20THCENTFOX/COURTESY EVERETT COLLECTION
Office Dominatrix

Baš kao iz "Vrag nosi Pradu": Uredska domina bira stroge siluete s dozom otmjene zavodljivosti

Strogost poslovnog odijevanja podrazumijeva i izazovne komade kojima šefice naglašavaju dominantnost u pretežno muškom svijetu.

Strogost poslovnog odijevanja podrazumijeva i izazovne komade kojima šefice naglašavaju dominantnost u pretežno muškom svijetu.

Svaki ured ima jednu takvu osobu: grubu dominantu koja prihvaća radno mjesto kao apsurdno bojno polje za kontrolu i, povremeno, apsolutnu poslušnost. Te uredske domine imaju i prepoznatljiv stil odijevanja: sakoe s naglašenim ramenima, stroge košulje, uske kožnate suknje, cipele s ubojito visokim potpeticama i druge komade čiji je cilj istaknuti dominaciju, odnosno nadređeni položaj u i dalje pretežno muškom svijetu - odatle i ta potreba za seksepilom.

image

Pamučna košulja 39,99 € H&M/ Kožnata pencil suknja Boss 481 € MODIVO.HR/ Kožnate štikle s vezicama 110 € ALDO

PRESS

I premda je pojam “office dominatrix” poznat u svijetu fetišizma i seksualnih igrica koje se mogu pogledati na raznim pornografskim kanalima, u svijetu mode je uredska domina osoba koja nosi odjeću strogo definiranih silueta s naglaskom na ramena, struk, noge i druge ženske atribute zavodljivosti koji, međutim, nisu prikazani vulgarno, već otmjeno. Primjerice, talijanski dizajner Antonio Marras predstavio je strukirane kostime u kombinaciji s bijelom košuljom i kravatom čiju strogost djelomično ublažava suknja punog kruga, ali koja je opet kombinirana s robusnim cipelama visokih potplata.

image

Antonio Marras

FILIPPO FIOR/LAUNCHMETRICS.COM/SPOTLIGHT
image

Antonio Marras

FILIPPO FIOR/LAUNCHMETRICS.COM/SPOTLIGHT

No, nema uredske dominacije bez kožnatih komada - kao, na koncu, i u seksualnim igricama dominacije. Globalno slavna španjolska pjevačica Rosalia predstavila je takav stil u suknji od crne kože brenda Chopova Lowena, bijeloj košulji i štiklama kuće Louis Vuitton te crnim kožnatim Gucci rukavicama i torbi sa zakovicama popularnog mladog dizajnera Gerrita Jacoba. Kožnih komada uredskog stila u kolekcijama ima i brendovi Sergio Hudson, koji je predstavio suvremenu varijantu Alexis Colby, poslovne domine iz legendarne TV serije “Dinastija”, Bally, Bottega Veneta... te poslovično Tom Ford koji je karijeru napravio upravo na poslovnom seksepilu.

image

Sergio Hudson

LAUNCHMETRICS.COM/SPOTLIGHT
image

Prada

FIRSTVIEW/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA FIRSTVIEW/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
image

Undercover

DANIELE OBERRAUCH/LAUNCHMETRICS.COM/SPOTLIGHT
image

Španjolska pjevačica Rosalia

ALEXJR/BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA
image

Sako od pamuka i poliestera 79,99 € MANGO/ Kožnate mokasinke Tamaris 79,95 € RODEA/ Midi suknja od poliestera 29,95 € ZARA/ Kraći vuneni sako, 99,99 € MANGO/ Kožnate hlače, 299 € MASSIMO DUTTI

PRESS

Svi oni mogli su se nadahnuti filmskim uredskim dominama. Primjerice, s Melanie Griffith kao ambicioznom tajnicom Tessom McGill u filmu “Zaposlena djevojka” iz 1988. koja se okoristi bolešću šefice kako bi zasjela na njeno mjesto. Njen karijerni uspon u brokerskoj tvrtki njujorškog Manhattana nagrađivana kostimografkinja Ann Roth ocrtala je promjenom stila odijevanja pa romantične haljine s volanima s početka filma zamjenjuju poslovni kostimi, takozvani “power suit” - sakoi s jastučićima koji naglašavaju ramena od sivih i tamnoplavih materijala te suknje olovka kroja u kombinaciji sa snježnobijelim košuljama krutog ovratnika i manžeta.

image

Melanie Griffith u sceni iz filma "Zaposlena djevojka"

SUPPLIED BY LMK/LANDMARK/PROFIMEDIA

Uredska i poslovna nadmoć još je naglašenija u trileru “Razotkrivanje” iz 1994. s Demi Moore kao šeficom ureda Meredith Johnson koja seksualno zlostavlja svog podređenog, kojeg glumi Michael Douglas: Meredith nosi male crne haljine, strukirane sakoe s kraćom uskom suknjom, visoke potpetice i čarape s halterima, uz oštru bob frizuru i crveni ruž.

image

Michael Douglas i Demi Moore u "Razotkirvanju"

IFA FILM/UNITED ARCHIVES/PROFIMEDIA IFA FILM/UNITED ARCHIVES/PROFIMEDIA
image

Kratki sako od viskoze 69,99 € MANGO/ Suknja od poliestera 34,99 € H&M/ Salonke od trapera sa štrasom 105 € ALDO/ Jakna od pamuka i poliestera 49,95 € ZARA/ Jakna od pamuka i poliestera 49,95 € ZARA

PRESS

Od suvremenih uredskih domina daleko najpoznatija je Anna Wintour, globalna direktorica za sadržaj Condé Nasta,izdavača časopisa Vogue, poznata po strogosti i beskompromisnom stavu kojim je nadahnula i fiktivni lik urednice modnog magazina Mirande Priestly u filmu “Vrag nosi Pradu”.

image

Anna Wintour

MIGUEL MEDINA/AFP/PROFIMEDIA MIGUEL MEDINA/AFP/PROFIMEDIA

Stroga Anna se strogo i odijeva, čak i kad bira haljine cvjetnog uzorka koje su krojene tako da naglašavaju njenu figuru. Poslovni domina stil predstavljen je i u seriji “Režim” u kojem Kate Winslet tumači ulogu kancelarke Elene Vernham, a nadahnut je imidžem suvremenih režimskih političarki, kao i supruga ‘’velikih’’ vođa.

image

Kate Winslet u seriji "Režim"

?HBO MAX/COURTESY EVERETT COLLECTION
Linker
28. travanj 2024 20:10