Skinscent parfemi: miris kože, samo bolje

 ANGELA ROMA PEXELS
NOVI TREND

Tihi luksuz u svijetu mirisa, znate li što su to “skinscent” parfemi? Imamo 7 dobrih primjera

Ako parfeme nosite za druge, a ne za sebe, nemojte ovo čitati. Ovo nije za vas.

Ako parfeme nosite za druge, a ne za sebe, nemojte ovo čitati. Ovo nije za vas.

Ako pratite parfemsku Youtube, TikTok i Instagram scenu, sigurno ste naišli na skinscent, termin koji se često koristi kada se raspravlja o određenom tipu parfema. O čemu se točno radi, koje su njihove karakteristike i kako pronaći onaj koji je krojen samo za vas? Vodimo vas kroz tajne najboljih skinscent parfema.

image

Maison Margiela Lazy Sunday Morning, 30 ml 63,29€

PROMO

Često ih se opisuje kao "parfeme koji mirišu na čisto", ili "parfemi koji mirišu na vašu kožu, samo bolje". Ovaj mikrotrend koji je do sada bio rezerviran samo za niche parfeme, sada je mainstream trend koji se može usporediti sa trendom quiet luxury iz svijeta mode. Naime, danas praktički pa ne postoji niti jedan parfemski brend koji u svom arsenalu nema barem jednog prestavnika skinscent trenda.

image

Chanel Les Exclusifs Nº 18, 75 ml EdP 226€

PROMO

Što je to skinscent?

Izraz skinscent koristi se u svijetu parfema već godinama, i ima nekoliko značenja. Prvo, i najvažnije, skinscent parfemi se testiraju isključivo na koži, nikada na blotteru, tj. papiriću za testiranje. Razlog? Oni su formulirani za kožu, a ne za papir. Oni koji će ih testirati na komadu papira, najvjerojatnije će reagirati ovako: "Ja ovdje ništa ne osjetim". Radi se naime o kreacijama koje su formulirane tako da se aktiviraju u dodiru s kožom, a njihov cilj nije da mirišemo "na parfem", već da mirišemo "na sebe, ali bolje".

image

Byredo Blanche, 50 ml EdP 155€

PROMO

Za razliku od parfemskih bestsellera, kao što su recimo Chanel Coco Mademoiselle, Mugler Angel ili Lancôme La Vie Est Belle, koji se zbog svog intenziteta, jačine i visoke difuzivnosti mogu karakterizirati kao parfemski kapitalci (jer mirišu na metre od vaše kože), skinscent parfemi su često suptilniji, diskretniji i sljubljuju se s prirodnim mirisnim notama vaše kože. Što znači, sušta suprotnost. Ipak, da ne bi bilo nesporazuma, to ne znači da su skinscent parfemi slabašni. Au contraire, neki od njih upravo su jednako moćni kao i gore spomenuti kapitalci, samo na neki drukčiji, suptilniji način, koji je teško opisati ako ih niste doživjeli.

image

Juliette has a Gun Not a Perfume Superdose, 100 ml 130€

PROMO

Kako mirišu?

Ukratko, to su parfemi koji mirišu "na čisto". Bilo da se radi o suptilnoj noti koja podsjeća na toplu posteljinu, svježe oprano rublje, šampon za bebe, nježno, ponekad puderasto, ali uvijek na čistoću. Kreatori parfema često kriju svoje tajne, no ovdje znamo da njihove formule sadrže npr. Iso E Super, Galaxolide i Ambroxan, mirisne molekule koje se dobro stapaju sa prirodnim mirisom kože, i dobro reagiraju s lipidima koji se prirodno nalaze u koži.

image

Elizabeth Arden White Tea, 30 ml EdT 31,99 €

PROMO

Ovdje nema teških cvjetnih nota kao što su jasmin ili tuberoza, niti gurmanskih nota, vanilije, čokolade, duhanskih nota ili recimo pačulija. Često se radi o formulama koji sadrže note mošusa, pudera, pa čak i cvijetne note, ali lagane, a tajni sastojci su mošus, ruža, iris, ambra i cedar.

image

Frapin Laskarina, 100 ml EdP 150€

Kako odabrati svoj?

U svakom slučaju, isprobavajte parfeme na koži, a ne na papiriću. Po mogućnosti, parfem nemojte testirati u parfumeriji, nego nabavite mini-tester (ili se u parfumeriji nasprejajte samo s jednim parfemom), i zatim prošećite, odite na kavu, živite s parfemom i vidite kako se ponaša na koži. Ili, najbolje, testirajte parfem kod kuće. Ne znam zbog čega, ali kada dođete kući, onda tek shvatite sviđa li vam se ono što nosite, ili ne.

image

Escentric Molecules Molecule 01 + Iris, 30 ml 95€

PROMO

Ono što je važno naglasiti kod skinscent mirisa je činjenica da su to poglavito uniseks parfemi i često se sviđaju širem krugu ljudi, budući da su prilično neutralni i suptilni. Njihov miris bit će različit ovisno o osobi koja ga nosi, s obzirom na to da će se note stopiti s mirisom naše kože, i tako ga personalizirati.

Linker
26. travanj 2024 12:47