na preklop sa sitnim zlatnim uzorkom. U Mangu, naravno.

Često nosite crno? – Da. Čak mi se čini da sam pretjerala s crnim. Ovo proljeće mijenjam ploču i ulazim u svijet boja.

A koje vam boje najbolje pristaju? – Crnka sam, pa mi zbog toga vjerojatno sve boje dobro pristaju. Možda ne bih baš odabrala jarkonarančastu haljinu, ali sve su ostale dobrodošle.

Što radite s odjećom koju više ne nosite? -Imam dosta starih stvari koje više ne nosim, ali ih čuvam jer sam uvjerena da će se moći prekrojiti ili već nekako iskoristiti. I tako stoje godinama i čekaju. Mislim da ću ih ipak poslati mami u Šibenik pa neka ona radi s njima što hoće: ili će ih nastaviti čuvati, ili odnijeti u Caritas.

Kako se odijevate za nastupe? – Sve ovisi o prilici. Ako se radi o nastupu u diskoklubu, to neće biti glamurozna nego komotna odjeća u kojoj ću se s lakoćom kretati na pozornici. I, uvijek nosim cipele s visokom tankom potpeticom. Imam ih otprilike četrdeset pari, ali samo je nekoliko skupljih modela za posebne prilike.

Pomaže li vam netko u odabiru haljina za nastupe? – Ne. To uvijek radim sama. Uđem u dućan, i ako mi se nešto sviđa i još mi usto dobro pristaje – kupujem! Želim zadržati taj neki svoj štih i zato nemam nikakvog savjetnika u odijevanju.

Mislite li da je važno zadržati osobnost u odijevanju? – Da, to je najvažnije. To je ono što daje pečat svakom dobrom stilu, nešto što vas izdvaja iz mase i čini takvima kakvi ste.

Helena Štahan

Linker
30. travanj 2024 21:26