rene krasnić

 PRESS/ K A R M E N P O Z N I ć B O ž I ć I J O A N N A P A C I O R E K
Rene Krasnić Velicki

Osječka dizajnerica o nakitu, omiljenim mjestima i stilu: "Osječanke se bolje odijevaju od Londončanki"

Dizajnerica Rene Krasnić Velicki otkriva što je nadahnjuje u oblikovanju nakita, koje su prednosti života u najvećem slavonskom gradu, kao i tajne svog odjevnog stila.

Dizajnerica Rene Krasnić Velicki otkriva što je nadahnjuje u oblikovanju nakita, koje su prednosti života u najvećem slavonskom gradu, kao i tajne svog odjevnog stila.

Premda je Osječanka Rene Krasnić Velicki odrasla u obitelji zlatara koje poznaje cijeli grad i kraj, karijeru je počela u londonskoj investicijskoj banci. No, još se jednom pokazalo da jabuka ne pada daleko od stabla, pa se Rene vratila u rodni Osijek gdje je u sklopu obiteljske zlatarnice otvorila vlastiti brend nakita Karat Jewelry. Svojim je suvremenim dizajnom ubrzo osvojila mnoge žene u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu, a jedna od njih je svjetski poznata njemačka influencerica Leonie Hanne. No, dotjerana i elegantna, Rene je sama najbolja reklama za svoje kreacije od srebra i zlata čije je zaštitno lice Ivana Mišerić, popularna radijska voditeljica.

Kako biste opisali svoj stil odijevanja?

- Kao urbanu eleganciju, volim sofisticirane bezvremenske komade s trendi izletima. Nosim sav modni spektar, od tenisica do glamuroznih štikli. Najbolje se osjećam u jednostavnim outfitima koje začinim nakitom. Volim lijepe proporcije, omjere, poigravam se različitim elementima koji mi se sviđaju i koji mi dobro stoje.

Što je u najvećoj mjeri na njega utjecalo?

- Odrastanje uz lijepo odjevenu, uvijek našminkanu ‘fashion‘ mamu koja nikad nije bez frizure. Mislim da je svaka žena pod snažnim utjecajem majke u osobnom stilu i brizi o mentalnom zdravlju, tijelu i izgledu. Nama koji smo imali Vogue mame puno je lakše savladati modu. Tijekom odrastanja mama mi je prenijela dvije životne vještine, jedna je da moram imati svoj kruh u svojim rukama i biti financijski neovisna te druga da se moram moći znati sama srediti kao da sam bila na profesionalnoj frizuri, manikuri i šminkanju. Nailed it (smijeh).

image
PRESS/ Karmen Poznić Božić i Joanna Paciorek

Koliko se vaš stil mijenjao tijekom godina?

- Mogla bih reći da je s godinama evoluirao i pojednostavljivao se u smjeru manje je više (osim u nakitu). Od kasnih dvadesetih pri kupovini više promatram održivost u smislu koliko mi taj odjevni predmet uistinu treba i koliko ću ga nositi. Potom gledam omjere, proporcije, teksture i kvalitetu materijala i izrade. Izbjegavam kupovinu odjeće i obuće za jednokratne prilike. Ne slijedim slijepo trendove, znam što mi dobro stoji, u čemu se ugodno osjećam i time se vodim.

Koja je vaša idealna odjevna kombinacija?

- Ovisi za koju prigodu. Dnevno-poslovna bi bila lijepo oversize odijelo, majica i tenisice. Casual bi bila traperice, tank top i sako, za evente i izlaske jednostavna uska haljina ili dnevne kombinacije uz visoku štiklu i dobru manju torbu.

Što su vaši stilski aduti za ovu jesen i zimu?

- Za jesen svakako bajkerske čizme i oversize isprana kožna jakna. Zimi mi je najvažnije da se ne smrzavam. Posljednjih deset godina ne nosim pravo krzno i oduševljava me kako dugi kaputi i bundice od eko krzna dobro izgledaju i fantastično griju.

Kojih odjevnih predmeta imate najviše?

- Sakoa, traperica i crnih topova.

Najskuplji odjevni predmet...?

- Hmm, imam kvalitetnih komada odjeće i obuće, ali nije to pretjerano skupo. I dalje sam u fazi života u kojoj jako puno radim da bih zaradila. Zato mi nema smisla uz sva dnevna poslovna opterećenja biti opterećena time hoću li umrljati preskupi sako. Ne volim da me materijalne stvari opterećuju, tip sam koji više pazi na ljude nego na čizme. Moja filozofija nalaže da ako moram tako jako paziti na stvari jer mi je problem kupiti isto novo, to mi ne pripada po prihodima. Nemojte me krivo shvatiti, nije da ja ne čuvam svoje stvari, ali držim ih u njihovoj primarnoj funkciji. Ako sam kupila torbicu, ona je tu da mi služi nositi teret koji mi ne stane u ruke. Neću je u tom smislu štedjeti. Volim investirati u nakit, sat, cipele, torbe, kožnu jaknu. Ok mi je potrošiti malo više na bolje traperice, kaput.

image
PRESS/ Karmen Poznić Božić i Joanna Paciorek

A najotkačeniji?

