SUZANA JURIŠIĆ

Žensko vino

Za naš Sauvignon iz berbe 2006., koji odlikuje harmonija postotka alkohola i ostatka šećera, neki kažu da je, zapravo, žensko vino, zato što žene vole aromatičnije sorte. No, to ne znači da i muškarce treba lišiti tog iznimnog doživljaja, a u našem sam se vinskom podrumu uvjerila da i njima i te kako prija to poluslatko vino – kaže Suzana Jurišić, glavna enologinja i voditeljica Vinarije Daruvar Badela 1862.

To vrhunsko vino lani je osvojilo srebro za kakvoću na svjetskoj izložbi vina u Parizu, te zlato u Njemačkoj, a ove ga je godine uspješno “slijedio” polusuhi Sauvignon iz prošlogodišnje berbe, s još više priznanja. Osim, također srebra u Parizu, i bronce u Londonu, Sauvignon Daruvar berbe 2007. osvojio je i tri zlatne medalje – u Veroni, Bruxellesu i Ljubljani.

– To nije moj osobni uspjeh – veli 42-godišnja Suzana Jurišić, diplomirana inženjerka agronomije, koja je u daruvarskoj vinariji kao enologinja zaposlena dvanaest godina – nego zasluga za ove dvije nagrađene berbe pripada cijeloj ekipi iz naše vinarije – od onih koji se bave rezidbom u vinogradu do zaduženih za punjenje vina u butelje. Posložilo se, naime, mnogo toga: na lokaciji u Đulovcu, gdje je zasađena ta sorta, mnogo je sunca tijekom cijelog dana.

No, specifičnost Sauvignona iz 2006. jest možda u tome što su se u vrijeme cvatnje, početkom lipnja, zaredali ružni dani, i urod je bio vrlo mali, tek 3000 litara. Ali odmah smo, prema ubranom grožđu i moštu, shvatili da imamo iznimno dobru sirovinu od koje ćemo dobiti i kvalitetno vino, što se i potvrdilo. Visoke čaše

Ta dva “najtrofejnija” vina – Sauvignon Daruvar berbe 2006. i 2007. predstavljena su 11. lipnja na maloj svečanosti u dvorcu grofa Jankovića iz 18. stoljeća, glasovitom po vinskom podrumu. Ondje vina sazrijevaju u prirodno klimatiziranom prostoru, među debelim zidovima, gdje je temperatura i ljeti i zimi od 10 do 14 Celzijevih stupnjeva. Sauvignon je ponuđen u visokim uskim čašama kako bi se moglo osjetiti njegovo bogatstvo mirisa.

Odlično vino je lako sljubiti i s dobrom hranom, a zbog njegove aromatičnosti, za Sauvignon vrijede određena pravila: poslužuje se uz kozji sir, dobro dozreli kravlji sir, uz oradu ili brancin, specijalitete od školjaka, njegova se aroma odlično slaže s jelima od teletine. Sauvignon iz 2006. prija i uz manje slatke kolače. Butelje Sauvignona Daruvar iz berbe 2007. dostupne su i mogu se naći u svim većim trgovačkim lancima i pojedinim vinotekama u Zagrebu, a one iz 2006. namijenjene su samo kvalitetnim restoranima.

– Enolozi ne prave vina radi sebe, pa je tako i meni uvijek najvažnije da naša vina pronađu put do ljubitelja vrhunske kapljice – dodaje Suzana Jurišić. – A nagrade osobito vesele moju 13-godišnju kćer Ivonu, koja me, kad god se vratim s neke izložbe vina, obvezno najprije pita: “Jesi što dobila?”

Jagoda Zamoda

Linker
15. svibanj 2024 23:02