Profimedia, PhotoAlto
PREPLANULA PUT

Konzumiranjem ovih namirnica osigurajte si lijep i brončan ten cijelog ljeta

Tijelo je za sunce potrebno pripremiti i izvana i iznutra. Uz gotove preparate za ubrzano tamnjenje kože, stručnjaci preporučuju i određene namirnice čije konzumiranje vašu kožu priprema na sunčeve zrake i potpomaže postizanju lijepe boje. Donosimo listu njih deset.

Osjećaj uživanja na ljetnom suncu ipak volimo više od osjećaja grižnje savjesti koji pritom imamo zbog silnih upozorenja i uputstava o štetnosti izlaganja sunčevim zrakama.

Volimo preplanulu put i onaj osjećaj kada osvježavajuće more dotakne našu osunčanu kožu, volimo upijati zrake koje su nam nedostajale tijekom cijele godine. Boravak na plaži nas čini sretnijima i odmornijima, a uz odgovorno izlaganje suncu i izbjegavanje najopasnijih sati u danu, uspomene u vidu preplanule kože ponijeti ćemo sa sobom dugo u jesenske dane.

Imajte na umu da nije ni potrebno ni preporučljivo satima se ‘pržiti na suncu’ kako biste postigli besprijekoran brončani ten. Štoviše, izuzetno je opasno.

1. Mrkva

Kroz život ste se svakako susreli s informacijama o tome da je mrkva zdrava za našu kožu, no jeste li znali da mnoga sredstva za tamnjenje koriste upravo karotenoide, skupine spojeva u koje se ubrajaju alfa-karoten, beta-karoten i beta-kriptoksantin, a nalazimo ih upravo u ovom povrću.

U posljednje vrijeme često se spominje i ljubičasta mrkva ili popularno 'crna kraljica'. Ovo je povrće preteća današnjoj narančastoj mrkvi, a njezina se posebnost krije u tome što je 20 puta veći prirodni izvor antioksidansa u usporedbi s narančastom mrkvom.

Heirloom carrots for sale at the City Market (104 Street Market) in Edmonton, Alberta, Canada., Image: 303139798, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

2. Jaja

Jaja, posebno žumanjci, dobra su hrana za pripremanje kože na sunce. S obzirom na to da obiluju vitaminom A koji je, među ostalim, zaslužan za tamnjenje, ali i regeneraciju kože, ova namirnica dati će vam ne samo energiju za duge ljetne dane i noći nego će i pridonijeti vašem preplanulom tenu.

3. Špinat

Svjesni smo moći koju ova namirnica ima za naše srce i krvotok, ali manje je poznata činjenica koliko je koristan i za našu put. Naime, baš kao i mrkva, špinat je također bogat antioksidansima i beta-karotenom. Kao i većina drugog povrća, i on je najzdraviji ako se konzumira svjež. Stoga ga preporučujemo kao glavnu zvijezdu vaših ljetnih salata.

spinach salad, Image: 317106750, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

4. Voda

Za razliku od prethodne dvije namirnice, omiljeni i najzdraviji napitak ne sadrži vitamin A. No, nezaobilazna je u održavanju kože zdravom i hidratiziranom, ali i za postizanje lijepog i zdravo preplanulog tena. Ako ste dehidrirani, dehidrirana je i vaša koža, a tada je sklonija opeklinama. Izlažete li se suncu, trebali biste svakih 20-ak minuta popiti malo vode te se osvježiti voćem bogatim tekućinom, poput primjerice lubenice.

5. Sir

Sir ima veliku količinu selena, koji ne samo da pomaže pri zaštiti od sunčevih opeklina, već i usporava starenje kože.

Cheese, Image: 317045079, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

6. Mango

Ovo egzotično voće sve je prisutnije i dostupnije na našem tržištu, a ususret ljetu konzumirajte ga zbog velike količine A kojim obiluje.

7. Rajčice

Omiljeno ljetno povrće vašoj koži pomaže pri tamnjenju baš kao i špinat i mrkva, no ima i dodatnu zdravu moć. Naime, rajčice uništavaju slobodne radikale koji prouzročuju boranje kože, i zato ih ovog ljeta volimo još i više.

, Image: 335070513, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

8. Marelice

Ukusne i lijepe, marelice su voće koje volimo. Bogate su karotenoidima, prirodnim pigmentom koji i njima samima osiguravaju lijepu boju koju imaju. Bitno je naglasiti da marelice imaju i snažna antioksidativna svojstva.

9. Maslinovo ulje

Vašoj koži potrebna su zdrava ulja kako bi bila meka i podatna. Nemojte nanositi maslinovo ulje na tijelo neposredno prije izlaganja suncu, nego hidratizirajte svoj organizam tako da ga uvrstite u vašu svakodnevnu kuharicu.

10. Breskve

Bogate vitaminom A, baš kao i rajčice, breskve uništavaju slobodne radikale i sprječavaju nastanak bora.

Nemojmo se zavaravati, konzumiranje hrane s popisa neće vam podariti preplanuli ten u 7 dana. No, uvrstite li ove namirnice u vašu svakodnevnu prehranu, svakako će vašoj koži činiti samo dobro i pridonijeti ljepoti vašeg tena baš kao i cjelokupnom organizmu.

Zdravlju svoje kože, ali i organizma općenito, pridonijet ćete i kvalitetnom pripremom kože u vidu jednomjesečnih kura dodataka prehrani, posebno formuliranih za pripremu kože za sunce. Ako imate osjetljivu kožu, preporuka je koristiti spomenute preparate i u vrijeme izlaganja suncu.

Pripadate li skupini nestrpljivih dama koje žele u samo nekoliko dana godišnjeg odmora postići preplanulu put iz časopisa, vjerujemo kako će vam ovi savjeti pomoći. Posegnite za spomenutim prirodnim preparatima, uvedite namirnice s popisa u svakodnevnu prehranu i vjerujte kako će vam koža itekako biti zahvalna za njegu koju joj pružate.

Linker
26. ožujak 2024 21:21