Kućni test

Koliko vam je porozna kosa? I zbog čega je to važno znati?

Nakon što napravite test plutanja i sušenja i doznate koliko su vam porozne vlasi, obratite pažnju na pravilnu njegu kose. Donosimo savjete za sva tri tipa poroznosti kose.

Njegu kose trebalo bi prilagoditi poroznosti vlasi, odnosno tome koliko vlage one apsorbiraju i zadržavaju, kažu stručnjaci za kosu. Razlikuju se tri tipa poroznosti kose – niski, srednji i visoki stupanj poroznosti – a kosa grublje teksture obično je poroznija od kose finije i srednje fine teksture. Kako je za New Beauty rekla trihologinja Anabel Kingsley, predsjednica uprave brenda za njegu kose Philip Kingsley, poroznost je genetska, ali na nju mogu utjecati i vanjski čimbenici, poput bojenja ili toplinskog stiliziranja. Boja za kosu povećava poroznost, budući da prodire u korteks vlasi – što je njihov središnji sloj - te time otežava kosi zadržavanje vlage. Zbog toga je suhoća čest problem kod obojene ili izbijeljene kose.

Test plutanja

Između tri stupnja poroznosti kose postoje značajne razlike, koje zahtijevaju različitu njegu, pa je važno utvrditi koliko je kosa porozna. Za to se možete obratiti stručnjaku za kosu, ali možete napraviti i jednostavan kućni test plutanja.

Napunite čašu do tri četvrtine vodom sobne temperature, odrežite manji pramen čiste kose, stavite ga u vodu i ostavite da odstoji minutu. Ako kosa tone sporo, to znači da ima srednju ili normalnu poroznost. Ako potone odmah, ima veliku poroznost, a ako ostane plutati na površini vode, to je pokazatelj niske poroznosti, rekla je Wendy Iles, osnivačica brenda Iles Formula.

image

Zdrava kosa brže se suši na zraku od porozne

GARON PICELI/PEXELS

Važno je obratiti pažnju i na brzinu sušenja. Ostavite kosu nakon pranja da se osuši na zraku; zdrava kosa sklonija je puno bržem sušenju od one koja je previše porozna – sušenje takve kose može potrajati satima, zato što oslabljene kutikule mogu dulje zadržavati vodu.

Nakon što ste napravili test plutanja i sušenja i doznali koliko su vam porozne vlasi, obratite pažnju na pravilnu njegu kose. Donosimo savjete za sva tri tipa poroznosti kose.

Kosa niske poroznosti

Ovaj tip kose obično je najlakše njegovati, jer zahtijeva manje održavanja od ostala dva. Kutikule, odnosno ljuskice koje tvore vanjski sloj kose, kod njega se preklapaju i štite kosu te, zbog ograničenog prostora među njima, otežavaju i ograničavaju prekomjerno prodiranje i upijanje vode ili stranih sastojaka. Kod ovog tipa kose češće je nakupljanje ostataka proizvoda, nečistoća i ulja na vlasištu i vlasima, uz to, proizvodi za oblikovanje i njegu lako otežaju takvu kosu, a potrebno je i dulje vrijeme da se namoči. Međutim, unatoč tim manjim manama, kosa u ovoj kategoriji obično izgleda zdravo i snažno, a takva najčešće i jest.

• Njega: Najbolje je birati lagane regeneratore i proizvode za oblikovanje, kako bi se izbjeglo otežavanje vlasi i nakupljanje ostataka proizvoda. Dobro bi bilo da su maske za kosu na bazi vode, a ne na bazi ulja. „Kad stavljate masku ili radite drugi tretman za dubinsko regeneriranje, stavite kapu za tuširanje ili omotajte kosu ručnikom, kako biste olakšali upijanje korisnih sastojaka”, predlaže Anabel Kingsley.

image

O poroznosti ovisi koliko će se brzo kosa namočiti

GUILLAUME BOLDUC/UNSPLASH

Kosa srednje poroznosti

Kosa ovog tipa može uravnoteženo upijati i zadržavati vlagu, ali povremeno može biti bez sjaja. Takva se kosa lako oblikuje, dugo drži oblikovanu frizuru, dobro podnosi bojenje i na zraku se relativno brzo osuši.

• Njega: Redovita hidratacija i proizvodi obogaćeni hranjivim sastojcima pomažu u održavanju kose srednje poroznosti zdravom. Preporučeni su nježni proizvodi koji štite kosu od onečišćenja iz okoliša i UV zraka, što će pomoći održavanju uravnotežene poroznosti. Pripazite da šamponi i ostali proizvodi ne sadrže sulfate i silikone, kaže koloristica kose slavnih Rita Hazan. Sulfati se pjene i uklanjaju nečistoću, ali su vrlo agresivni, pa uklanjaju i prirodna ulja i proteine s kose. Silikoni, pak, daju sjaj i zaglađuju vlasi, ali vrlo se teško ispiru te otežavaju apsorpciju korisnih sastojaka iz proizvoda za njegu.

image

Rita Hazan savjetuje izbjegavanje silikona i sulfata u šamponima. Ona se brine za Beyoncéinu kosu...

RITA HAZAN/INSTAGRAM
image

... kao i za kosu glumice Sydney Sweeney koja je za ljeto poželjela svjetliju i zlatniju nijasnu

RITA HAZAN/INSTAGRAM

Kosa visoke poroznosti

Kod ovog tipa kose kutikule su široko otvorene, pa kosa lako puca. Namreškana kosa neujednačene teksture te suhoća vlasi pokazatelji su velike poroznosti kose, kojoj snažno pridonose kemijski tretmani, kao što su izbjeljivanje i ravnanje, kaže Wendy Iles. Takva kosa vlagu brzo upija, ali je teško zadržava, pa kod pranja može biti potrebno puno vode i vremena prije nego što kosa bude potpuno mokra.

• Njega: Preporučuju se proizvodi za hidrataciju s bogatim uljima ili maslacima. Potrebni su i proizvodi ili tretmani s proteinima koji pomažu jačanju proteinskih struktura kose te omogućuju kutikulama da ostanu zatvorene, rekla je Shab Caspara, trihologinja i osnivačica platforme za njegu kose Leona. Iako njega proizvodima s proteinima može pomoći u smanjenju poroznosti kose, ona savjetuje da se ti proizvodi koriste najviše jednom tjedno, jer ako se upotrebljavaju prečesto, imaju suprotan učinak te se polako nakupljaju i isušuju kosu.

Linker
16. travanj 2024 07:46