Bijela kava ili čokolada?

Dugo nije bila omiljena, ali ova boja posebno je ženstvena, otmjena i pristaje svim tipovima puti

Od delicija dizajnerskih kuća rastu zazubice kao i od njihovih pandana u gastro svijetu, jer kreacije smeđih nijansi djeluju elegantno, ženstveno i atraktivno u svakoj prigodi.

Još donedavno se smeđa boja, kad je riječ o modi, vezivala za garderobu osoba starije životne dobi: na velikom platnu i malim ekranima, u reklamama i raznim kampanjama, djed i baka su bili odjeveni u komad u nekoj od tonova smeđe. Razlog tome leži u simbolici te boje. Smeđa, naime, označava jednostavnost, pouzdanost i skromnost (franjevci, primjerice, nose smeđe mantije), a za osobe koje ju vole smatra se da su pouzdani, štedljivi, neskloni impulzivnim odlukama te nemaju potrebu za ekstravagancijom ni za promjenama - osobine koje su dijametralno suprotne mladenačkoj energiji tipičnoj za kolekcije razvikanih modnih kuća.

image
VINCENZO GRILLO/LAUNCHMETRICS.COM/SPOTLIGHT

No, postoje dizajneri koji o smeđoj promišljaju kao o boji zemlje koja jamči “uzemljenost” karakterističnu za klasično elegantni, ženstveni stil. Da bi priča bila primamljivija, njihovi smeđi odjevni setovi opisani su nijansama bijele kave, karamele i čokolade, što automatski izaziva stilske zazubice. No, bez obzira kako ih nazvali, poetskim gastro pojmovima ili strogo geološkom terminologijom, činjenica je da smeđi tonovi ističu toplinu ženstvenosti i otmjenost elegancije. A pristaju svim tipovima žena koje za sebe najbolju smeđu nijansu biraju prema nijansi svoje puti više nego prema boji kose ili očiju.

image

Zimmermann

LAUNCHMETRICS.COM/SPOTLIGHT

Tako savjetuje Leatrice Eiseman, američka specijalistica za boje i direktorica Instituta za boje tvrtke Pantone koja proizvodi bojila za tkanine i pletiva. Ona kaže da zbog podudaranja s puti smeđe nijanse jednako dobro pristaju i ženama različite rase, čemu u prilog idu i manekenke angažirane za predstavljanje takvih kreacija na revijama poznatih dizajnerskih kuća.

image

Zimmermann

LAUNCHMETRICS.COM/SPOTLIGHT
image

Carolina Herrera

LAUNCHMETRICS.COM/SPOTLIGHT
image

Carolina Herrera

LAUNCHMETRICS.COM/SPOTLIGHT
image

Akris

PAOLO LANZI/LAUNCHMETRICS.COM/SPOTLIGHT

Većinom je riječ o monokromnim odjevnim setovima u istoj smeđoj nijansi - kod višetonskih kombinacija jedna od nijansa je obavezno bež koja djeluje kao neutralna. No, bolji se dojam dobiva ako se smeđa spoji s optički bijelom koja joj daje vizualni dojam svježine prikladan za proljetnoljetnu sezonu. Raskoš se postiže i odabirom materijala. Kako je većina smeđih nijansi tamna, najbolje će ih istaknuti tkanine sa sjajem kao što su sateni, brokati i mercerizirani pamuci te pletiva fine strukture i bogate teksture.

image

Maksi haljina od viskoznog pletiva 37,99 € H&M/ Haljina od viskoze midi dužine 45,95 € ZARA/ Midi haljina od viskoze, 149 € MASSIMO DUTTI/ Haljina od pamuka i viskoze 239 € TWINSET

PRESS
image

Tunika od pamučnog pletiva 29,95 € ZARA/ Hlače od pamučnog pletiva 35,95 € ZARA/ Kožnate mokasinke Pikolinos 121,50 € RODEA/ Natikače Högl 169,90 €

PRESS
image

Suknja Pull&Bear 19,99 €/ Majica Tezenis 13,50 €/ Kožnate sandale A.S.98 199 € RODEA/ Kožnata torba Tory Burch 660 € KARLA/ Kratke hlače od poliestera 10,99 € H&M/ Jednodijelni kupaći kostim 29,99 € H&M

PRESS
Linker
16. travanj 2024 16:28