Sad je vrijeme

Rezultati kemijskih pilinga mogu biti još bolji, evo kako

Kiseline uklanjaju odumrle stanice, ubrzavaju izmjenu stanica i jačaju proizvodnju kolagena. No, kemijski pilinzi imaju i neke mane, pa su određene mjere opreza nužne.

Jesen i zima najbolje su vrijeme za kemijske pilinge, tretmane namijenjene eksfolijaciji, obnavljanju površine kože, ublažavanju finih linija i nepravilnosti na koži, kao što su hiperpigmentacije, neujednačena tekstura kože, ožiljci od akni, bradavice. Takav se učinak postiže upotrebom AHA (alfa-hidroksilnih) i BHA (beta-hidroksilnih) kiselina, spojeva prirodno prisutnih u voću, nekim drugim biljkama i mlijeku, a danas se mogu i sintetizirati. Među najkorištenijim i najpoznatijim takvim kiselinama u kozmetici su glikolna, limunska, mliječna, salicilna..., a često se i kombiniraju. U nižim koncentracijama mogu biti sastojci kozmetičkih proizvoda koji se koriste svakodnevno, poput sredstava za čišćenje kože ili hidratantnih krema, no najjači efekt postiže se profesionalnim tretmanima.

Dobri razlozi

Pomoću kiselina uklanjaju se odumrle stanice, ubrzava izmjena stanica kože i jača proizvodnja kolagena što vodi blistavijem i pomlađenom izgledu kože. Kemijski pilinzi mogu biti površinski, srednje duboki i duboki, a to ovisi o primijenjenoj kiselini i njenoj koncentraciji. Mogu biti vrlo učinkoviti u obnavljanju i poboljšanju izgleda kože i učinak im može potrajati, no mana im je što izazivaju prolazne nuspojave kao što su crvenilo i ljuštenje kože, svrbež i osjetljivost, peckanje, zategnutost, natečenost površinskog sloja kože.

image

Već jedan tretman kemijskim pilingom može napraviti veliku razliku

PEXELS

S gornjim slojem kože uklanjaju i prirodnu zaštitu od UV zračenja, zbog toga se i preporučuje raditi ih tijekom kraćih i mračnijih dana – kožu koja nakon kemijskog pilinga već može izgledati kao da je opečena sigurno ne smijemo izlagati sunčevim zrakama. Još jedan dobar razlog za kemijski piling u jesen činjenica je da ljeti prirodno izlučujemo više masnoće i znoja te nakupljamo više nečistoće i odumrlih stanica kože. Zbog toga koža poslije ljeta može djelovati sivo i umorno, pa joj obnavljajući piling može dobro doći.

Priprema je važna

Tretman obično traje do pola sata, a za njegov što bolji učinak treba se dobro pripremiti. Osim ako vam liječnik nije rekao drugačije, prestanite koristiti retinol, mehaničke pilinge i sve proizvode sa sastojcima za eksfolijaciju tjedan dana prije tretmana. Strogo treba izbjegavati sunce, sredstva za samotamnjenje, čupanje dlačica voskom i uzimanje lijekova koji razrjeđuju krv. Ranija i trenutna sistemska upotreba izotretinoina (lijek protiv akni) može biti povezana s većim rizikom od pojave ožiljaka nakon pilinga, pa o tome mora odlučiti liječnik specijalist. Važno je i prestati pušiti barem dva tjedna prije tretmana, jer pušenje ometa proces zacjeljivanja.

image

Sredstva za čišćenje ne smiju sadržavati sapun

ALENA DARMEL/PEXELS

Što treba raditi poslije kemijskog pilinga

Razvijeni su kemijski pilinzi koji manje iritiraju ili ne iritiraju kožu, no općenito se poslije kemijske eksfolijacije treba pridržavati određene njege i pravila. Samo će tako koža ispravno zacijeliti i piling dati najbolje rezultate.

