JELENA RADAN

Zaljubljenica u mjuzikle i lijepe stihove

Kad je počela vaša strast za fadom? – Kad mi je prije osam godina Goran Karan na splitskom Peristilu pričao o Misiji, portugalskoj pjevačici, pa sam odmah odjurila kupiti njezin album “Garras dos sentidos”. Privukle su me melodije i cijeli ugođaj tako da sam poželjela otpjevati pjesmu “Danca de magoas” (Ples tuge).

Zbog čega je fado tako poseban? – Pronašao je put do mene jer stvara poseban i plemenit osjećaj, kad ga pjevam osjećam da sam dio nečeg lijepog i vrijednog.

Kakvu još glazbu slušate? – Pjesma koju bih stalno mogla slušati je “Chasing Cars” grupe Snow Patrol. Volim grupu The Pretenders i Chrissie Hynde, Annie Lennox i Eurythmics, Alanis Morissette, Giorgiju, Lauru Pausini, Micka Jaggera, Meritas i TBF…

Najavili ste da etće se automobilom uputiti u Portugal: kada planirate put? – Nadam se uskoro. Iako moram proći 3000 kilometara, veselim se tom naporu i namjeravam ponijeti fotoaparat da bih mogla snimiti svaki detalj puta, a nadam se nastupu s glazbenicima koji izvode izvornu portugalsku glazbu.

Jeste li počeli učiti portugalski? – Učim ga od lani. Svaki mjesec po nekoliko se puta sastajem s prevoditeljem Deanom Trdakom, koji sa mnom radi na izgovoru, razumijevanju pjesama…

Što biste bili da niste pjevačica? – Spisateljica i scenaristica. Ili voditeljica kreativne agencije koja bi osmišljavala književne večeri, filmske festivale, razne promocije…

Da možete vratiti vrijeme, što biste promijenili? – Umjesto prava, upisala bih neki drugi fakultet i završila ga.

Nedostaje li vam Split, u kojem ste živjeli osam godina? – Split je divno upoznati i biti dio njega, često mu se vraćam jer obožavam male skrivene ćakule na ulici, ‘šušur’, taj duh koji egzistira između kamena Dioklecijanove palače i novih zgrada.

Koji vam je najsimpatičniji splitski izraz? – Kuco. S njim ušutkavate nekoga.

Planirate li se ponovo udavati? – Nema tu plana. Ne mogu u svoj planer kao natuknicu upisati udaju. I dalje sam obazriva prema svom bivšem braku, poštujem zajednicu koju sam okončala, a često treba proći prilično vremena da bi sve sjelo na svoje mjesto.

Jeste li ljubomorni? – Jesam.

Kakvi ste kad ste zaljubljeni? – Smotana, iskričava i lepršava.

Imate li trenutno neku simpatiju? – Svog petipolgodišnjeg nećaka Tomu.

S kojim biste domaćim pjevačem snimili duet? – Nisam tip pjevačice od dueta, ali su mi super Damir Urban, Aljoša Šerić iz Ramireza, Mladen Bodalec i TBF, Tony Cetinski, Mario Huljev, Massimo, Gibonni…

Što pratite na televiziji? – U zadnje vrijeme ne stignem mnogo gledati televiziju, ali prije sam pratila serijale poput “Gillmorica”, “Kralja Queensa”, “Mućki”… Redovito sam gledala i Dnevnik nedjeljom Gorana Milića i kulinarsku emisiju Kod Ane.

Kako se snalazite na plesnom podiju? – Nikako. Ipak, šteta što nikad ne plešem, jer me ples zaista opušta.

Biste li sudjelovali u showu Zvijezde plešu? – Neslužbeno su me pitali, ali sam se slatko nasmijala.

Kako biste se opisali u tri riječi? – Ranjiva, otvorena i jaka.

Što vas izbaci iz takta? – Grubost, neispunjeni zadaci i nepristojno ponašanje.

Jeste li osvetoljubivi? – Ni najmanje. Ne znam kako se to radi.

Što ste najluđe napravili u životu? – Kao srednjoškolka otišla sam na audiciju za ples. Bila sam jedina neplesačica među balerinama, ali sam prošla.

Na što najčešće trošite novac? – Na naftu.

Koji kućanski posao mrzite? – Nijedan, iako mi nije stalo do klofanja tepiha na dvorištu ispred zgrade.

A koji volite? – Veliko čišćenje uz otvorene prozore.

Da si to možete priuštiti, koga biste angažirali: osobnog vozača, batlera ili kuharicu? – Iako obožavam voziti, ponekad bi mi dobro došao vozač da me riješi uzaludne potrage za parkingom i kašnjenja na dogovorene sastanke.

Marijana Marinović

Linker
21. travanj 2024 20:34