Suha i zateže

9 razloga zbog kojih koža može biti žedna i kako to promijeniti

Može se dogoditi da vam hidratantna krema ne djeluje jer pred nju stavljate pretežak zadatak, budući da ne štedite kožu, neuredno spavate, ne hranite se kako treba... Popis je dug.

Periodi pojačane suhoće kože mogu snaći i one među nama koje samo povremeno nabace kremu na lice i one koje pomno hidriraju svaki centimetar kože lica i tijela. Puno tome pridonose vremenski uvjeti, pa se sa suhoćom kože uvijek povezuju zimski mjeseci, a i grijanje (unatoč tome, nadamo se da će ga biti dovoljno za sve), no oni nisu jedini osumnjičenici. Ako ste iznenada osjetili da vam koža pojačano žeđa i tu žeđ ne mogu utažiti niti dodatni slojevi kreme, možda je vrijeme da istražite ostale moguće uzroke. I stanete im na kraj.

Prevruć tuš

Može biti primamljivo odvrnuti vruću vodu dok se tuširate, pogotovo ako ste promrzli vani, ali pokušajte odoljeti - vruća voda u kombinaciji sa sapunom ili gelom za tuširanje može polako početi skidati prirodnu zaštitnu barijeru kože. Ako vam je tuširanje vrućom vodom navika ili ako dulje vrijeme ležite u vrućoj kupki, koža će postati sklonija suhoći, crvenilu i svrbežu. Vruće kupke su bolje za opuštanje, ali za kožu su, nažalost, lošiji izbor od tuširanja.

image

Vruća voda skida prirodni zaštitni sloj s kože

PEXELS

Najbolje što možete učiniti je sniziti temperaturu vode, a ako vam to ne odgovara skratite vrijeme pod tušem na najviše deset minuta. Što se tiče kupki, ukapajte u njih nekoliko kapi ulja koja će pomoći koži održati prirodnu vlagu. U tu se svrhu preporučuju ulja lavande, kamilice, ruže, tamjana i sandalovine, a kao bazna jojobino i narovo ulje. Uz to, ne morate koristiti sapun na baš svim dijelovima tijela i hidrirajte kožu odmah po izlasku iz kade i sušenja tapkanjem.

Suh zrak

Grijanje nam je zimi nužno, ali problem je to što može isušivati zrak i oduzimati koži vlagu. Pokušajte umanjiti taj učinak tako što ćete na radijatore ili pored prozora staviti zdjelice s vodom ili uložite u ovlaživač zraka - od povećanja vlage u zraku i koža može imati koristi. Osobito je važno ovlaživati prostorije u kojima provodite najviše vremena.

Zaboravljate jesti voće i povrće

Manjak voća i povrća u prehrani može biti vrlo štetan za kožu. Voće i povrće redom obiluje vodom te je važno za dovoljnu hidrataciju organizma, pa tako i kože, a puno je i ostalih vrijednih sastojaka, poput pigmenata koji djeluju kao antioksidansi, ili vitamina C koji je važan za sintezu kolagena. Želite li da vam koža bude zdrava i tako izgleda uvedite povrće i voće u redovnu prehranu. Možete početi već danas, s narančama za užinu.

image

Bez mnogo voća i povrća na jelovniku koža neće imati dovoljno vode

JILL BURROW/PEXELS

Hidratantna krema vam je preteška

Pokušavate li riješiti pojavu suhoće nanošenjem na kožu najgušće i najteže hidratantne kreme koju ste uspjeli naći, možete samo zamaskirati pravi problem i napraviti si više štete nego koristi. Gusti i masni hidratantni proizvodi, naime, mogu oslabiti funkcioniranje zaštitne kožne barijere i utjecati na prirodnu sposobnost kože da sama regulira hidrataciju. To se događa zato što koža može postati ovisna o upotrebi hidratantne kreme, pa ne može više sama regulirati hidrataciju, a upravo samoregulacija održava mladenački izgled kože. Stoga, ako vam je koža navečer zategnuta ili suha, umjesto s teškom kremom, pokušajte s laganom i nemojte je nanositi predebelo ili isprobajte ulje za kožu lica nakon kojeg slijedi lagani serum. Najvažnije je poznavati potrebe svoje kože i prilagoditi im njegu.

Ne pijete dovoljno vode

Ovo je očigledno, ali unatoč tome, mnogi ljudi ne uspijevaju popiti dovoljno vode kroz dan. Kako bi sve na nama bilo dovoljno hidrirano, prosječna bi osoba trebala popiti dvije do dvije i pol litre vode na dan. Vode, a ne čaja, kave, soka ili alkohola koji zapravo dehidrira tijelo.

image

Dovoljno sna važno je za obnovu cijelog organizma, pa tako i kože

COTTONBRO/PEXELS

Nečista odjeća i posteljina

Zimi se zamatamo šalovima i nabijamo kape preko ušiju, ali koliko ih često peremo? Topli su i udobni, no na njima se može nakupiti mnoštvo bakterija, pa ako ih nosimo tako blizu koži, i to osjetljivoj koži lica i vrata, dajemo bakterijama slobodan pristup, a to može pogodovati pojavi akni. Moguće je i trenje materijala o kožu, što pridonosi iritacijama i suhoći. Slično vrijedi i za posteljinu – redovito je mijenjajte kako biste izbjegli širenje bakterija po koži.

Preskačete SPF

Bez obzira na doba godine sunce čini svoje, odnosno emitira UV zrake od kojih treba zaštititi kožu. Dakle, zaštitni faktor (sun protective factor, SPF) treba biti naš svakodnevni suputnik.

image

Ako se ne možete riješiti suhoće kože, dobra je ideja potražiti dublji uzrok

RON LACH/PEXELS

Ne spavate dovoljno

Ako ste skloni odgađati odlazak na spavanje, to bi se moglo odraziti i na vašoj koži. Preporučenih sedam ili osam sati sna jedan su od temelja zdravog života jer omogućuju tijelu propisan odmor i koži redovno obnavljanje, budući da se kolagen ponajviše stvara dok spavamo.

Možda je uzrok dublji

Stanja poput ekcema i psorijaze čest su uzrok suhe i nadražene kože, ali suhoću mogu izazvati i bolesti kao što su dijabetes ili lupus te neke druge autoimune bolesti koje mogu utjecati na cirkulaciju krvi, prvenstveno u udovima, što može povećati rizik od pojave suhe, ispucale i nadražene kože. Ako se ne možete riješiti suhoće kože, dobra je ideja ispitati je li uzročnik neka od tih bolesti. Naravno, utjecaj na kožu samo je jedna od njihovih mogućih manifestacija.

Linker
22. travanj 2024 10:11