BILJANA BLIVAJS/CROPIX
U Aleji ruža u Zagrebu

Bili smo u Neveninom carstvu: "Svaki je cvijet jedinstven, a onaj najzahtjevniji, kao što je božur, zahtijeva i do 10 sati izrade"

Ljubav prema cvijeću Nevena Sinanović pretočila je u atraktivne, predimenzionirane papirnate kreacije božura, ruža, makova i drugih vrtnih ljepotica kojima ukrašava poslovne i privatne zabave, ali i upotpunjuje dizajnerske kreacije.

Ljubav prema cvijeću Nevena Sinanović pretočila je u atraktivne, predimenzionirane papirnate kreacije božura, ruža, makova i drugih vrtnih ljepotica kojima ukrašava poslovne i privatne zabave, ali i upotpunjuje dizajnerske kreacije.

U svijetu postoji jedno carstvo, u njemu caruje drugarstvo... pjevao je legendarni voditelj dječjih emisija Branko Kockica, a u carstvu Nevene Sinanović (43) caruje - cvijeće. U malom šarenom ateljeu na adresi znakovitog imena Aleja ruža u zagrebačkom kvartu Dubrava rođena Somborka, koja je dobila ime po cvijetu, izrađuje prekrasne božure, ruže, makove, maslačke te sve drugo zamislivo cvijeće od raznobojnog krep papira, velikih dimenzija i privlačnih boja. Njima ta apsolventica banjolučkog stomatološkog fakulteta, vlasnica brenda SEEN fashion, ukrašava privatne i poslovne zabave, vjenčanja i rođendane, a probila se i u modni svijet zahvaljujući suradnji s dizajnerom Robertom Severom za čiju je reviju osmislila cvjetove šešire. U Zagreb ju je prije deset godina dovela ljubav: udala se za Elvira Sinanovića s kojim je dobila sina Mateena (8,5) čije ime na arapskom znači ‘‘jak‘‘ i ‘‘snažan‘‘ te kćer Thanu (2,5), ‘‘svjetlost‘‘ na arapskom jeziku.

Kad ste i zašto počeli izrađivati papirnato cvijeće?

- Kad sam 2016. osnovala brend SEEN fashion, izrađivala sam lančiće za naočale, a potom sam, posve slučajno, 2018. počela izrađivati cvijeće od papira. Takve sam kreacije, naime, vidjela na društvenim mrežama pa sam poželjela i sama isprobati. Ne znajući ništa o materijalu i tehnici, nabavila sam pogrešan, pretanki papir, ali nije tako loše ispalo. Stoga sam samo vježbala i vježbala, i istraživala što sve može papir.

image

Rođena Somborka koja s obitelji živi u Zagrebu na ovu poslovnu ideju došla je sasvim slučajno nakon što je na društvenim mrežama vidjela slične kreacije pa ih je i sama poželjela napraviti

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Što vas je tome privuklo?

- Obožavam cvijeće, uživam u njihovim bojama, oblicima, mirisima i njihovoj raznolikosti. Podsjeća me na djetinjstvo i bakin vrt pun hortenzija, božura, tulipana, ruža i drugog cvijeća.

Kakav materijal koristite?

- U osnovi je to 180-gramski papir koji nabavljam u Italiji, a ostalo je drvo, ljepilo, cijevi.

Gdje ste naučili tehniku?

- Sama, istražujući mogućnosti papira i načine na koji se svaki cvijet izrađuje. Zanimljivo je da je moj svaki cvijet unikat, jer ja nemam šablonu po kojom radim. Kad počnem raditi, znam koji cvijet želim dobiti, ali se dalje prepustim nadahnuću i materijalu.

image

Njezine kreacije najčešće služe za dekoraciju evenata, za uljepšavanje prostora, rođendane, vjenčanja, modne revije, izloge...

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Gdje pronalazite inspiraciju?

- Crpim je iz prirode, najčešće iz živog cvijeća, promatrajući njegove oblike i boje, zatim iz papira, iz trenutnog raspoloženja.

Koliko vam vremena u prosjeku treba za jedan cvijet?

- Izrada ovisi o veličini i vrsti cvijeća. Svaki je cvijet jedinstven jer latice režem ručno, jednu po jednu. Najzahtjevniji cvijet, kao što je božur, zahtijeva i do 8 ili 10 sati izrade.

Koje vam je najdraže cvijeće?

- Božur, koji iz tog razloga često izrađujem.

Tko su vaši klijenti?

- Osobe koje jednostavno vole cvijeće, osobe koje vole neobično, koji vole malo drugačiju estetiku.

image

Nevena u društvu dvoipolgodišnje kćeri Thane

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Tko najviše naručuje vaše kreacije?

- Moje kreacije najčešće služe za dekoraciju evenata, za uljepšavanje prostora, rođendane, vjenčanja, modne revije, izloge... i pritom imaju vrlo različit efekt. Naručuju ih i ljudi koji žele pokloniti cvijeće koje je unikatno, ali i dugotrajno te drugačije od ostalih. Mateen prijateljicama za rođendan uvijek pokloni moju kreaciju.

Vaše prvo službeno predstavljanje bilo je..?

- Revija Roberta Severa predstavljena 2019. na fashion weeku. Prema njegovoj ideji sam izrađivala cvjetove kao ukras za kosu koji su sličili šeširima i izgledalo je zaista efektno.

Kako je suradnja počela?

- Robert je pripremao kolekciju s mnogo floralnih uzoraka, a kad sam to vidjela, spontano sam mu poslala poruku. Njemu se svidjelo to što radim pa sam prvo izradila cvjetove za showroom, a potom za reviju. Robert je divan za suradnju, vrlo kreativan, zna točno što želi i zna to pokazati, pa je samim tim suradnja bila vrlo ugodna i lagana za mene.

Na kojim ste projektima još radili?

- Osim Severove revije, izradila sam cvjetne kreacije i za njegov showroom. Moje cvijeće je krasilo i izlog zagrebačke trgovine modne dizajnerice Loredane Bahorić koje je postalo i instalacija u njenom domu. Cvijet šešir sam napravila i za pjevačicu Že za spot ‘‘Ljubav‘‘ iz 2022., a bila sam angažirana i u modnim editorijalima raznih časopisa. Privatne proslave više ni ne brojim.

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Koji projekt vam je bio najzahtjevniji?

- Posljednji, izrada deset velikih stalaka s cvijećem za brend Jane Iredale, a bila sam vremenski ograničena.

S kime biste voljeli raditi, odnosno za koga biste rado osmislili kreacije?

- Voljela bih surađivati s brendom Boudoir, mislim da bi se njihova estetika lijepo slagala s mojim kreacijama, rado bih probala napraviti haljinu od papira. Također s brendom Elfs, no voljela bih odraditi i neku dobrotvornu manifestaciju ili akciju, kako bih svojim cvijećem uljepšala događaj te nekog razveselila.

Linker
28. travanj 2024 13:34