BLOND TAJNE

Znamo zašto plava kosa pozeleni u bazenu

Suprotno popularnom mišljenju, klor nije jedini krivac.

Dovoljno je nekoliko posjeta bazenu i svi oni sati koje ste proveli kod frizera koji se trudio dobiti nijansu koja nije "niti previše Aniston, niti previše Marilyn", su sada bačeni u vjetar. Naime, doista je dovoljno nekoliko puta uroniti u bazen da bi se vaša blond kosa pretvorila u zelenkastu, a iako smo do sada krivili klor, što je bilo dosadašnje popularno mišljenje, klor zapravo nije niti kriv, niti dužan.

Bila kosa blajhana ili ne, blond kosa ima tendenciju mijenjanja tona, a pogotovo ljeti. Uobičajeni krivci za to su sunce i njegove UV-zrake, kao i morska voda ili bazen. Kontinuirana izloženost vodi u bazenu može blond kosu pretvoriti u zelenu.

KRIV JE BAKAR

Sulfat bakra - moćan sastojak koji se u bazenima koristi za borbu protiv stvaranja algi - čini se da je veći neprijatelj naše kose od klora. Naime, kristali sulfata bakra (koji sadrže bakrove ione) su plavo-zelene boje. Kako objašnjava Science Alert, tijekom plivanja, bakrovi ioni se apsorbiraju u kosu, što nas dovodi do kose neželjene zelene boje.

image

Dovoljno je nekoliko posjeta bazenu i svi oni sati koje ste proveli kod frizera koji se trudio dobiti nijansu koja nije "niti previše Aniston, niti previše Marilyn", su sada bačeni u vjetar.

JONA ORLE PEXELS

Ovu studiju je objavio i medicinski časopis JAMA Network, koju je osnovala Američka liječnička udruga American Medical Association. Studija, naime, pokazuje da se kosa izložena slobodnim bakrovim ionima pretvara u zelenu. Ista studija, ipak, također precizira ulogu klora, koji oštećuje kosu i time pridonosi boljoj apsorpciji bakrovih iona u vlakna kose. Međutim, definitivno nije glavni uzrok za zelenu nijansu.

KOSA OŠTEĆENA IZBJELJIVANJEM PODLOŽNIJA JE PROMJENI BOJE

No, zašto je naša kosa tako osjetljiva na bakar? To je usko povezano s keratinom u kosi. Struktura keratina sastoji se od različitih kemijskih skupina, a bakrovi ioni imaju sposobnost stvaranja veza s tim skupinama, čime se formira bakar-keratin kompleks. Tako ovaj "kemijski miks" ostaje u kosi i daje joj zelenu boju.

Zelenkasta nijansa aspekt više je izražena kod kemijski tretirane kosem ili izbjeljenoj blond kosi. Oštećenje od sunčevih zraka i ravnanje kose također doprinose ovoj promjeni boje.

image

Leonor Greyl Soins Repigmentant Icy Blonde regenerator za hidraciju i oživljavanje boje, 50€

PR

KAKO SPRIJEČITI ZELENILO?

Najbolje rješenje za sprječavanje da kosa postane zelena je kapa za plivanje. Iako nije najprivlačniji modni dodatak, nudi najbolju zaštitu protiv kemikalija prisutnih u bazenu.

image

Philip B Icelandic Blonde Shampoo šampon za posvjetljivanje i sjaj plave i ledenoplave kose 50€

PR

KAKO UKLONITI ZELENE NIJANSE S PLAVE KOSE NAKON PLIVANJA

Ako vam kosa postane zelena nakon plivanja u bazenu, preporučuje se korištenje šampona koji neutraliziraju žute ili zelene nijanse. Šamponi protiv peruti također su učinkoviti u borbi protiv zelenih nijansi. Pored toga, ako želite, dodavanje male količine sode bikarbone u vaš redoviti šampon može pomoći u uklanjanju ostataka bakra.

image

Vichy Dercos Anti-Pelliculaire Shampooing Traitant šampon protiv peruti, 12,72€

PR

Linker
24. travanj 2024 11:05