ŽUŽI JELINEK

Živa povijest naše mode

Gotovo četrdeset godina nakon što je u salonu priredila izložbu svojih modela, zagrebačka modistica Žuži Jelinek, sada u devetom desetljeću života, ponovno pokazuje svoja djela javnosti – ovaj put u Muzeju grada Zagreba. Izložba Žuži Jelinek – ambasador mode bit će otvorena do 31. kolovoza. Iako ona za sebe kaže da je “samo rođena šnajderica”, zapravo je mnogo više – živa povijest naše mode. Kao krojačica je stasala na najboljim tradicijama zagrebačkog obrta, ali je pokazala i smisao za marketing, propagandu i promociju u doba kad se o tome ništa nije znalo.

Tri uspjeha Reklamu za svoj krojački salon dala je objaviti u Vjesniku samo nekoliko dana nakon što se u svibnju 1945. iz partizana vratila u stan na glavnom zagrebačkom trgu, gdje je potom godinama kreirala odjeću za drugarice i dame. Među prvima je shvatila da se treba povezati s tekstilnom industrijom, napisala je i prvu knjigu o modi… Poslije ih je objavila još nekoliko, među njima i zbirku kolumni iz rubrike Životna škola Žuži Jelinek, koju već godinama piše za Gloriju.

– Obožavala sam kreirati i mnogo sam radila. Ponajviše iz ljubavi, ali i stoga što sam se morala brinuti za djecu i roditelje – objašnjava svoju strast i predanost, koje su joj priskrbile uspjeh. Njezin put u svijet mode započeo je nakon što je u Zagrebu završila Obrtničku školu i sa 17 godina se uputila u Pariz: ondje je dobila posao kod Nine Ricci, u odjelu u kojem se šila odjeća za hendikepirane žene.

– To mi isprva nije bilo drago, no kasnije sam imala velike koristi jer sam naučila krojiti na najteži mogući način – prisjeća se. Tada je, na vlastitoj muci, ali i iz primjera svog uzora Coco Chanel, koju je upoznala i iznimno cijenila, naučila da su za odjeću najvažniji dobar kroj i savršena izrada, a najvrednija jednostavnost. Zato bi se svaku od haljina s izložbe moglo odjenuti i danas. Samo jedna od njih – mala crna haljina od ripsa s tričetvrt rukavima iz 1962. – još je donedavno bila u njezinom vlasništvu, a sve ostale su autori izložbe morali tražiti po muzejskim i privatnim izvorima.

– Kada je 1992. u dom “Lavoslav Schwarz” stiglo 30 izbjeglica iz Sarajeva, pozvala sam ih u salon i svakoj darovala haljinu i kaput – objasnila je kreatorica zašto nema više svojih modela. No, Muzeju grada Zagreba zato je darovala sve fotografije, novinske isječke i druge dokumente koji ilustriraju njezin životni put i djelo. Uzbuđena zbog otvorenja izložbe, Žuži Jelinek je rekla da živi najljepši dio svoga života, i odala koja su njezina tri najveća uspjeha: – Film “Žuži” Darka Halapije o mom životu, predavanje o seksu koje sam održala na Pravnom fakultetu i, kao kruna svega, ova izložba.

Sonja Braut

Linker
27. travanj 2024 01:36