HA/THA/SHUTTERSTOCK
MODNA POVIJEST

Od Merlinkine haljine i Olivijinih kožnatih hlača pa do Cruiseovih avijatorica: Ovo su kultni komadi iz filmova

Postoje brojni filmovi koju su snažno utjecali na modu, a svoje likove prometnuli u trendsetere, ali i ikone stila. Donosimo vam neke od onih koji su uvelike obilježili modu kakvu danas poznajemo...

Postoje brojni filmovi koju su snažno utjecali na modu, a svoje likove prometnuli u trendsetere, ali i ikone stila. Donosimo vam neke od onih koji su uvelike obilježili modu kakvu danas poznajemo...

Neki od filmova su nezaboravni, te snažno utisnuti u svijest gledatelja, čak toliko da njihov utjecaj ne blijedi godinama, a ni desetljećima nakon njihovog prvog prikazivanja. Oni su neupitno utjecali na modu, jer su stvarali modu tog trenutka, a u većini slučajeva taj je trenutak potrajao i do današnjih dana...

Jedan od najboljih primjera je film "Top Gun", koji je po dolasku u kinodvorane 1986. godine postao pravi svjetski hit. Ovaj nezaboravni klasik snažno je obilježio svijet mode, glazbe, kao i glumačke karijere, ali i samu povijest filma. Odjeća koju su nosili glavni akteri, Tom Cruise, kao mladi vojni pilot Pete Mitchell ‘Maverick‘ i Kelly McGillis, odnosno instruktorica letenja Charlie, utjecala je na modu do te mjere da su se pojedini komadi iz filma momentalno upisali u modnu vječnost. Pilotska jakna koja nam se urezala u kolektivno modno pamćenje, jedan je od najupečatljivijih komada. Uz basic bijelu majicu i traperice, nosio ju je Tom Cruise, koji je u njoj, izgledao tako dobro! Stoga ni ne čudi što nas taj kožni klasik ukrašen krznenim ovratnikom i raznobojnim amblemima i dan danas automatski asocira na cool frajere.

image

Tom Cruise u kultnoj pilotskoj jakni u prvom filmu "Top Gun"

PARAMOUNT/KOBAL/SHUTTERSTOCK

Ništa manje dobro nije izgledala pilotska jakna u ženskoj varijanti. Štoviše, kada se Kelly McGillis u ulozi Charlie, pojavila u crnoj suknji koja prati liniju tijela, visokim potpeticama i bijeloj bluzi s kožnom jaknom kao krunom stylinga, nije postojao ženstveniji outfit u suvremenoj varijanti. Njena drska ženstvenost i besprijekorno osmišljen look idealno su parirali njenom filmskom partneru i njegovom karakteru, te tako poželjnom ‘kostimu‘. I istog trena svi su htjeli izgledati kao oni ili barem nositi odjeću poput njihove, koju je za potrebe filma pomno odabrala kostimografkinja Bobbie Read.

image

Kelly McGillis kožnu je jaknu nosila sa suknjom, cipelama s petom i bijelom bluzom

PARAMOUNT/KOBAL/SHUTTERSTOCK

Kožna pilotska jakna pod nazivom Top Gun Navy G-1, koju je u filmu nosio Tom Cruise, tako je postala holivudska legenda. Izradila ju je američka tvrtka Cockpit USA Inc. u vlasništvu obitelji Clyman, poznata i pod imenom Avirex Ltd. Diljem svijeta prodalo se više milijuna takvih jakni, no najbolje od svega je što se njena identična verzija može bez problema naručiti i danas, po cijeni od 850 eura.

Kada je riječ o filmu "Top Gun", nemoguće je ne spomenuti sunčane naočale Ray-Ban i to model Aviator. Glavni modni dodatak filma dizajniran je za američke pilote 1937. godine. Osmišljene su kako bi reflektirale svjetlost, odnosno smanjile odsjaj s blještavih površina i pružile kvalitetnu zaštitu od sunca. Zanimljiva činjenica je da su to ujedno i naočale kod kojih su se po prvi puta koristile polarizirane leće. Iako Tom Cruise nije bio prvi koji je na ekranu nosio Ray-Banke, njegov lik ih je definitivno lansirao u orbitu planetarne popularnosti. I što reći, kada se sam Maverick nakon gotovo 36 godina, vratio u velikom stilu, nastavljajući svoju legendarnu ulogu sada u zreloj dobi, ali i prepoznatljivoj bijeloj majici, pilotskoj jakni, trapericama, Ray-Bankama i neodoljivom šarmu.

image

Sunčane naočale bile su Maverickov zaštitni znak

PARAMOUNT/KOBAL/SHUTTERSTOCK
image

A ostale su njegov must have modni detalj i u nastavku filma iz 2022.

