INTERVJU

Zoran Primorac: Još sam bolji od 20-godišnjaka

Otkako je stolni tenis postao olimpijski sport, Zoran Primorac nastupio je na svim olimpijadama, a nedavno – baš na svoj 42. rođendan – osigurao si je izravan plasman na svoje sedme olimpij­­ske igre, 2012. u Londonu. Pri­­je tri godine je u Pekingu (gdje je postigao svoj najbolji pojedinačni rezultat ušavši u četvrtfinale) sa Šveđaninom Jörgenom Perssonom i Jean-Miche­lom Saiveom iz Belgije dobio posebno priznanje Međunarodnog olimpijskog odbora i Svjetske stolnoteniske federacije (­­­ITTF-a), čiji im je predsjednik rekao: “Dečki, vidimo se za četiri godine u Londonu!”

– Sva trojica smo se slatko nasmijali i samo od­mahnuli rukom: “Kakav, London!” Ali zadnju godinu dana “napalili” smo se i, evo, sva trojica već imamo izravnu ulaznicu za London, za koju se uspjelo izboriti samo 28 najboljih s rang-liste – kaže Zoran Primorac, koji je do svoje ulaznice us­pio doći prošli mjesec na Svjetskom prvenstvu u Rotter­damu.

Kako uspijevate sve ove godine ostati u vrhunskoj formi? – Ja jednostavno volim stolni tenis, u tome je sva tajna. A najvažnije je da me pokreće želja za na­­tjecanjem, dokazivanjem, napredovanjem. Kad se ujutro probudim, nije mi teško, baš zbog rezultata koje mogu postići, otići na trening. Da ga nisam toliko volio, i da ga još toliko ne vo­­lim, sigurno ne bih mogao biti uspješan sve ove godine.

Dosad ste igrali u Belgiji, Japanu i Španjolskoj, a sad ste gastarbajter u Ekaterinburgu u Rusiji. Zašto ste odlazili u strane klubove? – U prvom redu sam otišao iz Hrvatske da bih mogao sportski napredovati, a ne radi novca. U Belgiju, u grad Charleroi nedaleko od Bruxellesa, otišao sam da bih igrao sa Saiveom, u klubu s kojim sam triput osvojio Kup europskih prvaka. U Ekaterinburgu, na granici Azije i Europe, igram za klub koji je lani bio prvak Rusije, a ove smo godine viceprvaci. Imamo jaku međukontinentalnu ekipu: osim mene igraju jedan Kinez, jedan Bjelorus i dvojica Rusa. Inače, ja sam probio led, bio sam prvi stranac u Ekaterinburgu, a zatim sam povukao i druge strane igrače. U Rusiju putujem deset puta na godinu, nastavit ću i dalje igrati jer uvjeti su odlični, a gazda kluba me voli.

Kako uspijevate uskladiti sport s obiteljskim životom? – Trebate imati ženu koja će vas razumjeti. Mi vrhunski sportaši ne možemo biti sa svakom ženom, a isto tako svaka žena ne može biti s vrhunskim sportašem. Danijela je, priznajem, najveća žrtva, jer se prilagodila meni i mojem načinu života. Pristala je na mnogo kompromisa – da me često nema, da je na njoj briga o kući i dvoje djece. Nije joj lako, ali ona zna da to cijenim. Upoz­nali smo se prije šesnaest godina u Zadru, kao već dovoljno zreli ljudi. Meni je bilo 26, a Danijeli dvije godine manje, i završavala je studij stomatologije u Zagrebu. Stažirala je dok smo živjeli u Belgiji, trebala se i zaposliti u struci, no u međuvremenu smo se vratili u Zagreb, rodilo nam se drugo dijete i odlučili smo da se posveti djeci, osobito dok su mala. Kad se sretne sa svojim kolegicama koje rade, zatitra joj srce i bude joj teško, ali zajedničkim razgovorom to prebrodimo.

Osjeća li se vaša supruga zakinuto? – Naš brak nije uobičajen, ne dijelimo svakodnevne obveze, nemamo zajedničke vikende… Bilo je i teških trenutaka, znali su je pitati – je li samohrana majka jer samo ona ide na informacije i roditeljske sastanke u školu za sina i kćer, odvozi sina na trening… Ali, s druge strane, možemo si priuštiti neke stvari, kao što su naša zajednička putovanja. Oboje obožavamo Pariz, a kad igram ondje turnir, Danijela pođe sa mnom i dva-tri dana se posvetimo jedno drugom: i premda Pariz već dobro poznajemo, uvijek otkrijemo nešto novo, šećemo po Montmartreu, odemo u shopping…

Dok su se rađala vaša djeca, sin Matej u jesen 1999. u Belgiji, i kći Lea prije osam godina u Za­­g­re­­­bu, bili ste uz suprugu: što vam je značilo to iskustvo? – To je bila zajednička želja, i u sekundi smo se dogovorili da budem uz Danijelu u rađaonici. Ko­­li­­ko je to bio važan događaj, postajao sam svjestan gledajući svoju djecu kako rastu: sjetim se tada tog prvog trenutka kad sam ugledao ta mala bića i uzeo ih u ruke. Svim bih očevima preporučio da prisustvuju rođenju svoje djece.

Jesu li sin i kći naslijedili vaš sportski gen? – Sin igra tenis, nedavno je postao državni prvak u parovima do dvanaest godina. Vidim da vo­­li sport, da se voli natjecati, trenira svaki dan i vrlo je ozbiljan, a ja ću mu pomoći svojim iskustvom koliko budem mogao. Probao je i stolni tenis, ali kad je vidio Nadala, definitivno se odlučio za tenis. Ne gajim ambicije da će ostvariti veliku karijeru, ali dobar je u školi, i sport mu može samo pomoći da se razvije kao osoba. Lea je prava princeza: zanimaju je ples i barbike. Završila je drugi razred Francuske škole u Eurocampusu na Fratrovcu, sin je pohađao francuski vrtić, a sada ide na satove francuskog. Živjeli smo deset godina u Belgiji pa smo supruga i ja željeli da naša djeca nastave učiti francuski, a engleski će u svakom slučaju naučiti. Nećemo im ništa nametati, ali zašto im ne otvoriti mogućnosti, budu li to htjeli, za stjecanje znanja u inozemstvu.

Jagoda Zamoda

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Cijeli intervju sa Zoranom Primorcem pročitajte u tiskanom izdanju Glorije (br. 859) ili se pretplatite na PDF izdanje

­

Linker
26. travanj 2024 20:08