Adele Exarchopoulos, redatelj Abdellatif Kechiche i Lea Seydoux
 / SIPA
66. CANNES

Zlatna palma za lezbijsku ljubav

Tuniski redatelj Abdellatif Kechiche osvojio je Zlatnu palmu na 66. filmskom festivalu u Cannesu. Festivalski žiri, koji je predvodio legendarni holivudski redatelj Steven Spielberg, odlučio je najboljim proglasiti njegov film “La Vie d’Adele” (Adelin život), trosatnu studiju ljubavi između dvije tinejdžerice. Iako na festival nije stigao kao favorit, Keciche je osvojio kansku publiku, a očito i žiri, emotivnim prikazom kronologije ljubavi mladih djevojaka, gdje se nije libio prikazivanja ni eksplicitnih scena seksa.

– Želim sve podsjetiti na čovjeka koji mi je pomogao da pronađem svoj put, kojega volim i koji mi nedostaje: Claudea Berrija. Nagradu želim posvetiti svim divnim mladim ljudima Francuske, koje sam susreo stvarajući ovaj film, a koji su me toliko naučili o nadi za slobodu i skladni suživot. I svim mladim ljudima koji su ne tako davno proživjeli revoluciju u Tunisu, želim da ih inspirira da žive u slobodi, slobodno se izražavaju i slobodno ljube – kazao je Kechiche, nakon što mu je holivudska glumica Uma Thurman uručila Zlatnu palmu.

Žiri je posebno istaknuo da Zlatnom palmom nagrađuje rad troje ljudi, redatelja Kechichea, ali i glumica Adèle Exarchopoulos i Lée Seydoux. Ono što nije rečeno, ali je poznato, činjenica je da dobitnik Zlatne palme ne konkurira u glumačkim kategorijama, pa su zvijezde filma bile izuzete pri odlučivanju tko će dobiti nagradu za najbolju glumicu.

Tako je najboljom glumicom proglašena Francuskinja Berenice Bejo, sjajna u ulozi žene razapete između dva muškarca u drami “Le Passe” (Prošlost), dok je titulu najboljeg glumca ponio Bruce Dern za ulogu starog čangrizavca u “Nebraski” Alexandrea Paynea. Dernov trijumf nije nezaslužen, ali je jedno od većih iznenađenja, jer je favoritom smatran njegov holivudski kolega Michael Douglas, koji je pobrao hvalospjeve za ulogu Liberacea u HBO-ovom filmu “Behind The Candelabra”.

Braća Ethan i Joel Cohen osvojili su Veliku nagradu žirija s filmom “Inside Llewyn Davis”, dok je najboljim redateljem proglašen Meksikanac Amat Escalante, koji je šokirao brutalnim scenama nasilja u filmu “Heli”. Nagrada žirija pripala je japanskom redatelju Hirokazu Koreedi za film “Soshite chichi ni naru” (Kakav otac takav sin), dok je nagradu za najboljeg scenarista osvojio kineski redatelj Jia Zhangke s filmom “Tian zhu ding” (Dodir grijeha).

Filmski festival u Cannesu trajao je od 15. do 26. svibnja.

Josip Jurčić

Linker
23. travanj 2024 17:48