VAL SVJEŽINE

Ovo su preparati za jedriji i blistaviji izgled kože

U ljetnim mjesecima važno je utažiti žeđ kože pomoću preparata kojima se postiže hidratacija na mikroskopskoj razini.

Zbog sunca, vrućine, vjetra, morske soli, bazenskog klora i boravka u klimatiziranim prostorima koža često postane isušena, osobito na licu koje je najizloženije vanjskim utjecajima. Dehidracija pak uzrokuje povećanu osjetljivost i podložnost prijevremenom nastanku bora, pa je itekako bitno utažiti žeđ kože. Hidratantna njega pruža mnogo više od samog vlaženja, počevši od efekta popunjavanja, uslijed čega ten poprima jedriji i blistaviji izgled. Nova generacija kozmetike nastoji postići učinak velikog vala - na mikroskopskoj razini. U teksturama mnogih krema i seruma naziru se sićušne sfere - takozvane mikrokapljice - ispunjene osvježavajućim esencijama što se nježno “rasprskavaju” u dodiru s kožom.

image
CHANEL PRESS

Takvi preparati nude mnogo više od površinskog efekta, obećavajući trajno “napajanje rezervoara” i “zaključavanje vode” u koži. U mnogim proizvodima nalazi se hijaluronska kiselina, bez koje je hidratantna kozmetika postala gotovo nezamisliva - jer ova molekula, koja je i prirodno prisutna u organizmu, može vezati na sebe do tisuću puta više tekućine od svoje težine. Biljne ili high-tech inačice hijaluronske kiseline masovno se dodaju u kozmetiku kako bi lagano “napumpale” ten.

Naime, hidratacijske procese u koži stručnjaci slikovito opisuju kao pumpu koja povlači vodu pospješujući njezin protok kroz akvaporine, sićušne proteinske kanaliće kojima je koža premrežena. Rad kožne pumpe pospješuju i superhidratantni biljni ekstrakti poput aloe vere, krastavca i kamelije, kao i termalna izvorska voda te morske alge. Dok uživate u osvježavajućim kremama, maskama i serumima, ne zaboravite da hidratacija počinje iznutra - uzimanjem dovoljno tekućine. Za ljetnih vrućina odlično prija voda obogaćena prirodnim dodacima poput citrusa, matičnjaka, metvice...

Linker
17. travanj 2024 17:53