REVOLUCIJA KOSE

Zbogom, srebrne vlasi! Novo otkriće moglo bi trajno spriječiti pojavljivanje sijedih

Ovo otkriće bi jednog dana moglo dovesti do tretmana koji će ljudima omogućiti da zadrže svoju prirodnu boju kose bez bojanja, a znanstvenici su do njega došli nakon proučavanja ostarjele dlake kod miševa.

Posljednjih godina svjedočimo sve većem broju slavnih osoba koje s ponosom nose svoje sijede vlasi. Srebrni je pramen postao zaštitnim znakom španjolske kraljice Letizije, a sijedih se ne srame ni glumica Andie McDowell te influencerice poput šarmantne Grece Ghanem. Iako su nam ove poznate dame potvrdile da sijeda kosa može izgledati itekako atraktivno, mnogi od nas još uvijek nisu spremni prigrliti ovaj znak starenja i pritom se odreći svoje prirodne boje kose. Sudeći prema novim istraživanjima, zaustavljanje sijedih uskoro bi moglo biti lakše nego ikad - i to bez odlazaka frizeru.

Naime, tim znanstvenika s Medicinskog fakulteta Sveučilišta New York Grossman otkrio je da matične stanice, koje se mogu razviti u mnogo različitih vrsta stanica, imaju jedinstvenu sposobnost kretanja između odjeljaka rasta u folikulima dlake. Kako starimo, te matične stanice ostaju zaglavljene u odjeljku koji se naziva izbočina folikule dlake. Ove "zaglavljene" stanice ne mogu se regenerirati u pigmentne stanice koje pomažu vlasima da zadrže svoju boju, što dovodi do toga da kosa sijedi.

Ovo otkriće bi jednog dana moglo dovesti do tretmana koji će ljudima omogućiti da zadrže svoju prirodnu boju kose bez bojanja, a znanstvenici su do njega došli nakon proučavanja ostarjele dlake kod miševa. Usredotočili su se na matične stanice melanocita, koje se nalaze i kod ljudi i kontroliraju boju kose. Studija, objavljena u časopisu Nature, otkrila je da se broj folikula dlake s "zaglavljenim" matičnim stanicama povećao s 15 posto u mladoj kosi na više od 50 posto u onoj starijoj.

"Naša studija pridonosi našem osnovnom razumijevanju kako matične stanice melanocita djeluju na bojanje kose. Novootkriveni mehanizmi otvaraju mogućnost da isti fiksni položaj matičnih stanica melanocita postoji i kod ljudi. Ako je tako, to predstavlja potencijalni put za poništavanje ili sprječavanje sijeđenja ljudske kose pomažući zaglavljenim stanicama da se ponovno kreću između odjeljaka folikula dlake u razvoju", rekao je voditelj studije Qi Sun, čiji tim sada planira istražiti potencijalne načine vraćanja pokretljivosti matičnim stanicama ili fizičkog premještanja između odjeljaka u kojima mogu proizvesti pigment i spriječiti sijeđenje vlasi.

Linker
24. travanj 2024 16:45