Beauty talk

Glazbenica Barbara Munjas o ritualima i make-up: ‘Za scenu se našminkam u 10 minuta‘

Uoči nastupa na Dori, kantautorica iz Ike otkriva kako je uz glazbenu karijeru gradila imidž i kreirala ga sama - eksperimentirajući sa šminkom, a katkad i s frizurama.

Glazbenica iz Ike doista je jedinstvena pojava na ženskoj kantautorskoj sceni. Barbara Munjas ima snažan vizualni identitet i suvereno vlada scenom - u što će se uvjeriti gledatelji Dore, na kojoj je debitirala prije petnaest godina, a sad ponovno nastupa s pjesmom ‘Putem snova‘. Sa svojim alternativnim pop-rock stilom, koji je gradila kroz karijeru s bendovima Gustafi i Barbari - dok prije pet godina nije počela samostalnu karijeru - konkurirat će za Pjesmu Eurovizije i pokušati probiti put do Liverpoola.

U glazbi i u modnom izričaju inspiriraju je umjetnice koje, poput nje, ne robuju trendovima i ne boje se eksperimentirati s izgledom - poput američke pjevačice Kelsey Lu. S druge strane, imponira joj i manekenka Hailey Bieber sa svojim zdravim, blistavim tenom, kakav priželjkuje svako ljeto kad ne nanosi ni trunku šminke.

SAMA SVOJA KOZMETIČARKA

Priznajem da sam u njezi lica dosta površna - jer se zbog čestih putovanja ne stignem tome posvetiti kako bi trebalo. Koža mi je dosta osjetljiva pa moram izbjegavati agresivnije proizvode, katkad je sklona nepravilnostima - zbog čega pak moram izbjegavati stres i jako začinjenu hranu. Svako jutro umivam se u hladnoj vodi, a potom nanosim Declaré Hydroforce Extra Mat kremu za lice, koja je vrlo hidratantna i eliminira onaj neželjeni masni sjaj na licu. Navečer šminku skidam Avene micelarnim losionom i pjenušavim gelom Tony Moly Tako, kojim operem lice. Dva puta tjedno koristim Sans Soucis Cleansing piling za lice, povremeno stavim Caudalie Instant Detox masku, a u kozmetičke salone ne odlazim - sve obavljam sama.

SUNCE I MADEŽI

Živim na moru i oduvijek sam bila od onih koji se po cijeli dan prže na suncu i namaču u moru - vjerujem da je to razlog zbog kojeg imam puno madeža na licu. U vrijeme mojeg djetinjstva nije se pridavalo toliko pažnje kao danas zaštiti od sunca, stavili bismo šešir na glavu, sjeli ispod suncobrana, a na kožu smo nanosili maslinovo ulje kako bi brže potamnila i dobila zlaćani sjaj. Danas na plažu ne idem bez losiona sa zaštitnim faktorom, a kožu poslije natapam hidratantnim losionima.

image

barbara munjas

ADIO PODOČNJACI

Struktura lica mi je takva da uvijek imam podočnjake, a jedino čime ih mogu ublažiti su kvalitetan san, dovoljno tekućine i izbjegavanje preslane hrane. Ako nešto od toga izostane, tu je Armani Luminous silk korektor, koji ih dosta dobro prikriva.

MAKE-UP ZA POZORNICU

Toliko sam postala vješta u šminkanju da mi je za scenski make-up potrebno deset minuta. Koristim tekući puder MAC Studio Fix, rumenilo Max Factor - i raznovrsne ruževe s kojima često eksperimentiram. Ponekad ih koristim za šminkanje očiju! Kad se znojim na pozornici, postojaniji su na kapcima od sjenila. Obožavala sam Chanelov crni ruž (Hysteria), a trenutačno mi najviše odgovara Illamasqua Asteroid. Često preko ruža nanesem sjajilo, nešto kao Dior Stellar sa šarenim glitterima. Ipak, najviše samopouzdanja daje mi klasični crveni ruž na usnama. Nokti mi uvijek moraju biti kratki, posebno na lijevoj ruci - jer svirati gitaru i imati gelirane nokte nemoguća je misija. No, zato ljeti uživam u lakiranju noktiju na stopalima i uvijek biram vedre ili pastelne boje.

KOSA BEZ KOMPLIKACIJA

Kako sviram gitaru, na pozornici mi je kosa uglavnom skupljena u visoki rep, dok je u svakodnevnom životu raspuštena ili omotana u ležernu punđu. Prije sam stalno mijenjala frizure, od undercuta do kratkog boba, pastelnih boja za kosu... Danas više nisam tako hrabra pa sam za naslovnicu albuma ‘Right Place & Right Time‘ stavila periku - ali zelenu! Frizeru odlazim svakih četiri do pet mjeseci, a kosu perem Milk Shake šamponima. Nedavno sam nabavila Dyson Airwrap, uređaj za oblikovanje kose zahvaljujući kojem nakon svakog pranja imam frizuru kao iz salona.

image

barbara munjas

OPSESIJA MIRISIMA

Poput moje mame, i ja sam luda za parfemima. Znam da ima onih koji su cijeli život vjerni jednom mirisu, ali to definitivno nisam ja. Kao mlađa obožavala sam Bvlgari Au The Rogue i Yves Saint Laurent Baby Doll, kao i Versace Crystal Noir i Marc Jacobs Decadence - kojima se i danas vraćam - a u posljednje vrijeme moj odabir su odvažni mirisi Toma Forda, kao što su Costa Azzura, Black Orchid i Lost Cherry. Oduvijek sam slaba na mošusne note pa sam nedavno kupila Narciso Rodriguez Pure Musc.

UNUTARNJE ZADOVOLJSTVO

Iako posljednje tri godine, otkako sam rodila kćer Jolandu, ne treniram kao prije, ipak sam zadovoljna svojim tijelom.To zadovoljstvo uvijek dolazi iznutra, iz zadovoljstva samom sobom. Danas lagano vježbam jogu, trudim se svaki dan popiti dvije šalice čaja od đumbira, a ljeti na suncu upijam vitamin D. Kako sam stalno između Ike i Istre, mnogo hodam po šumama i livadama. Volim i masaže, ali ne priuštim si ih dovoljno često.

Linker
15. travanj 2024 19:53