beauty savjeti

Borba protiv bora: Što je tretman s egzosomima koji obožava i Lu Jakelić?

Pjevačica je među prvima u Zagrebu isprobala inovativni tretman koji se bazira na molekulama što potiču regeneraciju stanica, a do njih dopiru pomoću mikroiglica.

Mnogi se slažu da Lucija Jakelić zvana Lu zrači posebnom energijom, da je svoja i autentična. Nagrađivana kantautorica i pjevačica, koja je podjednako omiljena zbog osebujnog umjetničkog izričaja i svježeg izgleda, neopterećeno pokazuje svoje pravo lice bez provlačenja kroz filtere.

"Pobornica sam prirodne ljepote bez mnogo šminke. Važno mi je da budem njegovana, to mi daje samopouzdanje, pa svako jutro i večer odvojim deset minuta za sebe, da budem u tišini i posvetim pažnju svojoj koži. Pritom koristim prirodnu kozmetiku i imam jednostavnu rutinu njege uređajem za čišćenje lica", kazala je 30-godišnja Đurđevčanka sa zagrebačkom adresom, koja u pristupu njezi neprestano prati trendove. Tako je otkrila novi zagrebački centar ljepote BeYoutik Bar i njihov tretman s egzosomima V-Tech System.

image

Pjevačica Lu Jakelić na tretmanu lica egzosomima

BERISLAVA PICEK/CROPIX

"Egzosomi su mi privukli pozornost jer potiču prirodnu obnovu kože. Impresionirana sam rezultatima: već nakon prvog tretmana osjećala sam se kao da mi je koža preporođena. Tretmani su bezbolni i ne uzrokuju iritacije, pa odmah mogu nastaviti s dnevnim obavezama", navela je Lu koja je, nakon nedavnog osvajanja top lista s pjesmom "21 gram" u duetu s kolegom Markom Kutlićem, počela pripremati samostalni album, pa će joj u tom intenzivnom ritmu dobro doći tretmani za održavanje blistavog tena.

Ponajprije je važno znati što su uopće egzosomi, kako su proizvedeni te na koji način se primjenjuju, napominju Nikolina Milošević i Petra Paulik, osnivačice BeYoutik Bara i edukatorice za brendove V-Tech System i Procell Microchanelling, čije proizvode kombiniraju u izvođenju tretmana.

Iako naziv egzosomi zvuči gotovo izvanzemaljski, riječ je o sićušnim molekulama nalik na mjehuriće, koje se prirodno nalaze u organizmu - a funkcija im je "glasnička". Pomoću njih, naime, stanice komuniciraju, a ujedno su i dostavljači korisnih tvari. Dakle, ključni su za obnovu stanica. Egzosomi su zapravo nove uzdanice regenerativne i estetske medicine, jer sve više istraživanja pokazuje da ublažavaju znakove starenja, odnosno produljuju mladolikost.

image

Kao prihvatljivija alternativa nude se biljni egzosomi, no postavlja se pitanje koliko su uopće učinkoviti te mogu li i oni ipak izazvati alergije

BERISLAVA PICEK/CROPIX

Intenzivno potiču stvaranje kolagena i elastina u koži, jačaju njezinu zaštitnu barijeru, djeluju protuupalno... Na taj način učvršćuju kožu te pridonose smanjenju bora, proširenih pora i ožiljaka, a pomažu i u ublažavanju hiperpigmentacija.

S druge strane, izazivaju nedoumice jer na tržištu postoje različite vrste egzosomskih preparata. Najviše je dvojbi oko egzosoma ljudskog podrijetla - primjerice, dobivaju se iz matičnih stanica masnog tkiva, pupčane vrpce, koštane srži... Premda proizvođači tvrde da su to strogo kontrolirani preparati dobiveni uz suglasnost donora, uvijek u takvim situacijama postoji bojazan od alergijskih reakcija.

Kao prihvatljivija alternativa nude se biljni egzosomi, no postavlja se pitanje koliko su uopće učinkoviti te mogu li i oni ipak izazvati alergije. Druga alternativa su laboratorijske inačice egzosoma, koje osnivačice BeYoutik Bara smatraju najsigurnijim izborom.

"Sintetski dobiveni egzosomi potpuno su čisti pa stoga nema alergijskih reakcija. Njihova je prednost i to što, za razliku od egzosoma ljudskog i biljnog podrijetla, njihov broj u preparatu ne varira, već se može precizno odrediti. U svakom mililitru V-Tech seruma je čak milijarda egzosoma", objavila je Nikolina Milošević, dodajući da i u samoj izvedbi tretmana postoje učinkovitija rješenja.

image

Egzosomi su sićušne molekule nalik na mjehuriće, koji se prirodno nalaze u organizmu

BERISLAVA PICEK/CROPIX

Egzosomski tretmani najčešće se provode pomoću microneedlinga, odnosno mikroiglica. Umjesto klasičnog microneedlinga koji se povlači po koži, u BeYoutik Baru koriste napredniji Procell Microchanelling s takozvanom metodom pečatiranja. Uređaj "štampa" kožu bez povlačenja iglica, pa nema ni iritacija. I same iglice mnogo su delikatnije - sićušne su gotovo poput vlakana. Na koži otvaraju stotine tisuća mikrokanalića zahvaljujući kojima se kozmetički preparati apsorbiraju 300 puta učinkovitije.

U BeYoutik Baru ističu da je njihov egzosomski tretman izvrstan i za revitalizaciju vlasišta - njime se mogu ojačati folikule i potaknuti rast kose. U nastavku donosimo proizvode koji se koriste u spomenutom tretmanu, ali i određene beauty proizvode koji se mogu koristiti u kućnoj njezi.

image

1. Plated Skin Science Intense Serum s trilijun egzosoma u bočici; 2. ACSEplus ExoBalm set s egzosomima u prahu i tekućinom za pripremu balzama; 3. U tretmanu se također koristi i V Tech serum i maska s egzosomima združenim s inovativnim sastojcima poput polinukleotida i peptida; 4. U Cell Forte Serumu kombinirani su egzosomi s probioticima i ekstraktom snažne gljive; 5. Elevai Enfinity dnevni serum kombinira egzosome s vitaminom C i peptidima bakra; 6. Dp Dermaceuticals Exo- Skin serum obogaćen je hijaluronskom kiselinom i obnavljajućim biljnim ekstraktima; 7. Dr. Barbara Sturm Exoso-Metic serumi za lice i područje oko očiju

PRESS
Linker
06. ožujak 2024 15:13