GLAZBENI PUT ROBERTA ZUBERA

Život mu nije bio pjesma

Napisala Snježana Dragojević Harapin Snimio Dario Njavro

Kad je TV novinar Robert Zuber (30) u glazbenom showu Zvijezde pjevaju zasvirao usnu harmoniku, vjerni navijači njega i njegove partnerice Maje Blagdan oduševljeno su zapljeskali. Ushićeni što su, osim dobrog glasa, otkrili još jedan skriveni talent svog pulena. No, njegova djevojka Diana Roko, 27-godišnja novinarka, samo se zagonetno smješkala. Njoj je, naime, vrlo dobro poznato koliko je muzikalan njezin dečko: u unajmljenom stanu, u kojem odnedavno zajedno žive, često zapjeva i zasvira gitaru.

Iako rade u istoj emisiji – Robert je autor priloga Misija, koji se svaki četvrtak prikazuje u sklopu HTV-ove emisije Život uživo, a atraktivna Dubrovkinja zadužena je za reportaže koje su također socijalno osjetljive – upoznali su se potkraj 2005. u jednoj zagrebačkoj diskoteci. Robert je iza sebe imao kratkotrajan brak i dvogodišnjeg sina, a Diana se tek počela snalaziti u novoj sredini u koju je došla zbog posla. Njihov novinarski “nos” odmah je otkrio koliko su slični i koliko ih privlače iste stvari, ponajprije zajednička strast prema poslu.

Od lovorika se ne živi

Robert Zuber do dolaska na HTV promijenio je desetak redakcija, radio na radiju i u novinama, okušao se i u režiranju kazališnih predstava, snimao dokumentarce i, kako kaže, svaki je put

odlazio na posao koji ga je više zanimao i u kojem je mogao pokazati koliko je osjetljiv na ljudske sudbine. Što i ne čudi nakon puta koji je prošao: oca nikada nije upoznao, majka ga je ostavila dok je bio mali i do 18. godine živio je u Puli, kod udomitelja koje je uvijek smatrao pravim roditeljima. Za razliku od njega, Diana Roko odrasla je u skladnoj obitelji, u stanu na Lapadu, no ratne strahote koje su zadesile njezin grad i njegove stanovnike, na njoj su ostavile traga i nagnale je da kasnije, kao novinarka dubrovačke redakcije HTV-a, stalno traga za istinom.

Iako im kamere i reflektori nisu strani, oboje vole biti što više u pozadini. Njihovi prijatelji otkrivaju da im je neobično važno da mogu neopaženo šetati po gradu ili u miru ispijati subotnju kavicu na zagrebačkoj Špici a da ih ne salijeću paparazzi. Vrlo često može ih se vidjeti i na dubrovačkom Stradunu ili, pak, u nekom od kafića u središtu Pule, jer kad god mogu, skoknu u “svoje” gradove.

Show Zvijezde pjevaju pomalo je narušio Zuberovu želju za anonimnošću. Već nakon prve emisije i samo jedne otpjevane pjesme postao je ime o kome se govori. No, ne žali što je prihvatio novu televizijsku ulogu, u čemu ga je svesrdno podržala i Diana.

– Pjevačku “karijeru” započeo sam u crkvenom i školskom zboru, a nastavio je u bendu Bezimeni, u kojem sam pjevao dok sam studirao pravo i sociologiju – kaže Robert Zuber. – Inače, moj glazbeni ukus su B.B.King, Leonard Cohen, blues, rock… Country ne slušam, pa mi je bilo jako teško naučiti pjevati “Suze liju plave oči”, s kojom smo nastupili u prošloj emisiji. Na sreću, Maja je vrlo strpljiva i dobra učiteljica, pa sam i taj zadatak uspio svladati. Ali kako se od lovorika ne živi, nastavljamo s napornim vježbama za sljedeći nastup. Jer mi je vrlo bitno da budem na visini zadatka u showu koji je, prema mom mišljenju, vrhunac televizijske produkcije. Roberta će iz publike opet bodriti Diana Roko, a ispred malog ekrana za njega će navijati i njegov četverogodišnji sin Zin.

Linker
03. svibanj 2024 07:20