- Imam jednu genijalnu, super otkačenu indigo plavu bundu od eko krzna osječkog brenda Lukabu, dizajnerice Marine Jerant.

Što nikad ne biste odjenuli?

- Ultrasjajne prozirne najlonke od 20 dena u boji kože.

Koja vam estetika nije nimalo bliska?

- Ne znam kako bih tu estetiku točno nazvala, možda estradna estetika u svakodnevnom životu. Prenaglašeni make-up, preizazovna odjeća, prenaglašeni nokti i trepavice usred bijela dana. Osim u tom prenaglašenom stilu, ne vidim se ni u logomanijama. Dapače, pribjegavam komadima na kojima se logo uopće ne vidi. Ponekad ga je teško izbjeći, pogotovo na dizajnerskim torbicama.

Što najviše volite od modnih dodataka?

- Nakit. Osim nakita, velik sam ljubitelj torbi, štikli i tenisica.

image
PRESS/ Karmen Poznić Božić i Joanna Paciorek

Neki se brzo odluče na kupnju, dok drugi moraju prespavati prije konačne odluke. U kojoj se skupini vi prepoznajete?

- Beskrajno odugovlačim online kupnje, uglavnom toliko puta prespavam da dočekam da mi se cijela košarica rasproda. Uživo sam jako brza na okidaču, jednom sam se prilikom za kupnju automobila odlučila u manje od 15 minuta. S godinama sam sve manje raspoložena za shopping, draže mi je uložiti vrijeme u ručak s prijateljima.

Gdje kupujete - online ili u fizičkim trgovinama i u kojima?

- Massimo Dutti za temeljne komade bolje kvalitete, Zara i Mango za svakodnevna radna odijela i trendi stvari, Indigo u Zagrebu za bolje traperice, Magali za neke bolje trajne komade odjeće. Varteks muški sakoi su mi otkriće, ne izlazim iz svog posljednjeg Varteks ulova. Online bi to bila Mytheresa, Sandro, Maje, Theory, Cos, Best Secret mi je odličan za dječju odjeću i obuću.

Koji su vam omiljeni dizajneri?

- Saint Laurent mi je najdraža bezvremenska moćna klasika, Jacquemus ima zanimljivih it komada, iako njih prvenstveno obožavam zbog besprijekorne brending strategije i digitalne kreativne direkcije, volim Bottegu Venetu, Attico, Magdu Butrym. Hrvatska dizajnerska scena također je fantastična.

Koje osobe, po vama, imaju odličan stil odijevanja?

- Meni nema ljepše žene od Ivane Mišerić u uskoj bijeloj haljini, maksimalno nakićene. Izvrstan mi je stil Teute Mesaroš, Dore Predojević, Mije Matić, Svetlane Radanov.

Birate li odjeću za supruga i sina ili su oni ‘sami svoji majstori‘?

- Itekako biram (smijeh). Njih dvojica su potpuno nezainteresirani za modu, ali voljni poslušati savjete. Pokraj mene žive, nema potrebe da se modiraju sami.

Koje mirise volite?

- Teško pitanje, volim jako puno mirisa, ali recimo da mi se često sviđaju mirisi slične cvjetno-slatko-puderasto-drvenaste formulacije. Obožavam kombinaciju Killian Lady in Gold pomiješati s Initiovim Paragonom. Osim njih, jako volim Casamorati Dama Bianca, Byreedo Bal d‘Afrique, Penhaligon‘ The Favourite. Mirise dijelim na dnevne i noćne te zimske i ljetne.

image
PRESS/ Karmen Poznić Božić i Joanna Paciorek

Koje su vaše beauty rutine?

- Pratim istu formulu beauty rutine, no eksperimentiram s brendovima. Dobro očistim lice, ujutro apliciram serum s vitaminom C, ‘okoloočnu‘ i bogatu hidratantnu kremu te SPF, navečer apliciram retinol, kremu za područje oko očiju i bogatu hranjivu kremu. Standard u njezi mi je P50W tonik i jednom tjedno Paula‘s Choice salicilna kiselina. Ponekad na lice stavljam investicijske kreme, a ponekad imam jack pot iz drogerije. Trenutno koristim Cosrx snail 92 kremu + Beauty of Joseon Dynasty kremu te povrh svega toga Olival Peptide kremu. Pokazala mi se ta kombinacija za glow kože bolja od krema koje koštaju kao pola hrvatske plaće.

