THOUGHT CATALOG/UNSPLASH
Nije se za šaliti

Otkrivena opasna veza proizvoda za ravnanje kose i opake bolesti

Kemikalije remete endokrini sustav i povezuju se s nekoliko oblika raka koji pogađaju žene, pokazalo je istraživanje.

Kemikalije remete endokrini sustav i povezuju se s nekoliko oblika raka koji pogađaju žene, pokazalo je istraživanje.

Kozmetički proizvodi za ravnanje kose mogu značajno povećati rizik za razvoj raka maternice među ženama koje ih često koriste, pokazala je nedavna studija koju je proveo Američki nacionalni institut za zdravstvenu sigurnost okoliša (U.S. National Institute of Environmental Health Safety, NIEHS), prenio je Medscape. "Procjenjuje se da će među ženama koje nikad nisu upotrebljavale proizvode za ravnanje kose do dobi od 70 godina od raka maternice oboljeti njih 1,64 posto. No, kod onih koje ih upotrebljavaju češće, rizik se penje na 4,05 posto", rekla je voditeljica istraživanja Alexandra White.

Istraživači su tijekom jedanaest godina pratili gotovo 34.000 žena različite rase i za to je vrijeme od raka maternice oboljelo 378 žena. Nakon što su uzeti u obzir i ostali rizični faktori, pokazalo se da je vjerojatnost za razvoj ove bolesti više nego dva i pol puta veća kod žena koje su tijekom prethodne godine sredstva za ravnanje kose koristile više od četiri puta.

image

Bolja je ideja zadržati kovrče

PEXELS

I rjeđe korištenje tih proizvoda bilo je povezano s povećanim rizikom za obolijevanje, ali u tom slučaju nije bio statistički značajan. Ranije provedene studije pokazale su da proizvodi za ravnanje kose sadrže kemikalije koje remete endokrini sustav te su ih povezale s većim rizikom za razvoj raka dojke i jajnika. Sada su potrebna dodatna istraživanja kako bi se identificirale specifične kemikalije koje pokreću tu štetnu povezanost.

Linker
28. travanj 2024 14:15