NJEGA KOSE 2.0

Radite piling tijela i lica, a kose? Evo zašto je važan i kako ga pravilno napraviti

Beživotna, oštećena, masna, kosa oštećena vremenskim uvjetima - većina od ovih problema s kosom zapravo su rezultat zapostavljenog vlasišta, a jedno od rješenja je upravo eksfolijacija.

Piling lica i tijela nam je potpuno normalna stvar. Primjerice, prije ljeta radimo piling cijelog tijela kako bismo odstranili odumrle stanice kože i tijekom ljeta dobili ujednačenu preplanulu put. Također nam je potpuno normalno napraviti piling lica jednom tjedno kako bi serum koji nanosimo nakon bolje djelovao. Nije da svi to radimo, ali nam je normalno. Ali pritom zaboravljamo na to da je i naše vlasište također koža kojoj također treba posebna pažnja kako bi kosa bila zdrava. Beživotna, oštećena, masna, kosa oštećena vremenskim uvjetima - većina od ovih problema s kosom zapravo su rezultat zapostavljenog vlasišta, a jedno od rješenja je upravo eksfolijacija. Evo kako to učiniti kako spada.

image

Kérastase Paris Scrub Apaisant, 47,09€

PROMO

ČEMU SLUŽI PILING VLASIŠTA?

Mnogi to ne povezuju na prvu, ali vlasište kose je također koža. Čini 3% ukupne površine kože, a u stvari je ista kao i koža lica, osim što je malo deblja i prekrivena kosom. Svaka vlas kose povezana je s lojnom žlijezdom koja proizvodi sebum, čija je funkcija zaštita od vanjskih utjecaja. Zanimljivo je da u urbanim sredinama, gdje je zagađenje zraka ekstremno, ili u dijelovima svijeta koji imaju visoki stupanj vlage kao što je Azija, vlasište (u samoobrani) reagira tako da proizvodi previše sebuma. I na kraju - tu dolazimo do glavnog problema - čestice zagađenog zraka koji nas okružuje se počnu lijepiti za kosu.

image

Pharmaceris H Stimupeel Trihologija - peeling za čišćenje, 22,75 €

PROMO PHARMACERIS

Jedno od rješenja za uklanjanje nečistoća i odstranjivanje mrtvih stanica kože je piling vlasišta koji, osim što oslobađa začepljene pore na koži i uklanja višak sebuma, može biti i dobra metoda za rješavanje peruti. Pilingom se vlasište revitalizira i pročišćuje, što potiče rast kose i ublažava eventualnu svrbež.

image

Philip B. Peppermint Avocado Scalp Scrub, 88€

PROMO

KAKO NAPRAVITI PILING VLASIŠTA?

Budući da se koža vlasišta brzo obnavlja (u prosjeku svaka 3 tjedna), piling vlasišta ne bi se smio raditi više od dva puta tjedno. Za suha te osjetljiva vlasišta ili kosu koja ima problema s peruti, jedan piling mjesečno često je dovoljan. Bez obzira na odabrani proizvod, postupak je isti. Piling treba nanositi pramen po pramen na mokru, ručnikom posušenu kosu, koncentrirajući se na vlasište, ali i područje korijena kose. Nakon što piling ravnomjerno rasporedite, nježno masirajte vlasište par minuta, a zatim isperite toplom vodom. Pritom pazite da to ne radite noktima, već prstima. Jer, znate, vlasište je osjetljivo.

image

Oribe Serene Scalp Exfoliating Scrub, 53,09€

PROMO

KOJI PROIZVODI SU UČINKOVITI?

Kreme, maske, gelovi... Postoji mnogo različitih formula za eksfolijaciju vlasišta. Druga nježnija opcija je upotreba masažnih četkica posebno dizajniranih za masažu vlasišta, koje se koriste pod tušem ili na suhu kosu.

image

John Masters Organics Scalp Exfoliating Scrub, 39,68€

PROMO

No, svoju formulu pilinga za vlasište možete napraviti i sami, sa sastojcima koje već imate u kuhinji ili kupaonici. Kombinacija morske soli i biljnog ulja po vašoj želji idealna je formula za normalnu kosu. Par kapi eteričnog ulja čajevca djeluje kao detoks za masno vlasište, dok su šećer i med idealni sastojci za piling onog suhog.

Napomena: Oni koji imaju obojenu kosu, trebaju izbjegavati pilinge na bazi soli, jer mogu oštetiti boju. Također se ne preporučuju onima s osjetljivim vlasištima.

Linker
17. travanj 2024 16:14