VELIKE PONUDE

Zrinka Cvitešić: Ne želim proživljavati sudbinu Jessice Albe

Zrinka Cvitešić (32), naša trenutačno najtraženija i najplaćenija glumica, na dobrom je putu da ostvari san svakoga glumca, onaj holivudski. Nominacija za europskog Oscara, nagrada Shooting stars na njemačkom filmskom festivalu u Berlinu i nagrada njujorškog Hampton festivala prošle godine donijele su joj predstavljanje na američkom i europskom tlu.

Ovog ljeta snimala je u Beogradu dugometražni njemački film redateljice Michaele Kezele, odradila je i snimanje filma ‘Ljudožder vegetarijanac’ Branka Schmidta, gdje se uz Renea Bitorajca pojavljuje u sporednoj ulozi, a 14. listopada gledat ćemo je u premijernoj izvedbi Tolstojeve drame ‘Rat i mir’.

Lijepa glumica tvrdi da odlazi na audicije za velike holivudske projekte, gdje joj nude glavne uloge koje nerijetko odbija. Priznaje da je pritom napravila neke početničke greške, primjerice odbila je serije koje su se kasnije pokazale vrlo uspješnima.

– Serije su nezahvalne i riskantne jer te ugovorom vežu na tri do pet godina. Trenutačno sam i osobno i kao glumica u razvojnom usponu i nisam htjela izgubiti najbolje godine na neku neuspješnu seriju. A producente ne zanima želiš li ti sa strane odigrati neku predstavu ili snimiti film. U najboljem slučaju dobiješ slobodno ljeto, pa se snađi ako možeš. Također, jedna od prvih uloga koje mi je ponudio menadžer iz New Yorka jest i glavna ženska u filmu s Denzelom Washingtonom.

– Nakon nekoliko krugova audicija, ulogu smo dobile jedna kolegica iz Pariza i ja, ali su nam zbog hitnog početka snimanja ulogu uvjetovali radnom vizom, odnosno ulogu je dobila ona koja je prva uspjela izvaditi vizu. I to nisam bila ja. Zbog toga mi je malo žao jer ono, bilo je prvo, pa Denzel, pa ništa – sjetila se Zrinka u razgovoru za Jutarnji list.

Kako kaže, kao glumica postavila je neke kriterije u tražnju uloga:

– Sklonija sam drami nego komediji. Posljednjih nekoliko audicija razmatrala sam i akcijske filmove poput ‘Wolverinea’, za koji su me također zvali, ali ući u američko tržište kroz akcijski film je dvosjekli mač. Pogotovo ako je riječ o akcijskoj ulozi, jer se kasnije moraš potrgati da bi izašao iz toga, a ja ne želim proživljavati sudbinu Jessice Albe. Može ona pričati koliko želi da je željna ozbiljnijih uloga, ali publika je percipira kroz ono na što su je navikli gledati. Kod nas u Europi je sve čime se bavimo uglavnom art film, ali u SAD-u poslije jednog ‘Wolverinea’ možeš igrati ili Bond girl ili Catwoman, no nemoguće je odigrati film iz 17. stoljeća – zaključuje Zrinka.

Izvorni tekst o Zrinki Cvitešić pročitajte u Jutarnjem listu

Linker
19. travanj 2024 11:52