PARAMOUNT/COURTESY EVERETT COLLECTION

Još jedan savršen primjer filma koji je pokrenuo modne trendove i inspirirao milijune gledatelja i gledateljica diljem svijeta, svakako je "Briljantin"! Najomiljeniji mjuzikl iz 1978. godine, u prvi je plan doveo motorističke jakne, kožnu odjeću, uske traperice i college jakne u kojima su glavne role odigrali glumci John Travolta i Olivia Newton-John, najpoznatija kao Sandy Olsson, lik iz spomenutog filma. Nezaboravna je scena u kojoj se Sandy, iz mirne i povučene djevojke pretvori u femme fatal, odbacivši svoj dotadašnji ‘ružičasti stil‘. Trenutak u kojem se pojavi u crnoj kožnoj jakni, pripijenoj odjeći i crvenim natikačama visokih potpetica, te s Johnom Travoltom, odnosno, ‘zločestim dečkom‘, Dannyjem Zukom, otpjeva „You’re the one that I want“, također je obilježio filmsku, ali i modnu povijest.

image

Olivia Newton-John i John Travolta

PARAMOUNT/COURTESY EVERETT COLLECTION

Njezina kombinacija iz filma postala je kultna, baš kao i spomenuta scena, pa osim što su mladi diljem svijeta pjevušili popularnu pjesmu, objeručke su prihvatili look koji je snažno utjecao na modu krajem sedamdesetih, ali koji je poput vječnog klasika u pojedinim elementima, itekako prisutan i danas.

image

Look Olivije Newton-John koji je ušao u povijest

COURTESY EVERETT COLLECTION

Vrlo je zanimljiva i priča o pripijenim hlačama koje je Olivia nosila u filmu. Naime, one su bile toliko uske da je glumica jedva stala u njih. Te vintage hlače iz pedesetih godina, kostimograf Albert Wolsky, želio je pošto-poto sačuvati u njihovom izvornom izdanju. Ne samo da ih nije htio proširiti, čak je odbio promijeniti oštećeni zatvarač. “Zatvarač je bio neispravan kad sam prvi put isprobala hlače, no Albert ga nije htio zamijeniti za novi. Umjesto toga jednostavno me svakog jutra ‘zašio‘ u te hlače”, otkrila je Olivia.

Danas te nevjerojatne hlače pripadaju Sari Blakely, osnivačici Spanxa, koja ih kupila na aukciji za 162,5 tisuće dolara. Kožna jakna iz filma, također je prodana na aukciji kuće Julien‘s Auctions prije četiri godine za 243,2 tisuće dolara i tu priči nije kraj. Naime, mjesec dana nakon aukcije, anonimni dobrotvor Oliviji je vratio jaknu uz poruku: “Ova jakna pripada vama i kolektivnoj duši onih koji vas vole, onih kojima ste soundtrack za život. Ne bi smjela skupljati prašinu u ormaru jednog milijardera kako bi se njome hvalio u svom country klubu”. Tako se kultna jakna vratila u Olivijine ruke, a nakon glumičine smrti 2022. godine, ostala je u vlasništvu njene obitelji.

image

Olivia Newton-John, Kelly Ward, Michael Tucci i John Travolta

PARAMOUNT/COURTESY EVERETT COLLECTION

Nešto stariji filmovi, koji su itekako utjecali na modni stil koji je postao jedinstven, prepoznatljiv, odnosno kultan i tako poželjan, bez obzira na vrijeme u kojem živimo, zasigurno su "Doručak kod Tiffanyja" iz 1961. godine, kao i "Sedam godina vjernosti" iz 1955. godine. Jedan od najmodnijih filmskih trenutaka pripada filmu "Doručak kod Tiffanyja" u kojem Audrey Hepburn nosi malu, crnu haljinu Huberta de Givenchyja, upotpunjenu uskim, dugačkim rukavicama, bisernom ogrlicom, mini tijarom i cigaršpicom. Holly Golightly, lik koji je utjelovila Audrey, prema romanu Trumana Capotea, među najslavnijima je u filmskoj povijesti, a u tome je veliku ulogu odigrao i otmjen styling, odnosno kostim koji je Audrey nosila u toj zabavnoj filmskoj priči. Ovaj film je zaslužan za stvaranje ikone stila, ali i velikog utjecaja male crne haljine, najjednostavnijeg i najženstvenijeg odjevnog predmeta, na budućnost mode.

image

Kultni look Audrey Hepburn iz filma "Doručak kod Tiffanyja"

MOVIESTORE/SHUTTERSTOCK

Zasigurno ne postoji osoba koja ne zna za scenu iz filma "Sedam godina vjernosti" u kojoj se ‘neposlušna‘ haljina Marilyn Monroe vine u zrak, kad ona stane na rešetku podzemne željeznice, pri tome otkrivajući njena bedra, ali i donje rublje. To je vjerojatno najpoznatiji filmski moment, ikad, koji je ubrzao puls brojnih muškaraca, ali i njenog tadašnjeg supruga, no ne u pozitivnom smislu.

