Self-Love Beauty

Znate li da godišnje izgubimo čak čajnu žličicu ovog proteina koji je zadužen za mladolikost?

Kolagen je od davnih dana poznat kao izvor mladosti. Međutim, naša mogućnost sinteze ovog proteina postupno se smanjuje s vremenom, što rezultira razvojem bora, gubitkom elastičnosti i sjaja kože te suhoćom. Zbog toga često posežemo za različitim kozmetičkim pripravcima, a nama je pažnju privukao jedan novitet.

Ako govorimo o procesu starenja i očuvanju kvalitete kože, onda je neizbježno govoriti i o najpoznatijem izvoru mladosti - kolagenu. Važnost njegove uloge u tijelu može se iščitati i iz samog korijena riječi - ona je izvedena iz grčke riječi kolla, što se prevodi kao ljepilo. Naime, on je najzastupljeniji protein u ljudskom organizmu, čini čak 30-35% ukupnih bjelančevina u tijelu, a najpoznatiji je kao strukturni element kože koji ju čini čvrstom i elastičnom. Postoji 19 različitih vrsta kolagena, od kojih su za izgled kože najvažnija četiri - kolagen I koji čini kožu čvrstom, kolagen III koji je zaslužan za elastičnost, kolagen IV zbog kojeg je koža otporna te kolagen VII zbog kojeg je podignuta. Međutim, naša mogućnost sinteze kolagena postupno se smanjuje s vremenom, što rezultira razvojem bora, gubitkom elastičnosti i sjaja kože te suhoćom.

image

Na gubitak kolagena utječe više faktora, koji su povezani kako s genetikom tako i sa životnim stilom

LAUNCHMETRICS/SPOTLIGHT

Na gubitak kolagena utječe više faktora, koji su povezani kako s genetikom tako i sa životnim stilom, no istraživanja ipak govore o tome kakav je prosjek. Naime, kada govorimo o procesu starenja, postoji razlika između intrinzičnog ili kronološkog starenja i ekstrinzičnog ili vanjskog starenja. Kod intrinzičnog starenja riječ je o genetičkim, hormonskim i metaboličkim čimbenicima, dok su za ekstrinzično tipični utjecaji vanjskih čimbenika poput izlaganja UV zrakama, pušenja, zagađenja zraka, kemikalija i loše prehrane. Međutim, iako vanjski čimbenici mogu ubrzati proces starenja, on je sam po sebi neizbježan. Dok u mladosti brzo nadomještamo njegov gubitak, tijekom dvadesetih godina mijenja se ravnoteža u proizvodnji i razgradnji ovog proteina. Većina istraživanja tako navodi da nakon 25. godine tijelo prosječno gubi oko 1% kolagena godišnje, dok neki naglašavaju kako se nakon tridesete godine radi o količini jedne čajne žličice. Iako se ovo možda na prvu ne čini kao veliki postotak, treba uzeti u obzir da do 50 godine izgubimo barem 25% kolagena, ako ne računamo da vanjski čimbenici mogu znatno povećati ovaj postotak.

image
LAUNCHMETRICS/SPOTLIGHT

Upravo zbog ovog bi fokus na kolagen trebali stavljati već u dvadesetima i poduzeti mjere kako bismo smanjili njegov gubitak. Za to postoji više opcija - od oralnih suplemenata u obliku praha, tableta i kapsula, preko tretmana kao što su oni laserom, mikroiglicama, kemijskim pilingom i PRP metode pa sve do kozmetičkih preparata kao što su kreme i serumi.

image

Osim što formula sadrži visoku koncentraciju aktivnih sastojaka, u sadržaju ih je zastupljeno čak 40%, jedan ovih aktivansa patentiran je od strane Novexperta posebno kako bi povećao kolagen epidermisa

PRESS

Kada govorimo o kozmetici, prilikom borbe protiv znakova starenja stručnjaci su najviše posvećeni metodama putem kojih mogu očuvati ili potaknuti proizvodnju kolagena. Naime, molekule kolagena su velike pa se ne mogu lako apsorbirati u kožu lokalnom primjenom, zbog čega u sastavu kozmetičkih preparata nećemo pronaći kolagen kao takav, nego aktivne sastojke koji potiču sintezu dermalnog kolagena (I, III, IV i VII). U moru proizvoda, nama je pažnju privukao jedan novitet - Pro-Collagen Booster Serum brenda Novexpert.

image

Proizvod sadrži i antioksidanse poput vitamina E koji pomažu kod oštećenja stanica kože te kakao maslac koji je inače poznat po svojim regenerativnim i hidratantnim svojstvima

PRESS

Proizvod ne sadrži nikakve konzervanse, čak ni one koji se nalaze na europskoj listi dozvoljenih konzervansa, pa u njegovom sastavu nećete naći ni eterična ulja ni alkohol, što znači da je pogodan za osobe s osjetljivom i suhom kožom. Formula sadrži visoku koncentraciju aktivnih sastojaka - u sadržaju ih je zastupljeno čak 40%, a jedan od njih patentiran je od strane Novexperta posebno kako bi povećao kolagen epidermisa, dragocjeni kolagen 17, koji regulira obnovu stanica kože. Riječ je o inovaciji koja nosi naziv Novaxyline, koji ne samo da stimulira kolagen 17, nego popravlja i oštećene, tzv. zombie stanice, pa na razini tkiva obnavlja i štiti epidermis i dermis. Proizvod sadrži i antioksidanse poput vitamina E koji pomažu kod oštećenja stanica kože te kakao maslac koji je inače poznat po svojim regenerativnim i hidratantnim svojstvima.

image
PRESS

Nakon upotrebe tog seruma ispitanici su naglasili kako im njihova koža izgleda mlađe, podignuto i čvršće. Serum se nanosi ujutro i/ ili navečer po cijelom licu i vratu, a možete se nanositi sam ili prije kreme. Dovoljna količina je jedna do dvije kapljice Pro-Collagen Booster Seruma.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Gloria x Novexpert

Linker
25. travanj 2024 18:10