IMAXtree
MIT ILI ISTINA

Menstrualna sinkronizacija: Vječno pitanje oko kojeg se znanost i žene ne mogu složiti

O toj se temi u ženskim društvima razgovara svako toliko, a čak 95 posto pripadnica ljepšeg spola vjeruje u postojanost fenomena - ako imate menstruaciju, sigurno je da će barem jedna vaša prijateljica prokrvariti u isto vrijeme. Radi li se o slučajnosti ili usklađivanju - pitanje je na koje znanstvenici već godinama daju odgovor, ali žene ne slušaju.

Neupitno je da je svaka žena čula ili sama zaključila da se njezin ciklus može uskladiti s onim drugih žena s kojima provodi mnogo vremena. Ali, radi li se o mitu? Prema istraživanju koje je provelo Sveučilište u Oxfordu u suradnji s aplikacijom Clue Period Tracker odgovor je - da.

-->

Studija je provedena na uzorku od 1500 žena, koji su zatim smanjili na 360 parova koji žive zajedno, a čije su barem tri mjesečnice započinjale u približno isto vrijeme. Nakon praćenja parova tri uzastopna ciklusa, 273 ih je imalo veću razliku u početnim datumima dobivanja menstruacije nego na početku studije.

- Menstrualna sinkronizacija na uzorku koji smo imali nije postojala. Napravili smo nekoliko statističkih testiranja i zaključili da razlika u ciklusu zapravo raste. To ne znači da parovi više nisu bili sinkronizirani, već da nikada nisu ni bili. Samo 79 od ukupno 360 parova je na kraju imalo bliži prvi dan menstruacije, ali brojevi su pokazali da zajednički život nije imao nikakav utjecaj na to - izjavila je Marija Vlajic, analitičarka za aplikaciju Clue.

-->

Ovo nije prvo istraživanje koje pobija teoriju o menstrualnoj sinkronizaciji, odnosno usklađivanju menstrualnih ciklusa među ženama koje mnogo vremena provode zajedno. I dok znanstvenici tvrde da se radi o čistoj slučajnosti ili, pak, običnoj matematici jer je logično, s obzirom na broj mjeseci u godini i broj dana u mjesecu, da će se u nekom trenutku naš ciklus "preklopiti" s onim naše majke, prijateljice, sestre ili kolegice, mit o menstrualnom usklađivanju nastavlja živjeti.

Linker
19. travanj 2024 13:06