1. Klonite se sunca i koristite SPF: Kemijski piling doslovno uklanja gornji sloj kože, a mlada koža je ranjiva i osjetljiva na UV zrake. Prema tome, držite se sjene, a kada baš ne možete izbjeći sunce, obavezno zaštitite lice proizvodom sa zaštitnim faktorom 30 i višim. Pridržavajte se toga najmanje šest tjedana poslije pilinga (iako bi SPF trebalo koristiti uvijek, bez obzira na piling), jer opekline od sunca mogu dovesti do novih znakova starenja.

2. Najnježnije čišćenje: Dok je koža pojačano osjetljiva nakon pilinga, u obzir dolazi samo čišćenje proizvodima koji ne sadrže sapun. Sapun, naime, kožu isušuje i zateže uklanjajući s nje prirodne masnoće, što joj nakon pilinga, kad je već ogoljena, uopće ne treba.

3. Samo hladna voda: Vruća voda mogla bi biti izrazito neugodna za osjetljivu kožu poslije pilinga, a može i pojačati upalu. Umivajte se hladnom vodom i lice sušite tapkanjem, a ne trljanjem.

4. Hidratacija na najjače: Koži suhoj nakon pilinga treba dati dovoljno vlage, ali samo hidratantnim proizvodima koji ne sadrže jake sastojke ni iritanse. Poželjno je da su na bazi vode, tj. lakši za kožu. Hidratacija je obavezna, iako će vjerojatno produljiti proces ljuštenja, budući da se omekšana koža sporije ljušti.

5. Slušajte liječnika: Liječnik će vam dati upute o njezi kože poslije tretmana, ovisno o vrsti učinjenog kemijskog pilinga i potrebama vaše kože. U prvo vrijeme to su proizvodi koji potiču brže zacjeljivanje. Objasnit će vam i kada možete opet početi koristiti kućne proizvode za piling, jer njihova prerana upotreba može otežati zacjeljivanje.

image

Retinol ne treba koristiti prije nego što koža potpuno zacijeli

KAROLINA GRABOWSKA/PEXELS

Što treba izbjegavati

1. Nemojte se znojiti: Znoj može iritirati kožu, stoga mirujte dok se koža ne počne dobro oporavljati. To znači da ćete se morati suzdržati od vježbanja, napornih poslova, izlaganja toplini (sunce, sauna...).

2. Bez pilinga: Poslije kemijskog pilinga koža će se vrlo intenzivno ljuštiti. Nemojte doći u napast i pokušati kućnim pilingom skinuti sloj kože koji se ljušti - dodatna eksfolijacija najmanje je što vaša koža u tom trenutku treba. Općenite smjernice kažu da je poslije laganog kemijskog pilinga potrebno pričekati barem tri dana prije kućnog pilinga, a nakon srednje dubokog i dubokog pilinga stanka može trajati tjednima. Svakako slijedite liječnikove upute.

3. Prste k sebi: Koža će se nakon kemijskog pilinga ljuštiti u „krpicama” i bit će teško ne poželjeti čupkati ih. Ali, prste k sebi! Ometate li prirodni proces ljuštenja i obnove kože možete izazvati sitna krvarenja, a time i ožiljke, što je puno gore od prolaznog perutanja.

4. Bez retinola: Retinoli potiču izmjenu stanica i razvoj novih, ali sve se to već događa u koži nakon što je podvrgnuta kemijskom pilingu. Pričekajte s upotrebom retinola dok koža potpuno ne zacijeli.

5. Priuštite koži odmor: Već jedan tretman kemijskim pilingom može napraviti veliku razliku, a nije loše razmisliti ni o seriji tretmana, kako biste nadogradili i održali prvotne rezultate. Ipak, dajte koži vremena za potpuni oporavak. S liječnikom napravite individualni plan, no općenito se može reći da se blaži pilinzi mogu raditi svakih nekoliko tjedana, dok bi za one agresivnije najbolji mogao biti godišnji ritam.

Linker
30. ožujak 2024 14:38