Koja su vam omiljena mjesta u Osijeku?

- Doma (smijeh). U Osijeku se vrlo malo krećem po it mjestima jer nemam kada. I dijete i posao mi rastu stopom koju jedva pratim. Šalu na stranu, kavu i doručak najviše volim u Waldingeru, vikend-ručak u Crnoj svinji. Ako idemo na izlet u Baranju, najbolje se jede kod Josića.

Koje su prednosti života u glavnom gradu Slavonije?

- Blizina. Najduže što ćete provesti u autu je 20 minuta i doći ćete s jednog kraja grada na drugi. Rijeka Drava koja teče kroz grad. Blizina Baranje u kojoj možete provesti dan u prirodi, posebno interesantno vinoljupcima. Mogućnost nabavke zdrave hrane od lokalnih OPG-ova. Za kraj bih ostavila taj specifičan slavonski chill i gostoljubivost. Slavonci su definitivno najtopliji ljudi Hrvatske.

Živjeli ste u Londonu. Kada ste se i zašto vratili u Osijek?

- Jesam, školovala sam se u Londonu, magistrirala sam na Kings Collegeu međunarodni menadžment. Radila sam u investicijskoj banci Barclays Capital te u razgovoru sa svojim line menadžerom doživjela buđenje. Pitala sam ga kakav je njegov plan i odgovorio mi je da trpi ovo radno mjesto kako bi za nekoliko godina uštedio dovoljno kapitala za pokretanje vlastitog biznisa. U tom trenu mi se upalila lampica: pa ja sam ostavila vlastiti obiteljski biznis kako bih dokazala sebi i svijetu da mogu uspjeti negdje dalje. Spakirala sam kofere i došla doma raditi za svoj san.

Prednosti Londona u odnosu na Osijek...?

- London je savršeno mjesto za dvadesete godine, za mladost u punom jeku. Nema boljeg grada na svijetu za studentski život pun izlazaka po klubovima Mayfaira. London je vrstan učitelj, tamo ćete saznati sve i odrasti u godinu dana. S druge stane, London je veliki potrošač duha i tijela. Za mladu obitelj bez pomoći London je jako intenzivan. Osim ako niste milijarderi, imate svoju nekretninu, vozače i dadilje, u tom slučaju imate najbolje od oba svijeta, komfor manje sredine i luksuz sadržaja koje nudi velegrad. Osijek je s druge strane savršen grad za obiteljski život. Miran je i siguran, nudi sadržaje za malu djecu, sve je blizu. Izvrstan je za posao jer se može startati s manje kapitalnog uloga u usporedbi sa Zagrebom. Primijetila sam trend kod mladih obitelji koje se doseljavaju u Osijek (mahom rade u IT sektoru), prodaju svoj mali stan u nekom drugom gradu i u okolici Osijeka sagrade veliku kuću s bazenom. Osijek ima krasne parkove i rijeku Dravu. Bogatu gastro scenu Baranje. Povrh svega meni je i dalje najdraža ta osječka ‘nenabeđenost‘, normalnost, izostanak pretencioznosti. Otkad imam dijete, u kontaktu sam s puno više žena i mama, imam puno novih poznanica i prijateljica, sve mahom mame Lorenovih prijatelja i sretna sam što moje dijete odrasta u takvom okružju.

Tko se bolje odijeva, stanovnice Londona ili Osječanke?

- Osječanke. Svakodnevni život u Londonu nije ona fashion scena koju gledamo preko Instagrama. Engleskinje (pogotovo rođene Londončanke) pod velikim su utjecajem kraljevske obitelji i odijevaju se konzervativno, tetkasto. Točno bi bilo reći da je prosječna Hrvatica modno naprednija od prosječne Engleskinje. Osječanke se krasno odijevaju, kad god izađem na ulicu, ne znam kamo bih se prije okrenula.

Kako uspijevate u kombinaciji poslovnog i privatnog života?

- Držim glavu iznad vode nekako. Obitelj mi je prioritet, no kao poduzetnici koja obožava svoj posao Karat se nametne i traži svoje. Moj sin je prvašić i dajem sve od sebe da mu budem emotivno dostupna mama koja će biti tu i za zadaću, i za igru, i za puricu s mlincima. Za jednu osobu poduzetništvo u kombinaciji s majčinstvom i brakom je jako puno posla, zadataka i uloga. Trudim se održavati mentalno i fizičko zdravlje kako bi naš obiteljsko-poslovni pogon uspješno funkcionirao.

Održivost je top tema. Koliko je ona moguća u svijetu nakita? Što je kritična točka u industriji nakita?

