KUHINJA ROBERTA FERLINA

Zlatni zalogaj za zlatnog dečka

Premda za sebe kaže da je gurman koji nema ni vremena ni živaca za duge “obrede” u slow food restoranima, 42-godišnji riječki voditelj Robert Ferlin ipak ponekad učini iznimku.

Za Ferlina, koji sa Zlatom Mück vodi HTV-ov glazbeni show Evergreen, a gledatelji ga pamte i kao voditelja glamurozne TV emisije Studio 10, iznimke je vrijedan samo jedan restoran – Le Mandrać u Voloskom nedaleko od Rijeke. Pogotovo kad mu njegov vlasnik i chef Deniz Zembo dojavi da pripravlja nešto novo. To je dovoljno da u restoran navrati barem na sat vremena kako bi kušao novu gastronomsku kreaciju tog kulinarskog majstora. Najbolje od svega je to, veli Ferlin, da ondje u dogovoru s kuharom može kušati ono jelo koje ga zanima jer je on chefov povlašteni “degustator”.

– Nedavno sam kod Zembe kušao jela od oslića i gofa ukrašena 24-karatnim jestivim zlatom. Svidio mi se njegov kulinarski stav da “drugorazrednu” ribu – jer gof i oslić se smatraju manje vrijednim od kovača, orade ili zubaca – poslužuje na najraskošniji mogući način. Time pokazuje svoj stav da, zapravo, nema drugorazredne ribe, nego samo – svježe i one “od prekjučer”. Ovu drugu ne bih stavio u usta ni da je sva od suhog zlata – govori voditelj, dodajući kako zlato ima neutralan okus koji se ni s čim ne može usporediti, a fini, zlatni listići brzo se tope na nepcu.

Dječje kritike

– Nisam bogzna kakav kuhar. Ni u snu ne bih mogao pripraviti jelo poput ribe koja je s jedne strane kuhana, a s druge pečena, što sam također kušao u Le Mandraću. Moja djeca iz prvog braka, kći Martina (19), brucošica na riječkom Pravnom fakultetu, te sin Nikola (15), učenik prvog razreda srednje ekonomske škole, kažu da najbolje na svijetu pripremam jaja na oko. Djeca mi govore da se ne šale, da jaja pečem sjajno, ali ja im nekako ne vjerujem. No, nisam loš u pripravi fritaja, fuža u bijelom umaku s tartufima, žgvaceta, a puretina začinjena istarskim pršutom moj je specijalitet – govori voditelj.

Robert Ferlin, inače rođeni Puljanin, priznaje da mu je najveća slabost domaći, još topli kruh na kojem se topi ovčji sir začinjen tartufima, te da je istarska kuhinja za njega najbolja na svijetu. I nakon svakog gastronomskog izleta uvijek pomisli kako se fino jede u starinskim istarskim oštarijama. Kad je svojedobno bio kod prijatelja u New Yorku, nakon obilaska ekskluzivnih restorana na Manhattanu, on se zaželio – fuža.

– Jeo sam ih u klubu Istriana u njujorškoj Astoriji i bili su “svjetski” – kaže Robert Ferlin.

Tanja Vučićević

Linker
27. svibanj 2024 19:33