Njen drugi suprug, legenda američkog bejzbola, Joe DiMagio bio je toliko bijesan da je nakon glumičinog povratka u hotel St. Regis, navodno izazvao nasilni incident, nakon kojeg su se ubrzo rastali. Bijela koktel haljina koja je na najupečatljiviji način obilježila Merlinkinu karijeru najskuplji je filmski kostim svih vremena. Prodana je na aukciji 2011. godine za nevjerojatnih 4,6 milijuna dolara, točnije 5,658 milijuna, ako se računaju ukupna davanja koja je misteriozna dama za nju platila, čime je oboren svjetski rekord.

image

Marilyn Monroe u filmu "Sedam godina vjernosti"

MOVIESTORE/SHUTTERSTOCK

Dizajnirao ju je oskarovac William Travilla, koji je najlegendarniju haljinu u povijesti filma nazvao „blesavom malom haljinom”. Zanimljivo je da je istu haljinu za ulogu gospođe Roberts u filmu "Bachelor Flat" 1961. godine nosila i glumica Roxanne Arlen. Čak je i modna skica ove slavne haljine na aukciji nakon dizajnerove smrti, postigla zavidnu cijenu od 50 tisuća dolara. No, gdje se nalazila ‘the haljina‘ svih godina prije aukcije? Glumica Debbie Reynolds, koja je bila strastvena kolekcionarka kostima, otkupila ju je 1971. godine direktno od Twentieth Century Foxa za samo 200 dolara, te ju je do aukcije čuvala u svojoj privatnoj zbirci. Iako i dalje postoje brojne špekulacije o autentičnosti haljine, glasine je opovrgnuo sam njen tvorac William Travilla, kojemu je Debbie čak u jednom trenutku posudila haljinu, kako bi mogao izraditi njenu kopiju.

Haljina je u javnosti posljednji put viđena na izložbi Hollywood Costume u londonskom muzeju Victoria & Albert, 2012. godine, kada su fanovi opet radili brojne usporedbe fotografija haljine, na kojima se doista mogu vidjeti neke razlike. Naime, haljina koju u filmu nosi Marilyn Monroe, ima sitniji plise, drugačiju boju, te je duža od haljine koja se nalazila u kolekciji Debbie Reynolds. No i tim pričama su na kraj stali stručnjaci, pa i sam Travilla, koji su pojasnili kako je tkanina uslijed starosti potamnila, a širi plise i dužina rezultat su prepravaka koji su napravljeni za potrebe filma "Bachelor Flat", odnosno kako bi haljina što bolje pristajala glumici Roxanne Arlen, koja ju je nosila gotovo šest godina nakon Marilyn Monroe. No kako bilo, ta će haljina ostati upamćena kao jedna jedina!

I nakon burne prošlosti slijedi jedan skok u sadašnjost. Riječ je o filmu "Barbie", koji je ovog ljeta zaludio publiku. Tako su društvene mreže prepune influencerica u vlastitoj Barbie varijanti. „Ružičasta će uvijek izgledati ‘Barbie‘, iako to nije jedini izraz njezine garderobe“, naglasila je oskarovka Jacqueline Durran, kostimografkinja filma, koja je glavnu inspiraciju pronašla u estetici pedesetih i šezdesetih godina, te glumici Brigitte Bardot.

image

Margot Robbie i Ryan Gosling u filmu Barbie

WARNER BROS/COURTESY EVERETT COLLECTION

„Poznato je da Barbie ima mnogo različitih uloga i aktivnosti, pa su kombinacije boja u filmu pažljivo odabrane kako bi prikazale različite aspekte Barbie likova, jer za Barbie, odjeća je način izražavanja“, pojasnila je koreografkinja. Raznobojni kostimi u filmu upotpunjeni su komadima modne kuće Chanel, čija je ambasadorica upravo Margot Robbie, koja tumači lik Barbie. Tako su iz Chanel arhive garderobu obogatili vintage komadima iz osamdesetih godina. Riječ je o modnim dodacima, sportskoj i odjeći za plažu, te odijelima. Šareni Barbie svijet, probudio je djecu u nama i sada je, kao i u već spomenutim filmovima, samo pitanje vremena koliko će snažno taj fenomen utjecati na modu.

Linker
27. travanj 2024 14:21