- Održivost je itekako moguća, i to u svakom koraku nastajanja i nošenja nakita. U našoj proizvodnji više od 50 posto proizvoda je reciklirano. Sami proizvodimo srebro i zlato rafiniranjem lom srebra i zlata. Kada nakit dođe kupcu u ruke, dolazimo do drugog koraka održivosti, a to je popravak i obnavljanje. Koliko god da se puta srebrna ogrlica potrga, može se iznova popraviti i nositi. Danas za malo proizvoda možemo to reći, pogotovo iz modne industrije. Upravo zbog održivosti uvijek i preporučujem kupcima da investiraju u srebro, pozlaćeno srebro ili zlato jer se lako popravlja i vraća u prvobitno stanje te većinu komada možete nositi uistinu cijeli život.

Koji su vaši dojmovi iz Pariza, budući da ste prisustvovali modnom tjednu za sezonu proljeće/ljeto 2024.?

- Čini mi se da je većina dizajnera izvlačila ideje iz vlastitih arhiva. Vladale su ne-boje i ne-ideje, kako kažu modni kritičari. Moj favorit je iznova Saint Laurent. Anthony Vaccarello gradio je kolekciju na YSL-ovu originalnom Saharienne suit iz 1967. Revijom su defilirali kombinezoni, košulja-haljine, uske suknje, kargo hlače i tank topovi. Ništa novo, mogli bismo reći, međutim linije koje potpisuje Anthony su tako ženstvene i moćne, ovaj put na cool način. Silueta je naglašena remenom u struku, oversize ramenima i meni osobno krasnim cipelama. Ono što mi se najviše sviđa kod Saint Laurenta je to da ako vam budžet dopušta i poslovna ste žena, u tom dućanu uistinu imate što kupiti. Mugler je kreirao jako lijepu dramu na reviji, iako ne znam gdje bih nosila te kreacije osim u neki burleskni klub. Gucci se budi, ali to je pak milanski tjedan mode.

image
PRESS/ Karmen Poznić Božić i Joanna Paciorek

Naušnice vašeg brenda poklonili ste svjetski poznatoj influencerici Leonie Hanne. Što vas se najviše dojmilo na njoj?

- Kod Leonie me se dojmila radna etika, predanost projektima, strategija poslovanja i plasmana na društvenim mrežama koji je besprijekoran. Leonie je među rijetkima kojima je uspjelo u samo 2-3 godine narasti na više od 3,5 milijuna pratitelja. Osim što je napravila izuzetan posao, ima prekrasan stil, ne boji se kombinirati komade i miješati stilove.

Je li vas kontaktirala nakon što je prihvatila vaš poklon?

- Na žalost nije, iako to nisam ni očekivala jer tjedan mode je takav ‘mayhem‘. Mislim da mi teško uopće možemo zamisliti količinu posla koji te cure odrade u sedam dana. Vjerujem da će se jednom javiti.

Možete li nam reći više o vašoj jesensko-zimskoj kolekciji?

- Kolekcija je elegantna, snažna, jaka. Potpuno jednostavnih, a upečatljivih linija. Iz kolekcije bih izdvojila Drop naušnice (u obliku suza) koje je Leonie nosila. Imamo ih u dvije veličine, S je savršenih dimenzija za svaki dan, savršeno se uklapaju uz layering na vratu. Veličina L je statement velika naušnica koju savjetujemo da se nosi bez detalja na vratu. Osim Drop naušnica, snake ogrlica i Cleo linija su definitivno komadi koje bih preporučila svakoj ženi.

Čime ste se nadahnuli i gdje općenito pronalazite nadahnuće?

- U drugim ženama. Meni je ženska snaga neiscrpna inspiracija. Ponekad vidim na cesti ženu pa oko nje napravim cijelu priču, ponekad mi je inspiracija vlastito djetinjstvo i žene uz koje sam odrastala. Ponekad mi baš padne na pamet nešto iz vedra neba, taj moment ne mogu objasniti nikakvom logikom, samo dođe ideja kroz mene i ode na papir.

Kako biste opisali svoj dizajnerski stil?

- Nosivi glamur. Elegantan, snažan, cool, edgy i ženstven istovremeno. Mi u Karatu volimo raditi nakit koji žene mogu nositi svaki dan i izgledati dotjerano, jedinstveno, urbano, ženstveno, zabavno. Naš nakit jednako se dobro nosi uz bijeli t-shirt i traperice kao i na večernji glam outfit.

Kakvi su vam planovi?

- Ne volim unaprijed govoriti o planovima, čisto energetski nije dobro. Bit će tu svega uzbudljivog, od novog dizajna do novih lokacija.

Linker
27. travanj 2024 05:47