UNSPLASH
Superstar iz Čada

Želite li dugu, jaku i sjajnu kosu, ovaj bi egzotični sastojak mogao biti rješenje

Biljka koju čadske žene tradicionalno koriste za jačanje i hidriranje kose, raste na samo jednom području na svijetu.

Biljka koju čadske žene tradicionalno koriste za jačanje i hidriranje kose, raste na samo jednom području na svijetu.

Želite li imati dugu, zdravu i sjajnu kosu, možda ćete trebati pomoć biranih sastojaka. Jedan od njih mogao bi biti chebe, točnije sjemenke tog grma koji raste u planinskim predjelima afričkog Čada. Čadske žene koriste ga već stoljećima, za jačanje vlasi i bolji rast kose, jer na kosu djeluje višestruko korisno: njegova upotreba može pomoći smanjiti lomljivost vlasi i "cvjetanje" krajeva, dati kosi potrebnu vlagu i održavati je mekom te omogućavati lakše raščešljavanje, piše InStyle. Zahvaljujući takvom višestrukom jačanju, kosu neće ništa ometati u rastu.

Samo je jedan pravi

Posljednjih godina ovoj, nama slabo poznatoj biljci, značajno raste popularnost u zapadnim zemljama, pa Salwa Petersen, osnivačica istoimenog brenda koji uključuje proizvode s ovom biljkom, ističe kako pravi chebe, onaj koji pozitivno djeluje na kosu, raste isključivo u određenim dijelovima Čada.

"Pazite ako netko prodaje ‘afrički chebe‘. To je potpuno drugačija sorta i nema nikakvog djelovanja na kosu", upozorava ona.

image

Krema za jaču, dužu i zdraviju kosu brenda Salwa Petersen, cijena 29,90 eura

SALWA PETERSEN

Kako se koristi

Tradicionalno se chebe melje u prah, a potom miješa s vodom, prirodnim uljima i maslacima te nanosi na kosu. To mogu biti, primjerice, shea maslac ili sezamovo ulje. Običaj je da žene čadskog naroda Basara jedna drugoj nanose mješavinu na kosu, potom upliću namazane pramenove i ostavljaju chebe na kosi nekoliko dana prije pranja. Salwa, koja je o chebeu učila od majke i drugih žena iz obitelji, postupak je pojednostavila, pa je krema za kosu s chebeom njezinog brenda dizajnirana tako da se ne ispire.

Bez ograničenja

Uobičajeno čadske žene nanose chebe na kosu dva puta tjedno, ali ograničenja zapravo nema i možete ga nanositi onoliko često koliko želite. Salwa u svojim proizvodima koristi ekstrakt sjemenki chebea, čime se umnožava snaga aktivnih tvari koje prodiru u kosu i obnavljaju je iznutra prema van. Chebe je siguran i univerzalan proizvod namijenjen svima, jedino bi osobe s vrlo tankom kosom mogle osjetiti kako im je kosa otežala.

Kod upotrebe tradicionalnog chebea, osobe s vrlo kovrčavom ili upletenom kosom mogu imati malo teškoća kod ispiranja. No, sve dok koristite autentični chebe iz Čada, ne trebate se brinuti zbog mogućih kontraindikacija, kaže Salwa. Ako želite biti potpuno sigurni, prije stavljanja proizvoda na kosu možete napraviti 48-satni test na koži unutrašnje strane ruke, kao što se preporučuje prije upotrebe svakog novog sastojka.

Linker
26. travanj 2024 15:21