Getty Images
hranom protiv celulita

U boj za glatku kožu: 9 zdravih navika kojih se celulit boji

Bliži se doba kupaćih kostima i golih nogu, a samim time i trenutak kada svoje fizičke "nedostatke" više nećemo moći skrivati gustim čarapama i hlačama. U prijevodu, idealno je vrijeme za početak borbe protiv najomraženijeg ženskog neprijatelja – celulita!

Iako su preparati za ublažavanje izgleda narančine kore danas učinkovitiji nego ikada, učinak anticelulitne kreme, gela ili gline bit će puno jači i brži ako uz to svoju svakodnevicu obogatite i nekim zdravim navikama.

Prvi korak ka zdravoj i glatkoj koži jest – detoksikacija. Ne brinite se, nije riječ o strogoj dijeti i gladovanju, dovoljno je samo neke namirnice zamijeniti drugima, povećati unos jednih, a smanjiti drugih i rezultati neće izostati.

Bez dovoljne količine vode stanice ne mogu pravilno funkcionirati, a što je unos tekućine bliži preporučenoj količini (oko dvije litre dnevno), to će uklanjanje toksina iz organizma biti učinkovitije. Naravno, to ne znači da morate piti isključivo vodu: dostojna zamjena bit će i nezaslađeni biljni čajevi, povrtne i bistre juhe, voće koje obiluje vodom… Također, treba izbjegavati kavu – jer je blagi diuretik, kao i alkohol - jer pospješuje dehidraciju organizma.

Attractive blonde drinking a green smoothie in the morning
Getty Images/iStockphoto

Temelj svakog programa uravnoteženja fizioloških funkcija jest ravnoteža šećera u krvi. Suvremen način života, velika izloženost stresu i prehrana koja obiluje šećerom i rafiniranim ugljikohidratima glavni je uzročnik sindroma propusnih crijeva. U prijevodu, neadekvatna prehrana uzrokuje propuštanje toksina iz crijeva u krvotok, a bez zdrave crijevne flore ne možemo probavljati gluten niti mliječni protein kazein.

Stoga, kako biste rasteretili svoj probavni sustav, umjesto "običnih" žitarica, za doručak odaberite "pseudožitarice": heljda, amarant, proso ili kvinoja biljke su čije sjemenke podsjećaju na žitarice, ali to nisu. One ne sadrže gluten, što ih čini mnogo lakšima za probavljanje.

Steamed whole grain traditional thai rice best rice for healthy and clean food
Getty Images/iStockphoto

Barem trećinu – ako ne i polovicu – prehrane neka sačinjava sirova hrana: alkalizacijski učinak povrća ključan je u održavanju fizioloških funkcija. Uključite salatu u svaki obrok, pogotovo večeru, a na poslu umjesto keksa grickajte, primjerice, sirovu mrkvu. Odličan "alat" za ostvarenje ovog cilja jest uključivanje smoothieja u prehranu: "posjest" ćete gomilu sirovog, svježeg povrća, a uz to - biti puni energije!

Healthy eating concept with kale salad and green vegetables
Getty Images/iStockphoto

Uz to što biste trebali povećati unos vode u organizam te uključiti više sirove hrane u dnevni meni, izuzetno je bitno konzumirati što više namirnica bogatih vlaknima. Tijelo će vam biti izuzetno zahvalno ako u svoju prehranu uključite chia i lanene sjemenke, vlaknima je izuzetno bogata i cikla, kruške, bademi, slanutak te – tamna čokolada. Izvrstan izvor vlakana je i fermentirana hrana pa predlažemo da organizam podsjetite na kiseli kupus i repu, a dobar izbor su i proizvodi od fermentirane soje (kao što je miso).

Isto tako, fermentirane namirnice su odličan izvor probiotika, neophodnih za pravilno funkcioniranje probavnog sustava. Osim njih, probioticima obiluju i kefir, jogurt, pistacije, ali i crno vino – no zadržite se na jednoj čaši dnevno.

Također, ne smijete zaboraviti da i tjelovježba potiče probavu. Stoga, umjesto liftom, na treći se kat popnite pješice, šećite više, vozite bicikl…

Organic probiotic kefir drink and kefir Tibetan mushrooms over white wooden background
Getty Images/iStockphoto

Radi se o organu u kojem se odvija metabolizacija i neutralizacija toksina koji u naš organizam dospijevaju iz hrane i okoline. Zato, pobrinite se za svoju jetru: pružite joj gorke namirnice koje voli, a kojih je trenutačno u izobilju. Artičoka, maslačak i šparoge trebale bi se na vašem tanjuru naći što češće.

halfs of artochoke and brunch of  ripe green aspargus on wooden background
Getty Images/iStockphoto

Ono što već sve ptice na grani znaju, a isto tako i brojne ignoriraju jest to da nisu sve masti iste već da ih dijelimo na dobre i loše. Nažalost, većina masti koje nas vesele su upravo one nezdrave: suncokretovo ulje zamijenite maslinovim ili kokosovim i jedite više orašastih plodova, a umjesto crvenog mesa odaberite masnu ribu kao što su losos, inćuni, skuša, sardine

Woman pouring oil into a salad bowl
Getty Images/iStockphoto

Kako u slučaju masti, tako i kada je voće i povrće u pitanju: više je nego jasno da krumpir i zelena salata nisu jednako dobri za naš organizam. Valja izbjegavati škrobaste namirnice te povećati unos kupusnjača i zelenog lisnatog povrća te birati voće s niskim udjelom fruktoze, kao što su bobice.

Healthy young woman in kitchen holding a bowl of berries. Smiling woman having healthy breakfast at home.
Getty Images/iStockphoto

U režimima detoksikacije – kao što je ovaj – često se zaboravlja na važnost unosa bjelančevina u organizam. One nas čine sitima, održavaju imunološki sustav spremnim, a mišićnu masu stabilnom. Dok radite na detoksikaciji organizma ne oslanjajte se samo na bjelančevine životinjskog podrijetla, već i na one biljnog, kao što su tofu, orasi, bademi i mahunarke.

Organic White Almond Milk in a Jug
Getty Images/iStockphoto

Linker
10. travanj 2024 19:33