Alexander McQueen kolekcija za jesen/zimu 2024.

 GETTYIMAGES
Seán McGirr

Debi novog kreativnog direktora kuće Alexander McQueen izazvao podijeljena mišljenja

Bivši dizajner brenda JW Anderson naslijedio je Sarah Burton na mjestu kreativnog direktora kuće Alexander McQueen, a reakcije na njegov debitantski nastup na Tjednu mode u Parizu su podijeljene.

Bivši dizajner brenda JW Anderson naslijedio je Sarah Burton na mjestu kreativnog direktora kuće Alexander McQueen, a reakcije na njegov debitantski nastup na Tjednu mode u Parizu su podijeljene.

Osim dobro poznatih dizajnerskih imena koji su već dulje vrijeme na čelu luksuznih modnih kuća, na pariškom Tjednu mode ovih smo dana imali prilike vidjeti i neke debitanske revije. Nakon dizajnerice Chemene Kamali koja je uspješno debitirala na mjestu kreativne direktorice modne kuće Chloé, predstavivši neodoljivu kolekciju u znaku boho estetike, novo poglavlje kuće Alexander McQueen nije doživjelo toliko pozitivnih reakcija. Novi kreativni dizajner Seán McGirr, koji je na tom mjestu zamijenio Sarah Burton, predstavio je kolekciju za jesen/zimu 2024. godine pa naišao na podijeljena mišljenja.

Naime, Burton je bila posljednja žena na poziciji kreativne direktorice u grupaciji Kering, a čim su McGirra proglasili novim kreativnim direktorom, grupacija se susrela s negativnim komentarima. Naime, njihove modne brendove od jučer vode isključivo bijeli muškarci. Balenciagu vodi Demna Gvasalia, Gucci Sabato de Sarno, Saint Laurent Anthony Vaccarello, Bottegu Venetu Matthieu Blazy, a Brioni Norbert Stumpfl. Čak 14 godina nakon McQueenove smrti, ovo je bio prvi put da je za kuću dizajnirao netko tko nikada nije imao prilike osobno raditi s njim. I to je, rekli bismo, na modnoj pisti u Parizu bilo itekako vidljivo.

McGirr u svom modnom debiju nije pokazao dovoljno individualnosti i inicijative već se, kako je kazao, usredotočio na jednu od McQueenovih najranijih kolekcija "The Birds" iz 1995., koju je smatrao posebno upečatljivom. "Bio sam stvarno inspiriran tom kolekcijom, odnosno čitavom idejom ovih jednostavnih odjevnih predmeta koji imaju blagi zaokret i idejom stisnute siluete, pa sam pokušao započeti sa suštinom onoga što je u toj kolekciji i prenijeti ga na neke, pomalo eksperimentalnije ideje", objasnio je McGirr.​ No to na modelima nije bilo vidljivo, njegove kreacije kao da uopće nisu nalikovale viziji ove modne kuće.

McGirrov modni debi, odnosno prva kolekcija za McQueen većinu je razočarala do te mjere da su svoje nezadovoljstvo podijelili čak i na službenoj stranici brenda. I dok se tek rijetkima svidio ovakav drugačiji pristup inače prepoznatljivoj viziji Alexandera McQueena na koju smo navikli, drugi su ga prilično iskritizirali. "Žao mi je, ali ovo nije McQueen! Vidi se da je Sean zbunjen i pod utjecajem nekih drugih brendova, nije dobar za ovu modnu kuću", "Grozno, vratite nam Sarah", "Ovo izgleda kao loša kampanja za H&M", samo su neki od komentara onih koji su ostali razočarani viđenim kreacijama. ​

Masivni oversized džemperi, siluete poput cijevi koje gotovo da graniče sa znanstvenom fantastikom i haljine čiji izgled pomalo podsjeća na štitove nisu naišli na pozitivne reakcije. Modeli su nosili i kožne balonere te jakne s kopčama, krznene komade koji su na modelima izgledali poput ogromnih čahura te odijela na pruge širokih ramena. Tu su bile i šljokičaste haljine s kaskadnim ukrasima i, na suprotnom kraju spektra, usko pripijeni topovi sa širokim hlačama.

image

Alexander McQueen kolekcija za jesen/zimu 2024.

GETTYIMAGES

Sve u svemu, bilo je mnogo ideja za biranje, vjerojatno čak i previše, a da ne spominjemo opipljiv nedostatak ekstremne romantike koju smo često imali prilike vidjeti od Burton. Ruke uvučene u odjeću davale su odjeći hladan, pomalo ograničen osjećaj, a sve to nije dobro "sjelo" obožavateljima brenda koji se slažu kako bi modna kuća trebala napraviti nešto drastično da spasi svoju reputaciju i oživi bivšu slavu.

Sudeći prema komentarima kojih su prepune društvene mreže, nije nimalo teško zaključiti kako je većina dugogodišnjih obožavatelja McQueena naprosto razočarala ovom "novom energijom". Mnoštvo ljudi na internetu također je primijetilo kako je McGirrova kolekcija daleko od onoga što je modna kuća pod vodstvom McQueena i Burton napravila, a je li riječ samo o utjecaju brendova za koje je ranije radio, lošem startu ili neuspjehu koji bi mogao presuditi McGirru već nakon njegovog modnog debija, ostaje za vidjeti.

Linker
27. travanj 2024 19:57