Nova barbika

Priča koja nadahnjuje: Predstavljena prva Barbie lutka s Downovim sindromom

Proizvođač igračaka Mattel s Nacionalnim društvom Down Syndrome radio je na izradi lutke, koja ima kraće tijelo i dulji torzo od ostalih barbika.

"Naš cilj je omogućiti svoj djeci da vide sebe u Barbie, a istovremeno poticati djecu da se igraju s lutkama koje ne sliče njima samima", rekla je Lisa McKnight izvršna potpredsjednica i voditeljica na globalnoj razini Barbie & Dolls – Mattel, povodom lansiranja najpoznatije lutke na svijetu Barbie, ali ovog puta s Downovim sindromom.

U priopćenju koje je objavljeno u utorak, stoji da je Mattel odlučio surađivati s Nacionalnim društvom za Downov sindrom u Sjedinjenim Državama na izradi lutke, koja ima kraće tijelo i dulji torzo od ostalih barbika. Osim toga, lice joj je okruglog oblika, ima manje uši, bademaste oči te joj je nosni hrbat ravan. Odjevena je u haljinu s napuhnutim rukavima ukrašenu leptirima i cvjetovima u žutoj i plavoj boji, a upravo one asociraju na svijest o Downovom sindromu.

image

Barbie lutka s Downovim sindromom

MATTEL/FERRARI/PROFIMEDIA

Također, nosi i ružičastu ogrlicu s tri ševrona okrenuta prema gore koji predstavljaju tri kopije 21. kromosoma te u istoj boji ortoze za gležnjeve i stopala.

"Dlanovi lutke čak uključuju jednu crtu, što je karakteristika koja se često povezuje s osobama s Downovim sindromom", naveli su iz Mattela.

Ovaj potez pozdravile su i dobrotvorne organizacije, a Carol Boys, izvršna direktorica Udruge osoba s Downovim sindromom u Velikoj Britaniji, rekla je: "Djeca u našoj zajednici moći će se igrati s lutkom koja ih predstavlja." Britanska manekenka s Downovim sindromom, Ellie Goldstein, pojavila se u kampanji s novom Barbie lutkom te kazala kako je jako sretna što vidi novu lutku s kojom se može poistovjetiti.

"Različitost mi je važna zato što ljudi trebaju vidjeti više osoba poput mene u svijetu, a ne da budemo sakriveni". Ellie je osvanula i u novom svibanjskom britanskom Vogueu te krasi njihovu naslovnicu.

Linker
10. rujan 2023 02:25